text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Gipsplaten

Een gipsplaat is een plaat van gips die aan twee zijden is ingekapseld met een laag karton. Het wordt daarom ook een gipskartonplaat, gipskarton of een gipsvezelplaat genoemd. Gipsplaten zijn licht in gewicht en kunnen gemakkelijk en snel geïnstalleerd worden, waardoor de bouwtijd wordt verkort. Deze bouwplaten zijn geschikt voor de montage en afwerking van wanden en plafonds. Lees meer

79 producten gevonden

Verschillende soorten gipsplaten

Er zijn verschillende gipsplaten verkrijgbaar bij PontMeyer. Het assortiment bestaat uit:

 • Standaard gipsplaten. Dit zijn de meest voorkomende soorten gipsplaten en worden gebruikt voor algemene toepassingen zoals binnenmuren, plafonds en bekleding van bestaande muren.
 • Vochtbestendige gipsplaten. Deze platen hebben een hogere waterbestendigheid en worden gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en wasruimtes.
 • Groene gipsplaat. Brandwerende gipsplaten. Deze platen zijn speciaal ontworpen om de verspreiding van vuur in gebouwen te voorkomen en worden gebruikt in gebouwen waar brandbeveiliging belangrijk is, zoals ziekenhuizen, scholen en openbare gebouwen.
 • Geluidsisolerende gipsplaten. Deze platen zijn ontworpen om geluidsoverlast tussen kamers te verminderen en worden vaak gebruikt in slaapkamers, thuisbioscopen en studio's.
 • Schimmelbestendige gipsplaten. Deze platen zijn bestand tegen schimmelgroei en worden gebruikt in vochtige omgevingen of gebouwen met een hoger risico op schimmelgroei.
 • Glasvezelversterkte gipsplaten. Deze platen zijn extra sterk en worden vaak gebruikt in commerciële gebouwen, sportscholen en andere gebieden waar extra duurzaamheid nodig is.
 • Flexibele gipsplaat. Dit type gipsplaat is flexibel en kan worden gebogen om rond gebogen wanden of plafonds te passen. Het is geschikt voor gebruik in gebouwen met ongebruikelijke vormen of ontwerpen.

Wil je gipsplaten (laten) stucen? Zorg er dan voor dat deze van tevoren wordt voorgestreken met primer voor een goede hechting. Of kies voor stucplaten: deze hebben van zichzelf al een goede hechting aan de buitenkant.

Afwerkingen van gipsplaten: RK en AK gipsplaten

Er zijn twee soorten gipsplaten te vinden in het assortiment van PontMeyer. Dit zijn gipsplaten met een ronde kant (RK gipsplaten) en gipskartonplaten met een afgeschuinde kant (AK gipsplaten). Het verschil zit hem in de afwerking: met of zonder naden van de platen.

 • Gipsplaten met ronde kant (RK gipsplaten). Bij gipsplaten RK hoeven de zichtbare ronde kanten niet afgewerkt of gesmeerd te worden met voegenvuller. Door de ronde kant zijn de platen geschikt voor het maken van een plafond of wand waarbij de voegen zichtbaar mogen zijn.
 • Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK gipsplaten). Bij gipsplaten AK kun je de platen na afwerking naadloos op elkaar laten aansluiten. Dit houdt in dat een plafond of wand na plaatsing probleemloos gevoegd kan worden met gaasband en voegenvuller. AK platen zijn verkrijgbaar met twee of vier afgeschuinde kanten.

Gipsplaten van PontMeyer zijn stevig, geluidsdempend, brandwerend en veelzijdig afwerkbaar. In ons assortiment vind je diverse merken, zoals Fermacell en Gyproc gipsplaten.

Dikte en afmetingen van gipsplaten

De gipsplaten van PontMeyer zijn verkrijgbaar in verschillende dikte-, breedte- en lengtematen. De diktemaat loopt van 3.5 mm tot en met 45 mm. Over het algemeen zijn de platen vrij dun. Dit heeft als voordeel dat ze licht van gewicht zijn en daardoor eenvoudig als plafondplaten gemonteerd kunnen worden. Een ander kenmerk van gipsplaten is dat ze verkrijgbaar zijn in grote afmetingen. Dit heeft als voordeel dat je met één plaat een groot oppervlak kunt bekleden, waardoor er minder naden ontstaan. Let wel op, de draagkracht van een gipsplaat met grote afmetingen is minder dan een gipsplaat met kleinere afmetingen. De afmetingen van onze gipsplaten variëren tussen de 12x1000 mm en 4200x600 mm. Veel verkochte afmetingen zijn:

 • 300 x 60 cm
 • 1500x500 mm
 • 2600x1200 mm
 • 2600x600 mm
 • 3000x1200 mm

Gipswandplaten verwerken en gipsplaten op plafond aanbrengen

Gipsplaten worden doorgaans gebruikt voor het maken van een scheidingswand, het creëren van een plafond of het afwerken van de muur in de badkamer. Om de gipsplaten te bevestigen, gebruik je gipsplaatschroeven. Door de dubbele scherpe draad is voorboren hierbij niet nodig. De gipsplaten bevestig je op lichte metal studs of op een houten rachelwerk. Het voordeel van de gipsplaatschroeven is dat deze van fosfor zijn, waardoor er geen roest ontstaat na het stucen van de gipsplaten. Op zoek naar gipsplaten voor de badkamer? Kies dan voor groene gipsplaten. Deze platen zijn geïmpregneerd, waardoor ze water vertraagd opnemen en vochtwerend zijn. Werk de gipsplaten vervolgens netjes af voor een mooi ogend resultaat. Voor het afwerken van dit bouwmateriaal heb je verschillende opties:

 • De naden afwerken
 • De gipsplaat sauzen
 • De gipsplaat stucen

Gipsplaten kopen bij PontMeyer

Koop je jouw gipsplaten graag online? Maak dan in twee stappen een account bij ons aan. Hierna kun je jouw persoonlijke prijzen inzien en plaats je eenvoudig jouw online bestelling. Bij een bestelling boven de €500,- bezorgen we gipsplaten gratis of kom langs in één van onze 48 vestigingen en maak gebruik van ons drive-in afhaalcentra. Wij zorgen ervoor dat de gipsplaten klaar staan, dan hoef jij ze alleen nog maar in te laden.

Heb je vragen over ons assortiment of de voorraad? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder.

Goedkoop gipsplaten kopen?

Wil je gipsplaten in de aanbieding kopen? Houd dan onze actiepagina goed in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de scherpste gipsplaat prijzen.