text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten
Houtsoort
Kopmaat (mm)
Toon meer Toon minder
Netto kopmaat (mm)
Toon meer Toon minder
Lengte (mm)
Toon meer Toon minder
Oppervlakte afwerking
Milieucertificaat
Sterkteklasse
Lambda waarde
Productgroep
Filter 57 resultaten

Hardhout

57 producten gevonden

Hardhout

Hardhout is weerbestendig en zeer sterk. Daarmee is het een geliefde houtsoort voor bouwprojecten buitenshuis, zoals het maken van vlonders, gevels of veranda’s. Binnen ons assortiment vind je meerdere soorten hardhout die op verschillende manieren zijn afgewerkt.

Wat is hardhout?

Hardhout is afkomstig van loofhout, oftewel: bedektzadigen. Bij deze bomen worden de zaden beschermt door een vrucht, zoals bij noten- en appelbomen. De hardheid van het hout wordt bepaald door de nerfstructuur. Hoe dichter de nerven op elkaar liggen, des te harder het hout is. Kenmerkend voor het hout van deze bomen is dat het sterk, stabiel en zeer duurzaam is. In de meeste gevallen wordt het hardhout geïmporteerd vanuit Afrika en Zuid-Amerika.

Soorten hardhout

Hardhout kan afkomstig zijn van verschillende loofbomen, zoals:

Ruw en geschaafd hardhout

Binnen de categorie hardhout is er een onderscheid te maken tussen ruw en en geschaafd hardhout. Ruw hardhout, ook wel fijnbezaagd genoemd, is onbewerkt hout. Het is uitermate geschikt voor toepassingen in delen die buiten het zicht zijn, zoals als paal of balk onder een vlonderterras of veranda. Geschaafd hardhout is glad hout en ziet er daarom afgewerkt uit. Deze afwerking is geschikt voor toepassingen die in het zicht zijn.

Tropisch hardhout

Tropisch hardhout komt uit tropische gebieden, zoals Azobé en Bangkirai, en wordt in Nederland vaak toegepast als kozijnhout of als vlonderplanken. De houtsoort staat bekend om de hoge duurzaamheidsfactor en in combinatie met een FSC- of PEFC-certificering staat het bekend als een uitstekend verantwoord stuk hout.

Duurzaamheidsklasse en certificatie hardhout

Hardhout wordt veel gebruikt voor buiten projecten, omdat het hout lang mee gaat en zeer duurzaam is. De duurzaamheid van hardhout wordt uitgedrukt in drie verschillende duurzaamheidsklassen. Dit zijn:

  • Duurzaamheidsklasse 1. Staat gelijk aan een levensduur van 25 jaar of langer. Wanneer het hout behandeld wordt gaat het uiteraard nog langer mee.
  • Duurzaamheidsklasse 2. Heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Het hout uit deze klasse werkt net iets meer, is minder goed beschermt tegen vocht en neemt meer vuil op.
  • Duurzaamheidsklasse 3. Gaat ongeveer 15 jaar mee. Het hardhout uit deze klasse werkt nog iets meer uit dan in duurzaamheidsklasse 2, maar is daarentegen goedkoper.

Gecertificeerd hardhout

Naast de duurzaamheidsklasse is ook onderscheid te maken tussen FCS- en PEFC-gecertificeerd hardhout. Dit hout komt uit verantwoord beheerde bossen, waar rekening gehouden wordt met de bossamenstelling, kaprijpheid en jaarlijkse aanwas. Hierdoor wordt gegarandeerd dat het bos in staat is zichzelf op natuurlijke wijze te herstellen.

PontMeyer koopt zoveel mogelijk FSC- en PEFC-gecertificeerd hardhout in. Op die manier stimuleren wij verantwoord bosbeheer wereldwijd.

Toepassing van hardhout

Het fijne van hardhout is dat het impregneren van dit houtsoort niet nodig is voordat er mee gewerkt kan worden. Het leent zich voor verschillende toepassingen, waaronder vlonders, gevels en tuinhuizen. Daarnaast wordt hardhout ook gebruikt bij het maken van tuinmeubels of plantenbakken. In het assortiment van PontMeyer vind je hardhout in verschillende afmetingen en kopmaten. Hardhout is lastiger te bewerken dan zachthout. In onze zagerij kunnen we de planken voor je op maat zagen.

Toch op zoek naar een ander soort hout? Bekijk ook ons aanbod vurenhout en douglas hout.

Hardhout kopen bij PontMeyer

Benieuwd naar de prijzen van het hardhout? Log dan in of maak in twee gemakkelijke stappen een account bij ons aan. Vervolgens kun je de prijzen in onze webshop inzien en goedkoop hardhout bestellen. Schrijf je daarnaast in voor onze nieuwsbrief en wordt wekelijks op de hoogte gesteld van al onze lopende acties.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 voor je bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.