text.skipToContent text.skipToNavigation

Constructief & Underlayment

3 producten gevonden

Constructie plaatmateriaal is voor vele toepassingen te gebruiken. Denk aan het plaatsen van een wand of plafond, voor het gebruik van vloeren en voor daken maar ook voor het maken van meubels en andere constructies. Lees dan verder om de juiste keuze te maken.

Underlayment & OSB

Underlayment en OSB zijn veel gebruikte constructieplaten. Kenmerkend voor constructieplaten en underlayment is dat ze bestaan uit verlijmde laagjes hout of uit grove vezels die met lijm samengeperst worden tot een massieve plaat.

Underlayment

Underlayment platen worden over het algemeen gebruikt als wand-, vloer-, en dakplaten. Meestal vormt de plaat de basis van de klus. Vervolgens wordt deze verder afgetimmerd of afgewerkt. Bijvoorbeeld met een afscheiding van een gipsplaat, tegels of isolatiemateriaal.

Underlayment voor vloeren en wanden

Underlayment topfloor wordt vaak gebruikt als vloerplaat. Deze plaat is over het algemeen vrij recht en is makkelijk in elkaar te schuiven. Voor wanden is een plaat van 9mm dikte doorgaans voldoende.

Underlayment als dakplaat

Voor dakconstructies is een18mm underlayment plaat ideaal. De platen zijn voorzien van een mes en groef verbinding zodat de platen makkelijk in elkaar kunnen worden geschoven en hierdoor de kans op doorhangen verkleint wordt.

OSB

OSB is een veelzijdig inzetbare plaat. OSB is een constructief sterke plaat die veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren, wanden, daken en gevelbekleding. PontMeyer heeft OSB 3 in het assortiment, deze plaat heeft vochtwerende eigenschappen. OSB plaatmateriaal is redelijk sterk en relatief vlak.

OSB plaat als dakplaat

De watervaste lijm maakt OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie. OSB platen worden veelal gebruikt als vervanger van de traditionele multiplex platen.

OSB voor vloeren en wanden

OSB is ruwer dan underlayment. Door de ruwe opbouw zijn OSB platen goedkoper dan underlayment. OSB plaatmateriaal is redelijk sterk en relatief vlak. Dit maakt de plaat geschikt is als wand. Als u bezig bent met het leggen van een parket of laminaatvloer is OSB een goede keuze om als ondergrond te gebruiken.

Meubels maken met underlayment of OSB?

Voor het maken van meubels worden underlayment platen boven OSB platen geadviseerd, dit omdat OSB platen grover zijn en daardoor minder geschikt voor het maken van meubels. Vurenhout underlayment is meer geschikt voor het maken van meubels en wordt ook vaak voor decoratieve constructies gebruikt.