text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten
Brandklasse
Filter 34 resultaten

PIR platen

PIR platen zijn dunne isolatieplaten gemaakt van kunststofschuim. De platen bieden uitstekende isolatie door hun hoge thermische weerstand en verminderen warmteverlies in de winter en warmteoverdracht in de zomer. Ze worden gebruikt voor thermische isolatie van daken, vloeren en muren. PIR platen verhogen de energie-efficiëntie, wat leidt tot energiebesparing en verbeterd comfort. Lees meer

34 producten gevonden

Wat zijn de voordelen van PIR platen?

Naast de hoge isolatiewaarden heeft PIR nog vier andere voordelen:

  • Het is eenvoudig te verwerken met een decoupeer- of cirkelzaag. Doe dit met een zo fijn mogelijke zaag. Zo voorkom je grove afwerkingen die koudebruggen creëren.
  • Het is licht van gewicht.
  • Het kan eenvoudig gelijmd en luchtdicht afgesloten worden met purschuim.
  • Het neemt geen vocht op. Hierdoor is het geschikt op plekken waar vocht bij kan komen, zoals in platte daken en spouwmuren. Combineer PIR met een folie om ervoor te zorgen dat de platen droog blijven.

Toepassingen PIR isolatie

PIR isolatieplaten zijn vooral geschikt voor thermische isolatie. Doordat ze een hoog rendement genereren, zijn ze bij uitstek geschikt voor na-isolatie toepassingen. Er zijn verschillende PIR isolatieplaten, die ieder geschikt zijn voor verschillende toepassingen:

Plat dak isoleren met PIR platen

Plat dak isoleer je van buitenaf. Houd er rekening mee dat regenwater kan blijven staan op platte daken. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van PIR afschotplaten. Deze platen voeren regenwater afdoor middel van een aflopende zijde.

Hellend dak isoleren met PIR platen

Een hellend dak isoleer je van binnen- of buitenaf. Wanneer je kiest om van binnenuit te isoleren, breng je de platen aan tussen de balken van de constructie. Isoleer je van buitenaf? Maak dan gebruik van PIR renovatieplaten. Deze zijn geschikt voor na-isolatie en breng je aan op het dakbeschot. Vervolgens kun je de dakpannen hierop aanbrengen.

Muur isoleren met PIR platen

PIR heeft een zeer hoog thermisch isolatievermogen en is makkelijk in gebruik. Daarom is dit materiaal zeer geschikt voor het isoleren van een spouwmuur. Ook zijn sommige platen voorzien van een speciale tand- en groefverbinding. Hierdoor ontstaan er geen koudebruggen. Na het aanbrengen kun je de muur afwerken met beplating, zoals gipsplaten en OSB.

Vloer isoleren met PIR platen

PIR vloerisolatie kan zowel onder als boven de vloer gebruikt worden. Bij betonvloerisolatie plaats je de platen bovenop de bestaande vloer en bij vloerisolatie aan de onderzijde. Bij het isoleren van de kruipruimte kun je ook kiezen voor EPS, een iets dikker materiaal.

PIR isolatieplaten plaatsen en monteren

Hoe je de PIR isolatie plaatst en monteert, is afhankelijk van de plek waar de platen komen. Voor spouwmuren maak je gebruik van spouwplaten. Deze hebben een tand-groef-verbinding of sponning, waardoor de platen eenvoudig in elkaar schuiven. In het algemeen doorloop je de volgende stappen:

  1. Meet en markeer de te isoleren oppervlakken nauwkeurig en zorg ervoor dat de platen van de juiste dikte zijn voor de gewenste isolatiewaarde (hoe dikker, hoe hoger de R-waarde). Controleer ook of de ondergrond schoon, droog en vrij van vuil en oneffenheden is.
  2. Gebruik een scherp mes of een isolatiesnijder om de PIR platen op maat te snijden volgens de gemarkeerde afmetingen. Zorg ervoor dat de sneden recht en netjes zijn om een goede pasvorm te garanderen.
  3. Breng een geschikte lijm of montageschuim aan op de achterkant van de PIR plaat en plaats deze stevig tegen de ondergrond. Druk de plaat stevig aan om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht. Als je schroeven wilt gebruiken, gebruik dan schroeven met een drukverdeelplaat.
  4. Om warmtelekken te voorkomen, gebruik je tape of kit om eventuele openingen of naden tussen de PIR platen af te dichten. Zorg ervoor dat de afdichting strak en waterdicht is.
  5. Indien nodig kun je de geïsoleerde oppervlakken afwerken met een afwerklaag, zoals gipsplaat of wandbekleding. Volg de specifieke instructies en technieken voor de gekozen afwerking om een professioneel resultaat te bereiken.

PIR isolatie kopen bij PontMeyer

Ben je overtuigd en wil je PIR platen kopen bij PontMeyer? Bekijk dan ons assortiment aan PIR platen en ander isolatiemateriaal. Maak eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan. Daarna kun je inloggen, jouw persoonlijke prijzen inzien en plaats je gemakkelijk en snel een bestelling. Wil je op de hoogte blijven van onze acties en kortingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Uiteraard ben je van harte welkom in één van onze vestigingen.