text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

EPS isolatie

EPS is een afkorting voor expanded polystyrene of geëxpandeerd polystyreen. Het staat ook wel bekend als tempex of piepschuim. Het is een hard isolerend materiaal, gemaakt van kunststof styreen. EPS heeft de isolerende waarde te danken aan de stilstaande lucht die in het materiaal opgeslagen zit. Deze isolatie is onder andere geschikt voor gevelisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Lees meer

31 producten gevonden

Wat is EPS isolatie?

EPS materiaal ontstaat door eerst een vloeibare grondstof te maken van aardolie, namelijk polystyreen. Vervolgens wordt deze vloeistof gemengd met warm water. Hierdoor ontstaan kleine polystyreendeeltjes. Door het mengsel goed te schudden bewegen deze deeltjes naar elkaar toe en worden ze langzaamaan harde bolletjes. Deze parels worden vervolgens verwarmd door middel van stoom. De bolletjes zetten uit en worden lichte piepschuimbolletjes. EPS is dus een isolatiemateriaal met thermische isolatiecapaciteit, wat betekent dat het effectief warmteverlies beperkt. Het wordt vaak gebruikt om gebouwen energie-efficiënter te maken door te voorkomen dat warmte in de winter naar buiten ontsnapt en in de zomer naar binnen komt.

Wat zijn de voor- en nadelen van EPS?

De twee grootste voordelen van EPS zijn de goede thermische isolatie en de prijs. Daarnaast is EPS licht in gewicht en neemt het zeer weinig water op. Andere voordelen van EPS zijn:

 • Vorm- en drukvast
 • Onderhoudsvrij
 • Goed bestand tegen weers- en temperatuursinvloeden
 • 100% recyclebaar
 • Eenvoudige verwerking

Ook zitten er nadelen aan EPS. Zo is het brandbaar, tenzij er brandvertragende kwaliteit wordt toegepast. Ook laat het nauwelijks damp door en is het niet bestand tegen veel lijmsoorten.

Wat zijn de thermische eigenschappen van EPS isolatie?

EPS heeft een lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het een efficiënte barrière vormt tegen warmteoverdracht. Dit resulteert in een effectieve isolatie die warmteverlies in de winter minimaliseert en het binnendringen van warmte in de zomer verhindert.

Het specifieke isolerende vermogen van EPS kan variëren afhankelijk van de dichtheid en dikte van het materiaal dat wordt gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe hoger de dichtheid van de EPS-isolatie, des te betere thermische prestaties het zal bieden. EPS heeft ook het voordeel dat het langdurig zijn isolerende eigenschappen behoudt, waardoor de energie-efficiëntie van gebouwen gedurende vele jaren wordt gehandhaafd.

Waarvoor is EPS geschikt?

Enkele veelvoorkomende klussen waarvoor EPS isolatie geschikt is, zijn onder andere:

 • Dakisolatie: om daken te isoleren en warmteverlies te verminderen. Dit helpt de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.
 • Gevelisolatie:om de thermische prestaties van een gebouw te verbeteren, wat resulteert in een betere isolatie en energiebesparing.
 • Vloerisolatie: kan worden geïnstalleerd onder vloeren om koudebruggen te voorkomen en thermisch comfort te bieden in woningen en commerciële gebouwen.
 • Spouwmuurisolatie: wat bijdraagt aan een efficiëntere warmte- en geluidsisolatie tussen binnen- en buitenmuren.
 • Scheidingswanden: om interne scheidingswanden te isoleren om geluidsoverdracht tussen kamers te verminderen.
 • Industriële toepassingen: EPS wordt ook gebruikt in de industrie voor diverse isolatiebehoeften, zoals in koel- en vriesinstallaties en in de verpakking voor temperatuurgevoelige producten.

Verschillende vormen van EPS: isolatieplaten en parels

EPS is beschikbaar in twee vormen: isolatieplaten en parels. Het assortiment van PontMeyer bestaat voornamelijk uit EPS platen. Wil je meer weten over EPS parels? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

EPS isolatieplaten

EPS platen zijn drukvaste isolatieplaten. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het isoleren van vloeren. De piepschuim isolatieplaten zijn perfect voor onder betonvloeren en in vergelijking met andere isolatiematerialen voordelig in prijs. Ook hebben ze een goede isolatiewaarde, maar zijn ze niet geschikt voor zwarte belasting. Verder zijn de platen eenvoudig te versnijden, waardoor je de isolatie eenvoudig plaatst.

EPS kopen bij PontMeyer

Benieuwd naar de prijzen van EPS? Log dan in of maak in twee stappen een account aan. Vervolgens kun je de prijzen in onze webshop inzien en het juiste EPS bestellen. Wij beschikken over een ruim assortiment aan EPS. Bekijk ook eens ons assortiment aan PIR, PUR en andere isolatieplaten.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 uur voor je bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.