text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Hardhout

239 producten gevonden

Staat u op het punt om een schutting te bouwen of om een nieuwe vlonder aan te leggen? Hardhout is weerbestendig en zeer sterk. Daarmee is het een geliefde houtsoort voor onder andere bouwprojecten buitenshuis. Binnen het assortiment van PontMeyer vindt u een ruim assortiment aan hardhout.

Wat is hardhout?

Hardhout is afkomstig van loofhout, oftewel: bedektzadigen. Bij deze bomen worden de zaden beschermt door een vrucht, zoals bij noten- of appelbomen. De hardheid van het hout wordt bepaald door de nerfstructuur. Hoe dichter de nerven op elkaar liggen, des te harder het hout is.  Kenmerkend voor het hout van deze bomen, is dat het sterk, stabiel en zeer duurzaam is. In de meeste gevallen wordt het hardhout geïmporteerd vanuit Afrika, Zuid-Amerika of Midden-Afrika.

Tropisch hardhout

Tropisch hardhout komt uit tropische gebieden, zoals Azobé en Bangkirai, en wordt in Nederland vaak toegepast als kozijnhout of als vlonderplanken. De houtsoort staat bekend om de hoge duurzaamheidsfactor en in combinatie met een FSC- of PEFC-certificering heeft u een uitstekend verantwoord stuk hout.

Welke soorten hardhout zijn er?

Binnen de categorie hardhout is er een onderscheid te maken tussen geschaafd en en fijnbezaagd hardhout. Geschaafd hardhout houdt in dat u uw hand over de plank kunt halen zonder splinters te krijgen. Dit in tegenstelling tot fijnbezaagd hardhout. Fijnbezaagd hardhout is eerder geschikt om te gebruiken voor delen die buiten het zicht zijn, zoals als paal of balk onder een vlonderterras of veranda.

Daarnaast zijn er verschillende loofbomen die hardhout leveren, zoals:

Duurzaamheid van hardhout

Hardhout wordt veel gebruikt voor buiten projecten, omdat het hout lang mee gaat en zeer duurzaam is. De duurzaamheid van hardhout wordt uitgedrukt in drie verschillende duurzaamheidsklassen. Dit zijn:

  • Duurzaamheidsklasse 1. Staat gelijk aan een levensduur van 25 jaar of langer. Wanneer het hout behandeld wordt gaat het uiteraard nog langer mee.
  • Duurzaamheidsklasse 2. Heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Het hout uit deze klasse werkt net iets meer, is minder goed beschermt tegen vocht en neemt meer vuil op.
  • Duurzaamheidsklasse 3. Gaat ongeveer 15 jaar mee. Het hardhout uit deze klasse werkt nog iets meer uit dan in duurzaamheidsklasse 2, maar is ook voordeliger in prijs.

Gecertificeerd hardhout bij PontMeyer

Naast de duurzaamheidsklasse is ook onderscheid te maken tussen FCS- en PEFC-gecertificeerd hardhout. Dit hout komt uit verantwoord beheerde bossen, waar rekening gehouden wordt met de bossamenstelling, kaprijpheid en jaarlijkse aanwas. Hierdoor wordt gegarandeerd dat het bos in staat is zichzelf op natuurlijke wijze te herstellen.

PontMeyer koopt zoveel mogelijk FSC- en PEFC-gecertificeerd hardhout in. Op die manier stimuleren wij verantwoord bosbeheer wereldwijd.

Hardhout toepassingen

Het fijne van hardhout is dat het impregneren van dit houtsoort niet nodig is voordat er mee gewerkt kan worden. Het leent zich voor verschillende toepassingen, waaronder vlonders, gevels en tuinhuizen. Daarnaast wordt hardhout ook gebruikt bij het maken van tuinmeubels of plantenbakken.

In het assortiment van PontMeyer vindt u hardhout in verschillende afmetingen en kopmaten. Hardhout is lastiger te bewerken dan zachthout. Wij raden u daarom aan gebruik te maken van zaagmachines. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van onze op maat service en hardhout op maat te bestellen.

Hardhout kopen bij PontMeyer

Bent u overtuigd en wilt u hardhout kopen bij PontMeyer? Maak dan eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan. Vervolgens kunt u uw persoonlijke prijzen inzien en plaatst u gemakkelijk en snel uw bestelling. Wij hebben de meeste hardhouten producten, zoals geschaafde hardhouten planken en geschaafde hardhouten balken, voor u op voorraad.

Heeft u vragen over ons assortiment of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 voor u bereikbaar. Uiteraard bent u ook van harte welkom in één van onze vestigingen.