text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten
Brandklasse
Filter 41 resultaten

Steenwol

Steenwol is een veel gebruikte vorm van isolatiemateriaal. Het biedt uitstekende thermische-, akoestische en geluidsisolerende isolatie. Daarnaast is het brandwerend en vochtwerend. Steenwol wordt voornamelijk toegepast bij het isoleren van daken, muren en vloeren. Lees meer

41 producten gevonden

Wat is steenwol?

Steenwol isolatie is gemaakt van een vulkanisch gesteente, genaamd basalt. Het basalt wordt eerst gesorteerd en geplet om vervolgens gemengd te worden met uitgegloeide steenkolen (coke) en metaalschuim. Daarna gaat het de oven in en wordt het gesmolten bij een temperatuur van 1400 °C. Nadat de substantie volledig is gesmolten wordt het gesponnen. Er worden ook kleine hoeveelheden harsbindmiddel toegevoegd om de vezels aan elkaar te binden. Uiteindelijk wordt de wol gevormd tot een mat, die wordt uitgehard en samengeperst in een oven.

Eigenschappen van steenwol

Steenwol biedt een uitstekende combinatie van thermische-, akoestische en geluidsisolerende isolatie. Als het buiten koud is, houdt het de warmte binnen vast. Is het buiten warm, dan houdt het juist de koelere lucht vast. Dit komt doordat steenwol de lucht- en warmtestromen vertraagt. Daarnaast heeft het een ademende structuur en is het waterafstotend, waardoor waterdamp relatief eenvoudig een weg naar buiten kan vinden en geen vocht opneemt. Hierdoor ontstaat er een gezond leefklimaat en is de levensduur van het materiaal een stuk langer.

Steenwol isoleert geluid en houdt trillingen tegen. Ongewenst geluid wordt hierdoor binnen- of buitengesloten Deze geluidsisolerende en geluidsabsorberende eigenschappen verbeteren de akoestiek van een ruimte. Dit draagt bij aan een beter akoestisch comfort in gebouwen: van kantoren en scholen tot ziekenhuizen en hotels.

Ook heeft het brandwerende eigenschappen. Steenwol is brandwerend tot boven 1000 graden en draagt bij aan het beperken van branduitbreiding. Hierdoor heeft dit type isolatiemateriaal in de Euro-brandklasse een A1 certificering gekregen.

Toepassingen van steenwol isolatie

Steenwol wordt voornamelijk gebruikt voor dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Voor iedere toepassing wordt een andere vorm van steenwol gebruikt. Het assortiment van PontMeyer bestaat uit steenwolplaten, steenwol vloerplaten, steenwol spouwplaten en steenwol op rol.

Dakisolatie met steenwol dakplaten en steenwolrollen

Steenwol wordt zowel voor plat dak als hellend dak isolatie toegepast. Zo zijn de steenwol dakplaten uitermate geschikt voor het isoleren van platte daken doordat het zonder problemen in meerdere stukken kan worden gesneden. Zelfs dan wordt stevigheid van de steenwol dakplaten behouden, zolang je de stukken op het dak maar weer tegen elkaar aanlegt.

Bij hellende daken raden we je aan te kiezen voor steenwol rollen, omdat dit makkelijker is om tussen de houten balken aan te brengen. Dankzij de flexibele structuur van steenwol kan het materiaal aansluitend geplaatst worden en hoeft er geen extra dikte gecreëerd te worden om het oppervlak egaal te maken. Vanwege het egale oppervlak kan het isolatiemateriaal makkelijk worden afgewerkt met bijvoorbeeld een gipsplaat.

Muurisolatie met steenwolplaten en steenwolrollen

Ook is steenwol geschikt voor het isoleren van muren. Dit kun je onder andere doen door het plaatsen van een voorzetwand en die opvullen met steenwol. Bij het bouwen van een nieuwe spouwmuur kies je het beste voor steenwol spouwplaten, omdat de voorzijde van deze waterafstotende spouwplaat hard is en de achterzijde van de plaat flexibel. Hierdoor is het gemakkelijker om de spouwplaat te plaatsen en worden slecht aansluitende platen (en daarmee een koudebrug) voorkomen.

Vloerisolatie met steenwol

De steenwol vloerplaten zijn geschikt voor de isolatie van verschillende soorten vloeren. Het zijn harde platen met een hoge weerstand. Hierdoor is indrukking praktisch onmogelijk en dat maakt de vloerplaat zeer geschikt voor zwaar belaste zwevende steenachtige dekvloeren. Daarnaast kan steenwol gemakkelijk tussen balken gedrukt worden.

Steenwol kopen bij PontMeyer

Benieuwd naar de prijzen van steenwol? Log dan in of maak in twee stappen een account aan. Vervolgens kun je de prijzen in onze webshop inzien en het juiste steenwol kopen. Wil je op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele aanbieding.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.