text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Populieren multiplex

Populieren multiplex, ook wel populieren triplex genoemd, is een lichtgewicht plaat die bestaat uit meerdere verlijmde lagen populierenhout. Het materiaal is sterk en uitstekend voor toepassingen binnenshuis, zoals betimmeren van voertuigen, interieurbouw en het maken van wanden.

Wat is populieren multiplex?

Populieren multiplex is homogeen, wat betekent dat de samenstelling van de plaat consistent is. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met knoesten en nerven. De sterkte van de plaat is te danken aan het aantal verlijmde lagen. Hoe meer lagen, des te sterker de plaat. Het aantal lagen is altijd oneven en het houten fineer wordt kruislings met elkaar verlijmd.

Wat zijn de eigenschappen van populieren multiplex?

Populieren multiplex heeft van nature een lichtbruine kleur. De platen zijn licht in gewicht (ca. 450 kg/m3), stevig en vlak. Doordat het materiaal zowel sterk als licht is, kunnen de platen worden gebruikt voor timmerwerk binnenshuis en bij af- en interieurbouw. Door de vlakke, gladde oppervlakte is het makkelijk om met dit materiaal te werken. Je kunt de platen zagen, boren, frezen en schuren. Ook het lijmen, schroeven of spijkeren van de platen is geen enkel probleem. Dit houtsoort is het lichtste multiplex en daardoor een goed alternatief voor het traditionele multiplex.

Diktes van de populieren platen

In het assortiment van PontMeyer vind je populieren multiplex platen in acht verschillende diktes, waarvan de populairste zijn:

  • Populieren multiplex 6 mm
  • Populieren multiplex 9 mm
  • Populieren multiplex 12 mm
  • Populieren multiplex 18 mm

Welke dikte je nodig hebt, hangt af van het project. Kies bij het maken van een meubel voor een dikkere plaat, zodat deze het gewicht van meerdere mensen aankan. Ga je de keukenkastjes vervangen? Dan is een dunnere populier multiplex plaat geschikt. Heb je vragen over de keuze van een populieren multiplex, neem dan contact op met onze klantenservice.

Kwaliteitsklassen multiplex populier: B/BB

De kwaliteitsnorm beschrijft de klasse van beide fineerlagen van een plaat. Een B/BB plaat heeft één zijde (de zichtzijde) die geclassificeerd is als kwaliteit B en de achterzijde die geclassificeerd is als kwaliteit BB.

Wat betekenen B/BB en BB/BB kwaliteit?

  • B-kwaliteit fineren zijn vrijwel foutvrij, ongevoegd en bezitten bijna geen oneffenheden. Kleine onzuiverheden als pitkwasten kunnen voorkomen. Ook lichte verkleuringen en kleine, vrijwel onzichtbare reparaties kunnen voorkomen. Deze kwaliteit is zeer geschikt voor hoogwaardige transparante afwerkingen.
  • BB-kwaliteit is vaak nog ongevoegd. In het fineer van populier kunnen kleine scheurtjes (met name bij de randen) voorkomen. Een dekfineer van BB-kwaliteit is licht van kleur en heeft een beperkt aantal reparaties.

Toepassing populieren multiplex

Populieren platen zijn geschikt voor constructief gebruik, zoals het plaatsen van wanden. Daarnaast wordt dit materiaal gebruikt voor het betimmeren van voertuigen, zoals caravans. Ook wordt populieren multiplex veel gebruikt voor het maken van meubels en speelgoed. Vanwege de lichte en gladde kwaliteiten is het materiaal ideaal voor kinderen.

Verschil tussen populieren, beuken en berken multiplex

Het verschil tussen populieren multiplex, beuken multiplex en berken multiplex zit niet alleen in het soort hout. Van deze drie is populieren multiplex het lichtst, beuken multiplex het hardst en berken multiplex het sterkst. Qua prijs is populieren multiplex het goedkoopst, gevolgd door beuken en berken.

Milieu en duurzaamheid populierenhout

Populierenhout is snelgroeiend en komt uit verantwoord beheerde bossen. Multiplex populier is voorzien van het FSC® label, dat garandeert dat het materiaal duurzaam en legaal geproduceerd is. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen worden gecertificeerd. Beide keurmerken zijn door de Nederlandse overheid geaccepteerd. Wanneer je kiest voor FSC® of PEFC® gecertificeerde populier producten van PontMeyer, kies je bewust voor duurzaam bosbeheer.

Populieren multiplex kopen bij PontMeyer

Wil je populieren multiplex bij PontMeyer kopen? Log dan in of maak eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan. Daarna kun je jouw persoonlijke prijzen inzien en plaats je gemakkelijk en snel je bestelling. Wil je populieren multiplex in de aanbieding kopen? Bekijk dan onze acties. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van PontMeyer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of lees onze Bouwkrant.

Heb je vragen over ons assortiment of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 voor je bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.