text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Spaanplaat

Spaanplaten zijn kleine stukjes hout, ook wel spaanders genoemd, die zijn samengeperst tot een plaat om vervolgens verlijmd te worden. De platen zijn relatief goedkoop en geschikt voor binnentoepassingen. Zo wordt het vaak gebruikt voor bekistingen, meubels, binnendeuren en werktafelbladen.

209 producten gevonden

Bij PontMeyer vind je verschillende soorten spaanplaten in het assortiment, zoals vochtwerende of gemelamineerde spaanplaten en spaanplaten met tong en groef. Welke spaanplaat je ook nodig hebt, bij PontMeyer vind je altijd het juiste product voor de klus.

Eigenschappen spaanplaat

Spaanplaten lijken veel op OSB platen en MDF platen. Het verschil zit in de grootte van de spaanders die worden gebruikt. Bij OSB platen wordt gebruik gemaakt van grove spaanders en MDF bestaat weer uit veel fijnere stukjes hout. Een aantal eigenschappen van spaanplaat zijn eenvoudig met de hand of machinaal te bewerken en goed af te werken met strijkband, latje (fineer) of strook kunststof.

Soorten spaanplaat

Spaanplaten zijn er in verschillende soorten. De meest verkochte platen bij PontMeyer zijn de standaard, gemelamineerde en vochtwerende spaanplaten. Elke soort heeft zijn eigen toepassingsgebied:

  • Standaard platen. Deze platen zijn opgebouwd uit drie lagen van houtvezels en worden geschuurd opgeleverd. Dankzij de sterk schroefbare kern, zijn deze platen goed te verwerken. In constructies wordt spaanplaat vaak als dak- of vloerplaat gebruikt.
  • Gemelamineerde platen. Deze spaanplaten zijn voorzien van een witte, melamine coating van 120 gram. De zijkanten zijn afgewerkt met een stootvaste 1 mm abs band. Deze platen lenen zich goed voor het bouwen van een kast frame compleet met bijbehorende legplanken. Indien je de platen wilt gebruiken als kastplank, adviseren we je de zijkanten te voorzien van strijkband. Deze witte spaanplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.
  • Vochtwerende spaanplaten. Deze platen zijn te herkennen aan de groene kleur. Doordat de platen watervast verlijmd zijn, zijn deze geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van de platen als betonbekistingsplaat, dakplaat of wandplaat. De platen zijn eenvoudig te nagelen, schroeven of lijmen op de onderconstructie.

Naast de witte spaanplaten, vind je ook zwarte spaanplaten in ons assortiment. Ook deze platen zijn gemelamineerd en direct toepasbaar voor, onder andere, het maken van een kast. Je vindt de volgende merken in ons assortiment: Kronospan, Skin, Hranipex en Unifloor.

Afmetingen van de spaanplaten

De spaanplaten in ons assortiment zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, zoals 18 mm, 15 mm en 12 mm. Daarnaast gaan de lengtematen vanaf 125 cm tot en met 305 cm. Hierdoor hebben we voor elk project een passende spaanplaat. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze zagerij voor het laten verzagen van de platen.

Spaanplaat kopen bij PontMeyer

De juiste afmeting en dikte spaanplaat gevonden? Maak dan eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan. Daarna kun je jouw persoonlijke prijzen inzien en plaats je gemakkelijk en snel je bestelling. Wij hebben de meeste producten voor je op voorraad. Wil je spaanplaat in de aanbieding kopen? Houd dan onze Bouwkrant in de gaten voor de huidige aanbiedingen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen over ons assortiment of een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.