text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

OSB platen

OSB platen bestaan uit meerdere samengeperste houtlagen. De platen kennen verschillende soorten toepassingsmogelijkheden, zoals voor het maken van wanden, vloeren en gevelbekleding. Ook geschikt bij renovatie- en herstelwerkzaamheden.

OSB is de afkorting voor Oriented Strand Board. Dit plaatmateriaal kun je op verschillende manieren toepassen. Zo worden OSB platen gebruikt voor het maken van wanden, vloeren en gevelbekleding. Vanwege het formaat, het lichte gewicht en de samenstelling lenen deze platen zich uitstekend voor renovatie en herstelwerkzaamheden.

Wat is OSB?

OSB platen bestaan uit diverse lagen houtsnippers, die onder hoge druk worden samengeperst en met elkaar worden verlijmd. De snippers worden tijdens het proces in de lengte neergelegd. Deze ligging maakt de OSB plaat erg sterk. De houtschilfers van OSB-constructieplaten zijn groter dan die van spaanplaten en MDF-platen, waardoor er minder energie nodig is voor het produceren van deze plaatsoort. Daarnaast worden de platen ruw afgewerkt opgeleverd. Dit zijn twee van de redenen waarom OSB over het algemeen goedkoper is dan andere constructieplaten.

OSB platen zijn vochtbestendig, waardoor je ze zowel buiten als binnen kunt gebruiken. Tevens zijn de OSB platen van PontMeyer voorzien van het FSC- of PEFC-keurmerk.

Wil je meer weten over het werken met OSB plaat? We hebben alles over het afwerken van OSB platen voor je uitgelegd in één artikel.

Afmetingen OSB platen

In het assortiment van PontMeyer vind je OSB 3-platen in de volgende diktes:

Het is mogelijk om plaatmateriaal op maat te laten zagen. Kijk hiervoor bij onze zaagservice.

Toch op zoek naar ander plaatmateriaal? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment aan underlayment platen en spaanplaten tong en groef.

OSB 3

OSB platen komen in vier kwaliteitsklassen. Deze klassen hebben ieder hun eigen kenmerken. De meest voorkomende kwaliteitsklasse is OSB 3. Hieronder vind je een overzicht van de kwaliteitsklassen van OSB platen en de bijbehorende eigenschappen:

  • OSB 1. Deze platen zijn geschikt voor niet-constructieve doeleinden, zoals het maken van meubels.
  • OSB 2. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 65%, zoals vloeren en scheidingswanden.
  • OSB 3. Dit wordt ook wel een watervaste OSB plaat genoemd. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 80%, zoals wanden en dakbeschot.
  • OSB 4. Deze plaat is bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt vereist. Dit wordt bijna tot niet toegepast in Nederland.

Watervaste OSB platen

Ga je OSB plaatsen in een vochtige ruimte of op een beschutte plek buiten? Bestel dan de OSB 3-plaat. Deze OSB plaat heeft vochtwerende eigenschappen dankzij de watervaste lijm die wordt gebruikt.Echter raden wij langdurige blootstelling aan water van de platen af. Komen de platen toch veelvuldig in contact met water of vocht, dek ze dan af met folie. Daarnaast hebben wij ook nog OSB gekleurd in ons assortiment.

OSB platen kopen bij PontMeyer

De juiste OSB plaat gevonden voor jouw project? Maak in twee eenvoudige stappen een account bij ons aan. Hierna kun je al onze prijzen inzien. Plaats vervolgens gemakkelijk online je bestelling of bezoek jouw dichtsbijzijnde PontMeyer vestiging. Wil je OSB plaat in de aanbieding kopen? Houd dan onze Bouwkrant in de gaten voor de huidige acties of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij staan iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 voor je klaar om uw vragen te beantwoorden.