text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten
Product
Afmeting (mm)
Dikte (mm)
Randafwerking
Afwerking toplaag
Milieucertificaat
Productgroep
Filter 7 resultaten

OSB platen

7 producten gevonden

OSB plaat

OSB is de afkorting voor Oriented Strand Board en dit plaatmateriaal kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo wordt OSB onder andere gebruikt voor het maken van wanden, vloeren en gevelbekleding. Vanwege het formaat, het lichte gewicht en de samenstelling van de plaat, leent het zich uitstekend voor renovatie en herstelwerkzaamheden vanwege het formaat, het lichte gewicht en de samenstelling.

Wat is OSB?

OSB platen bestaan uit diverse lagen houtsnippers, die onder hoge druk worden samengeperst en met elkaar worden verlijmd. De snippers worden tijdens het proces in de lengte neergelegd. Deze ligging maakt de OSB plaat zo sterk. Doordat de houtschilfers bij OSB constructieplaten groter zijn dan die van spaanplaten en MDF-platen, is er ook minder energie nodig voor het produceren van deze plaatsoort. Daarnaast worden de platen ruw afgewerkt opgeleverd. Dit zijn twee van de redenen waarom OSB over het algemeen goedkoper is.

OSB platen zijn vochtbestendig, waardoor ze zowel buiten als in vochtige ruimtes gebruikt kunnen worden. Deze platen noemen wij watervaste OSB platen. Bij PontMeyer koopt u OSB platen met het FSC- of PEFC-keurmerk.

Wilt u meer weten over OSB? We hebben alles over het van afwerken van OSB platen voor u uitgelegd in één artikel.

Afmetingen OSB platen

In het assortiment van PontMeyer vindt u OSB platen in verschillende afmetingen. Deze zijn voor u overzichtelijk op een rijtje gezet:

Toch op zoek naar ander plaatmateriaal? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment aan underlayment platen en spaanplaten tong en groef.

OSB 3

OSB platen komen in vier kwaliteitsklassen. Deze klassen hebben ieder hun eigen kenmerken. De meest voorkomende kwaliteitsklasse is OSB 3. PontMeyer levert OSB 3 in verschillende diktes, waaronder 9 mm en 12 mm. Hieronder vindt u een overzicht van de kwaliteitsklassen van OSB platen en de bijbehorende eigenschappen:

  • OSB 1. Deze platen zijn geschikt voor niet constructieve doeleinden, zoals het maken van meubels.
  • OSB 2. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 65%, zoals vloeren en scheidingswanden.
  • OSB 3. Dit wordt ook wel een watervaste OSB plaat genoemd. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 80%, zoals wanden en dakbeschot.
  • OSB 4. Deze plaat is bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt vereist. Dit wordt bijna tot niet toegepast in Nederland.

Watervaste OSB platen

Gaat u OSB plaatsen in een vochtige ruimte of op een beschutte plek buiten? Bestel dan de OSB 3 plaat. Deze OSB plaat heeft, dankzij de watervaste lijm die wordt gebruikt, vochtwerende eigenschappen. Echter raden wij langdurige blootstelling aan water van de platen af. Mochten de platen toch veelvuldig in contact komen met water of vocht, bescherm dan de OSB platen af met een folie.

OSB platen kopen bij PontMeyer

De juiste OSB plaat gevonden voor uw project? Maak in twee eenvoudige stappen een account bij ons aan. Hierna heeft u de mogelijkheid om al onze prijzen in te zien. Vervolgens plaatst u gemakkelijk online uw bestelling of breng een bezoekje aan de dichtstbijzijnde PontMeyer vestiging.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij staan iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.