text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Dampdichte folie

Dampdichte folie creëert een sterke barrière tegen dampdruk, voorkomt vochtuitstoot en beschermt de isolatie. Ideaal voor ruimtes zoals badkamers, binnenzwembaden en sauna's. Het voorkomt dat vocht van binnenuit je isolatiemateriaal in kan. Lees meer

Wat is dampdichte folie?

Dampdichte folie vormt een cruciale barrière tegen het verschil in dampspanning tussen aangrenzende ruimtes, wat kan leiden tot condensatie, natte isolatie, verminderde isolatiewaarden en de groei van schimmel en ongedierte. Dampdichte folie voorkomt deze ongewenste gevolgen door een afsluitende laag te bieden tussen deze dampspanningen. Hoewel dampremmende folie vaak voldoende is in ruimtes met lage luchtvochtigheid, kan in vochtige omstandigheden de extra bescherming van dampdichte folie noodzakelijk zijn om vochtschade en isolatieproblemen te voorkomen.

Wat is het verschil tussen dampremmende en dampdichte folie?

Dampremmende folie en dampdichte folie lijken qua naam op elkaar, maar ze hebben verschillende doelen. Het belangrijkste verschil zit in hun dampdoorlatendheid:

  • Dampremmende folie: deze folie laat een beperkte hoeveelheid waterdamp door en wordt vaak gebruikt aan de warme zijde van de isolatie om condensatie te voorkomen.
  • Dampdichte folie: deze folie is vrijwel ondoordringbaar voor waterdamp en wordt gebruikt aan de koude zijde van de isolatie om te voorkomen dat vocht in de constructie doordringt.

Waarvoor gebruik je dampdichte folie?

Dampdichte folie wordt gebruikt om een aantal belangrijke functies in de bouw te vervullen:

  • Het belangrijkste doel is om te voorkomen dat waterdamp binnendringt in de isolatielagen en andere constructiecomponenten. Dit voorkomt condensatie en schimmelvorming, wat de levensduur van het gebouw verlengt en de luchtkwaliteit verbetert.
  • Dampdichte folie draagt bij aan de energie-efficiëntie van gebouwen door warmteverlies te verminderen. Het voorkomt dat vocht in de isolatie komt, waardoor de isolatiewaarde behouden blijft.
  • =Door vocht buiten te houden, beschermt dampdichte folie hout, metaal en andere bouwmaterialen tegen corrosie en verval.

Dampdichte folies zijn dus ideaal voor toepassingen in vochtige en warme ruimtes zoals badkamers, zwembaden, sauna's en kinderdagverblijven. Het is van belang om deze folies aan de warme zijde te installeren om optimale prestaties te garanderen.

Hoe verwerk je dampdichte folie?

Het correct installeren van dampdichte folie is belangrijk voor de effectiviteit ervan. Hier zijn de stappen voor het verwerken van dampdichte folie:

  1. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je begint. Controleer of er geen scherpe voorwerpen zijn die de folie kunnen beschadigen.
  2. Rol de dampdichte folie uit over het oppervlak dat je wilt bedekken. Laat voldoende overlap tussen de vellen om een goede afdichting te garanderen.
  3. Bevestig de folie stevig aan de ondergrond met nietjes, tape of speciale bevestigingsmiddelen, afhankelijk van het type constructie.
  4. Zorg ervoor dat er geen luchtlekken zijn en dat de naden tussen de vellen goed zijn afgedicht om een effectieve dampremmende barrière te creëren.
  5. Over de dampdichte folie kunnen andere bouwmaterialen, zoals isolatie en afwerkingsmaterialen, worden aangebracht om de constructie te voltooien.

Dampdichte folie kopen bij PontMeyer?

Ben je overtuigd en wil je dampdichte folie kopen bij PontMeyer? Kijk eens rond in ons ruime assortiment aan bouwfolies. Maak eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan en log in. Daarna kun je jouw persoonlijke prijzen inzien en plaats je gemakkelijk en snel jouw bestelling. Wil je op de hoogte blijven van onze acties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.