text.skipToContent text.skipToNavigation

Isolatie

Met isolatie zorgt u voor meer comfort, u zorgt namelijk voor warme winters en koele zomers. Ook fijn: u bespaart flink op de energiekosten, het is goed voor het milieu en isolatie dempt bovendien geluid. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal en manieren waarop u kunt isoleren. Lees hier meer over het isoleren van uw huis of gebouw.

  • 1(current)
  • 3
52 producten gevonden
  • 1(current)
  • 3

Isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie. PontMeyer heeft isolatiewol (glaswol en steenwol) en kunststof isolatie (EPS, XPS en PIR) in zijn assortiment.

Minerale wol

Glaswol en steenwol zijn minerale wollen. Beide zijn onbrandbaar, rot- en schimmelvrij, waterafstotend en hebben een zeer goede geluidsisolatie.

Er zijn ook enkele verschillen. Glaswol bestaat uit glasvezels en is licht van gewicht, flexibel en te comprimeren. Deze kenmerken zorgen ervoor dat glaswol optimaal aansluit en valse luchtstromen worden voorkomen. Bovendien is glaswol het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal.

Glaswol wordt toegepast bij:

 

Steenwol is gemaakt uit vezels van vulkanisch gesteente. Deze vezels zijn korter en brosser dan glaswolvezels. Daarentegen kan steenwol een hogere druk aan.

Steenwol wordt gebruikt bij:

 

Let op! Draag bij het toepassen van glas- en steenwol beschermende kleding om irritaties te voorkomen.

Kunststof isolatie

EPS, XPS en PIR zijn kunststof isolatie, ook wel bekend als hardschuim. EPS, XPS en PIR hebben een celstructuur i.p.v. een vezelstructuur. De geluidsdemping van EPS, XPS en PIR is dan ook minder dan van minerale wol. Tevens is kunststof isolatie minder flexibel, waardoor het minder goed kan worden toegepast bij ongelijke oppervlakken. Daartegenover staat dat EPS, XPS en PIR een hogere isolatiewaarde hebben: er is minder centimeters benodigd voor hetzelfde resultaat.

EPS en XPS zijn soortgelijk, maar hebben een andere structuur. EPS heeft een korrelstructuur en XPS een gesloten structuur. Dit maakt dat XPS een hogere densiteit heeft, waardoor het een hogere druk aankan en het beter bestemd is tegen vocht. XPS isoleert tevens beter dan EPS.

Zowel EPS als XPS wordt benut bij:

 

PIR isolatieplaten hebben een gesloten structuur. PIR heeft als grote voordeel dat het zeer drukvast is. Er kan zelfs over worden gelopen.

PIR wordt benut bij: