text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten
Milieucertificaat
Sterkteklasse
Filter 80 resultaten

Hardhout

Hardhout wordt gebruikt om verschillende soorten hout aan te duiden die afkomstig zijn van loofbomen. Hardhout is weerbestendig, sterk en duurzaam bouwmateriaal wat uiterst geschikt is voor projecten buitenshuis. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ruw- en geschaafd hardhout. Ruw hardhout, ook wel fijnbezaagd genoemd, is onbewerkt hout en geschikt voor toepassingen die buiten het zicht zijn, bijvoorbeeld een paal of balk onder een veranda. Geschaafd hardhout is glad hout en ziet er afgewerkt uit. Deze afwerking is geschikt voor toepassingen die in het zicht zijn, zoals vlonderplanken. Lees meer

80 producten gevonden

Soorten hardhout

Hardhout is afkomstig van loofhout, oftewel: bedektzadigen. Bij deze bomen worden de zaden beschermt door een vrucht, zoals bij noten- en appelbomen. De hardheid van het hout wordt bepaald door de nerfstructuur. Hoe dichter de nerven op elkaar liggen, des te harder het hout is. Ons hardhout wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit Afrika en Zuid-Amerika. Het is afkomstig van verschillende loofbomen, zoals:

 • Acacia. Acacia hout is een duurzame houtsoort die bekend staat om zijn hardheid en mooie uitstraling.
 • Bangkirai. Bangkirai hout is een tropische houtsoort met een hoge duurzaamheid en wordt veel gebruikt voor buitentoepassingen zoals terrassen en vlonders.
 • Keruing. Keruing is een hardhoutsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt vaak gebruikt in de constructie-industrie en voor de productie van multiplex.
 • Azobé. Azobe is een hardhoutsoort afkomstig uit West-Afrika, die wordt gebruikt voor verschillende toepassingen zoals bruggen, terrassen en damwanden.
 • Meranti. Meranti hout wordt veel gebruikt voor deuren, kozijnen en meubels vanwege de duurzaamheid en stabiliteit van het hout.
 • Teak. Teakhout is een duurzaam en hardhouten materiaal dat afkomstig is van de Tectona grandis boom en wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren en andere bouwtoepassingen.
 • Cedar. Cederhout is een duurzame houtsoort met een kenmerkende geur en wordt vaak gebruikt voor kledingkasten en opslag van textiel.
 • Robinia. Robinia is een houtsoort die bekend staat om zijn hardheid en duurzaamheid, en wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen zoals terrassen en hekwerken.

Tropisch hardhout

Tropisch hardhout komt uit tropische gebieden, zoals Azobé en Bangkirai, en wordt in Nederland vaak toegepast als kozijnhout of als vlonderplanken. Tropisch hardhout staat bekend om de hoge duurzaamheidsfactor en in combinatie met een FSC- of PEFC-certificering staat het bekend als een uitstekend verantwoord stuk hout.

Kenmerken van hardhout

Hardhout staat bekend om:

 • Dichtheid. Zwaarder en dichter dan naaldhout. Dit maakt het duurzamer en beter bestand tegen slijtage.
 • Duurzaamheid. Van nature weerbestendig tegen rot, insecten en schimmel. Het heeft een langere levensduur dan bijvoorbeeld naaldhout en vereist minder onderhoud.
 • Sterk. Minder vatbaar voor breken, buigen of vervormen onder druk.
 • Uiterlijk. Unieke korrel en structuur en varieert in kleur.

Duurzaamheidsklasse en certificatie hardhout

Hardhout wordt veel gebruikt voor buiten projecten, omdat het hout een lange levensduur heeft. De duurzaamheid van hardhout wordt uitgedrukt in drie verschillende duurzaamheidsklassen. Dit zijn:

 • Duurzaamheidsklasse 1. Staat gelijk aan een levensduur van 25 jaar of langer. Wanneer het hout behandeld wordt gaat het uiteraard nog langer mee.
 • Duurzaamheidsklasse 2. Heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Het hout uit deze klasse werkt net iets meer, is minder goed beschermd tegen vocht en neemt meer vuil op.
 • Duurzaamheidsklasse 3. Gaat ongeveer 15 jaar mee. Het hardhout uit deze klasse werkt nog iets meer uit dan in duurzaamheidsklasse 2, maar is daarentegen goedkoper.

Gecertificeerd hardhout

Naast de duurzaamheidsklasse is ook onderscheid te maken tussen FCS- en PEFC-gecertificeerd hardhout. Dit hout komt uit verantwoord beheerde bossen, waar rekening gehouden wordt met de bossamenstelling, kaprijpheid en jaarlijkse aanwas. Hierdoor wordt gegarandeerd dat het bos in staat is zichzelf op natuurlijke wijze te herstellen.

PontMeyer koopt zoveel mogelijk FSC- en PEFC-gecertificeerd hardhout in. Op die manier stimuleren wij verantwoord bosbeheer wereldwijd. Lees hier meer over onze duurzaamheidsontwikkelingen.

Hardhout kopen bij PontMeyer

Benieuwd naar de prijzen van het hardhout? Log dan in of maak in twee gemakkelijke stappen een account bij ons aan. Vervolgens kun je de prijzen in onze webshop inzien en goedkoop hardhout bestellen. Schrijf je daarnaast in voor onze nieuwsbrief en wordt wekelijks op de hoogte gesteld van al onze lopende acties.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.