text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Vurenhout

Douglas hout

Hardhout

Bouwhout

Raam en kozijnhout

Tuinhout

Houten gevelbekleding

Red Cedar

Timmerhout

Eiken hout

Houten latten

Houten planken

Houten balken

Houten palen

Rond hout

Hout

Hout is een natuurlijk product met bijzondere eigenschappen. Hout kent de volgende eigenschappen:

- Hout leeft. Daardoor kan hout krimpen, kromtrekken en kleurverschillen bevatten.
- Sterkte. Hout is van nature erg sterk en hard materiaal dat goed toe te passen is in de bouw.
- Duurzaamheid. De duurzaamheid van hout hangt af van de sterkte en hardheid van het soort hout. Deze hardheid is afhankelijk van de massa per volume. Hardhout is steviger dan zachthout, zoals vurenhout.
- Brandbaar. Hout is gevoelig voor brand. Over het algemeen geldt dat hardhout minder snel vlam vat dan zachthout.

Welke houtsoort u ook zoekt, bij PontMeyer heeft u een ruime keuze!

Soorten hout

In ons assortiment vindt u verschillende soorten hout:

​​​​​​​- Vurenhout. Dit houtsoort kenmerkt zich door zijn lichtgele kleur, heeft een rechte draad en is in Nederland de meest verwerkte naaldhoutsoort. U kunt het gebruiken voor projecten binnenshuis zoals binnenkozijnen, deurlijsten en meubels. Daarnaast wordt vurenhout ook gebruikt voor daken, gevels en constructies: bijvoorbeeld vurenhout 22x50 mm en vurenhout 100x100 mm.
- Steigerhout. Dit houtsoort is sterk en heeft een robuuste uitstraling. Het wordt doorgaans gebruikt voor tuinmeubels.
- Meranti hout. De kleur van dit houtsoort varieert van lichtroze tot donkerbruin. Meranti wordt vaak toegepast voor kozijnen, ramen en deuren. Daarnaast wordt dit houtsoort ook gebruikt voor binnenbetimmeringen.
- Grenenhout. Dit is een naaldhoutsoort met een geelachtige kleur en een rechte nerf. Dit hout wordt zowel voor binnen- als buitenbetimmering gebruikt.
- Hardhout. Dit houtsoort is erg stevig. Doorgaans wordt hiermee hout van loofbomen bedoeld. U vindt dit houtsoort veel onder de categorie tuinhout.
- Eikenhout. Dit houtsoort wordt gekenmerkt door een geel- of donkerbruine kleur. Eikenhout is gemakkelijk te bewerken en wordt vaak voor buitenprojecten toegepast.
- Douglas hout. Een harde, sterke houtsoort met een fijne nerf. Dit hout wordt zowel binnen als buiten veel gebruikt. Binnenshuis vooral voor vloeren en wandbekleding. Buitenshuis wordt het hout met name gebruikt bij overkapping, schuttingen en tuinmeubels.
- Red Cedar hout. Dit hout is licht van gewicht, veerkrachtig en goed bestand tegen aantasting. Dit hout wordt veel binnenshuis gebruikt en als gevelbekleding.

Kwaliteit en normen bij hout

De kwaliteit van een aantal houtsoorten is vastgelegd in de Kwaliteitseisen voor hout (KVH). De eisen worden gesteld aan de voornaamste kenmerken, zoals kwasten, scheuren (of bij hardhout wormgaatjes) en vervormingen. Daarnaast bestaan er eisen bij het hout voor specifieke toepassingen zoals voor vloerdelen, gevelbekleding, kozijnen en de weg- en waterbouw.

De houtsoorten vuren, grenen en lariks worden ingedeeld in de kwaliteiten A, B, C en D volgens NEN 5466 (Kwaliteitseisen voor hout (KVH 2010) - Houtsoorten Europees vuren, Europees grenen en Europees Lariks). De meest voorkomende kwaliteiten zijn B en C, waarbij C de standaard bouwkwaliteit en B (voorheen aangeduid als constructiehout) alleen wordt gebruikt bij hoge eisen voor uiterlijk.

Voor hardhout ten behoeve van KOMO gecertificeerde kozijnen en ramen zijn er normen vastgelegd in de Keuringsvoorschriften van timmerwerken (KVT).

Duurzaamheid en milieueisen

Ons naaldhout komt voornamelijk uit Noord- en Midden-Europa, waar de bossen op verantwoorde wijze beheerd worden. Bosexploitatie vindt plaats op basis van een bosbeheerplan. Vrijwel al ons geïmporteerde hardhout betrekken wij uit bossen die op een verantwoorde manier beheerd worden. Naast de overheid spelen ook andere organisaties op dit gebied een grote rol. Er worden op dit moment vele miljoenen hectaren bos op verantwoorde wijze beheerd en als zodanig gecertificeerd. De meest bekende initiatieven voor duurzaam bosbeheer zijn die van FSC® (Forest Stewardship Council) en PEFC™ (Program for Endorsement of Forest Certification). Naaldhout en hardhout zijn bij PontMeyer verkrijgbaar met een FSC of PEFC certificaat.

Sterkteklassen en CE-markering

Jaarlijks wordt in Nederland een groot volume naaldhout in dragende constructies verwerkt. Een houtconstructie moet volgens het Bouwbesluit sterk genoeg zijn. Om te berekenen of de constructie sterk genoeg is, moet een bereking worden uitgevoerd volgens de methode die is beschreven in de norm NEN 6760 (Technische grondslagen voor bouwconstructies (TGB 1990) - Houtconstructies - Basiseisen - Eisen en bepalingsmethoden). Omdat voor de berekening sterktegegevens nodig zijn, zijn er zogenaamde sterkteklassen opgesteld. De sterkteklasse van naaldhout wordt aangeduid met de letter C, gevolgd door een getal (bijvoorbeeld C18). Voor naaldhout bestaan er twaalf klassen. In Nederland zijn C18 en C24 het meest gangbaar.

Vanaf september 2009 is naaldhout voor constructieve toepassingen voorzien van een CE-markering. Dit stempel op elk deel hout waarborgt dat de eigenschappen (constructieve veiligheid, brandveiligheid, gezondheid, gebruiksveiligheid, geluidsbeperking en energiezuinigheid) in overeenstemming zijn met de Europese normen.

Hout kopen bij PontMeyer

Wilt u hout kopen? Bij PontMeyer kunt u gemakkelijk hout online bestellen of kom langs bij een van onze vestigingen. Heeft u vragen over het hout, een houtsoort of de toepassing van hout? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij staan altijd voor u klaar!