text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten
Lengte (mm)
Brandklasse
Milieucertificaat
Oppervlakte afwerking
Filter 7 resultaten

Eikenhout

7 producten gevonden

Eikenhout

Eikenhout is een duurzame houtsoort en daarom uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Zo gaat onbehandeld eikenhout zo’n twintig tot vijfentwintig jaar in goede staat mee. Eikenhout wordt onder andere gebruikt bij het maken van veranda’s, pergola’s en schuttingen.

De eigenschappen van eikenhout

Eikenhout staat bekend om zijn zwaarte, duurzaamheid en sterkte. U herkent eikenhout aan de mooie, lichte kleur die na verloop van tijd kan vergrijzen. Daarnaast heeft eikenhout een grove en golvende nerf. Hierdoor kan eikenhout makkelijk uitbreken en/of splinteren. Wanneer u eikenhout zaagt, is het daarom belangrijk om scherp gereedschap te gebruiken. Ook is het belangrijk om te weten dat eikenhout een hoog looistofgehalte heeft. Wanneer het in contact komt met metaal, zal eikenhout daarom snel corroderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van eikenhout?

De bovenstaande eigenschappen van eikenhout brengen een aantal voor- en nadelen met zich mee. Deze staan hieronder overzichtelijk op een rij.

Voordelen eikenhout:

  • Zeer sterk hout
  • Geschikt voor buitentoepassingen
  • Resistent tegen schimmels en weersinvloeden
  • Gemakkelijk bewerkbaar
  • Lange levensduur

Nadelen eikenhout:

  • Kostbaar
  • Kans op versplintering
  • Het hout neemt vlekken op
  • In de loop van de tijd wordt het hout donkerder

Het verwerken van eikenhout

Eikenhout is een houtsoort die prima te verwerken is. Het wordt geadviseerd het hout eerst voor te boren. Houd daarnaast rekening met het feit dat eikenhout looizuur of tannine bevat. Looizuur zorgt ervoor dat het natte hout aangetast raakt (corrosief wordt) als het in contact komt met ijzer. Het gevolg hiervan zijn blauwzwarte verkleuringen in het hout. Voorkom verkleuringen door gebruik te maken van roestvast bevestigingsmateriaal.

Soorten eikenhout bij PontMeyer

Het eikenhout dat PontMeyer verkoopt is tuinhout. Ons eikenhout is geschikt voor buitentoepassingen. Al het eikenhout is vers gezaagd en ruw. Hierdoor kunnen de balken en planken splinters opleveren tijdens de bewerking. In ons assortiment vindt u eiken balken in twee verschillende kopmaten:

Of bekijk ons volledige hout aanbod. Wilt u meer weten over de houtsoort eiken? U leest er alles over in ons artikel over eikenhout behandelen

Is er ook een alternatief voor eikenhout?

Wanneer u op zoek bent naar een alternatief voor eikenhout zijn hardhout, Douglas hout en geïmpregneerd vurenhout een goede keuze. Deze drie houtsoorten zijn, net als eikenhout, geschikt voor buitentoepassingen. Wel is er een verschil in duurzaamheid en uitstraling. Zo gaat hardhout langer mee en is Douglas hout juist minder duurzaam dan eikenhout. Mocht u meer informatie willen over deze houtsoorten, dan wijzen wij u graag op onze artikelen over hout.

Eikenhout kopen bij PontMeyer

Het kopen van een eikenhout gaat gemakkelijk en snel via onze webshop. De prijzen van de eikenhouten planken en balken zijn direct na de inlog zichtbaar. Koopt u eikenhout liever in de winkel? Kom dan langs bij een van onze vestigingen bij u in de buurt. De meeste vestigingen hebben een handige drive-in, waar u uw nieuwe eikenhout gemakkelijk kunt inladen in uw auto of bus.

Wilt u meer weten over ons assortiment aan eikenhout of heeft u behoefte aan advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.