text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Dampopen folie

Dampopen folie

Dampopen folie is essentieel bij de bouw van een duurzaam en energiezuinig gebouw. De folie zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal of delen van de constructie worden beschermd tegen vocht. Het kent twee functies: een waterkerende en een dampdoorlatende functie. De folie voorkomt dat vocht van buitenaf naar binnen kan komen. Wanneer vocht aanwezig is van binnenuit, zorgt het er juist voor dat het vocht naar buiten kan verdampen. Dit voorkomt condensatie, en dus rotting, bij de constructie.

Een belangrijk verschil tussen dampopen en dampdoorlatende folie is dat dampopen folie meer vocht doorlaat. Bij het isoleren van vochtige ruimtes, zoals badkamers, wordt dan ook vaak het gebruik van dampopen folie geadviseerd.

Toepassing van dampopen folie

Dampopen folie wordt toegepast aan de buitenkant, de koude kant, van de bouwschil. Vaak wordt de folie geplaatst tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Let op: een luchtspouw van 20 mm tussen de folie en de buitenmuur wordt geadviseerd wanneer u de folie bij een gevel toepast. Zorg er daarnaast voor dat de naden van de folie elkaar overlappen, zodat voorkomen wordt dat eventueel vocht via de naden alsnog in de constructie trekt.

Het verwerken van dampopen folie

Volg de onderstaande stappen voor het juist aanbrengen van dampopen folie en voorkom lekkages:

  1. Rol de folie uit en zorg dat de letters op de folie leesbaar zijn aan de buitenzijde.
  2. Breng de folie ongespannen over de tengels aan. Deze worden gebruikt om de panlatten op een schuin dak te bevestigen.
  3. Niet of lijm de folie vast op de constructie.
  4. Creëer een overlap van 15 centimeter. Vaak staat een geadviseerde overlap al aangegeven op de folie met een blauwe lijn.
  5. Plak de naden vervolgens af met het geadviseerde folietape.

Voorkom daarnaast luchtlekken door de dampopen folie overal aan te brengen, ook rondom dakramen en elektriciteitsaansluitingen.

Dampopen folie kopen bij PontMeyer

Om de prijzen in te zien van het dampopen folie in het assortiment van PontMeyer, maakt u eenvoudig in twee stappen een account aan. Vervolgens bestelt u eenvoudig online dampopen folie voor uw project. Komt u liever in de winkel langs? Bezoek dan één van onze vestigingen. Neem contact op met onze klantenservice wanneer u behoefte heeft aan advies. Wij helpen u graag verder!