text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Latei

Een latei gebruik je voor het opvangen van het metselwerk en de eventuele daarop rustende belasting in een gevelopening. Je plaatst hem boven een raam of deurkozijn en maakt hem vervolgens vast cement en metselgereedschap. Bij PontMeyer kun je kiezen uit een baksteenlatei, stalen latei of betonnen latei met waterhol.

8 producten gevonden

Toepassingen

Een latei is een draagconstructie die gebruikt wordt boven een muuropening, om de belasting boven deze muuropening op te vangen. Een ander woord voor latei is draagsteen of draagbalk. Een muuropening wordt bijvoorbeeld gemaakt voor een raam of deur. De latei ligt dan boven het kozijn en de uiteinden zijn bevestigd in de aangrenzende wanddelen. Je kunt hem zichtbaar laten of het bovenliggende metselwerk doortrekken om hem te verhullen. Lateien van beton of baksteen worden naast muuropeningen gebruikt in de constructie van de spouwmuur. Deze zijn dan verstevigd en goed aangehecht door een hoeklijn van staal.

Soorten lateien

Een betonnen latei blijft zichtbaar in de buitengevel. Als een latei wordt gebruikt in een binnenmuur, wordt deze vaak afgewerkt met stucwerk. Zo is hij niet meer zichtbaar. Een baksteenlatei heeft een roodachtige kleur en blijft ook zichtbaar in de buitengevel. Door zijn samenstelling valt deze latei echter minder op. Stalen lateien zijn dunner en worden afgewerkt met bakstenen of gevelstenen. Hierdoor zal een klein randje staal zichtbaar zijn tussen de bakstenen.

Toebehoren

Een gevel kun je verder bekleden met bakstenen. Deze plaats je stevig op elkaar met metselmortel. Voegen kun je afwerken met portlandcement. Dit cement leent zich uitstekend voor het voegen van stenen.

Latei kopen bij PontMeyer

Ben je overtuigd en wil je een latei kopen? Log in of maak eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan. Daarna kun je jouw persoonlijke prijzen inzien en plaats je gemakkelijk en snel je bestelling. Wij hebben de meeste lateien voor je op voorraad. Wil je op de hoogte blijven van al onze acties en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.