text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Een scheidingswand maken: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een scheidingswand te maken. Zo kunt u een scheidingswand maken met gipsplaten, cellenbeton en kalkzandsteen. Wat voor u de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren. Hecht u bijvoorbeeld meer waarde aan brandwerendheid of een goede geluidsisolatie? Of bent u bijvoorbeeld heel ervaren in het gebruik van kalkzandsteen? In dit artikel leest u alles over de mogelijkheden tot het maken van een scheidingswand, zodat u weloverwogen de juiste keuze kunt maken. Lees verder!


Een scheidingswand maken met gipsplaten
De traditionele manier van een scheidingswand maken, is met behulp van gipsplaten. U kunt de gipsplaten monteren op houten regelwerk meestal vurenhout of door middel van metalen U- en C-profielen (zo zogenaamde ‘metal studs’) bevestigen. In beide gevallen worden aan beide zijden gipsplaten bevestigd, waarna de tussenruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal. In de tussenruimte heeft u de mogelijkheid om leidingwerk aan te leggen.

Houten regelwerk
Met behulp van vuren balken kunt u een houten regelwerk maken. Het voordeel van houten regelwerk is dat er goed rekening kan worden gehouden met een deur die in de scheidingswand moet komen. Het deurkozijn is eenvoudig vast te schroeven aan het houten regelwerk. Nadat de gipsplaten zijn bevestigd op het houten regelwerk, kunt u de gipsplaten afwerken door middels van stucwerk, behang of sauswerk. In de laatste twee gevallen is het aan te raden om (door de gipsplaten ontstane) voegen af te werken met voegenvuller en voegenfinisher. Behandel de gipsplaten voor het bevestigen altijd met voorstrijk. Zo zorgt u ervoor dat het pleisterwerk gelijkmatig wordt verdeeld over de muur.

Metalen profielen (metal studs)
Met metal studs heeft u de mogelijkheid om op een snelle en efficiënte manier een scheidingswand van gipsplaten te maken. Over het algemeen is dit een snellere manier dan het maken van een scheidingswand op houten regelwerk. Het metalen frame bestaat uit liggers (de U-profielen) en staanders (de C-profielen). De liggers worden gemonteerd op de vloer en tegen het plafond. De staanders worden vervolgens om de 60 cm verticaal in de liggers geplaatst. Heeft u alle staanders geplaatst?
 

Dan kunt u de gipsplaten met gipsplaatschroeven bevestigen aan de staanders. Ook met metal studs is het eenvoudig om een deurkozijn in een wand te plaatsen. Plaats de staanders op de plek waar de deur en het deurkozijnen moeten komen, zodat u de deurkozijnen later gemakkelijk tegen de metalen staanders kunt bevestigen.

Een scheidingswand maken met kalkzandsteen
Voor een plaatsen van een scheidingswand in een binnenmuur kunt u ook kalkzandsteen lijmblokken gebruiken. Kalkzandsteen kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden. De blokken zijn vervaardigd uit kalk, zand en water. Ze worden geproduceerd door ze onder hoge druk in de gewenste vorm te persen. De kalkzandsteen lijmblokken hebben van zichzelf een goede akoestische isolatie en brandwerendheid.

In de lijmblokken zijn sleuven aanwezig waarin u leidingen kunt verwerken. Daarnaast worden de blokken lichter door het freeswerk. De blokken kunt u met elkaar verlijmen. U kunt hiervoor de Beamix blokkenlijm gebruiken. Let er bij het maken van de scheidingsmuur op dat u dilatatievoegen aanbrengt. Deze voegen zorgen ervoor dat de blokken ruimte hebben om te werken, zonder dat er scheuren in de muur ontstaan.

 kalkzandsteen scheidngswand maken
Dilatatievoegen
Er zijn twee soorten dilatatievoegen verkrijgbaar: gevulde dilatatievoegen en koude dilatatievoegen. Kies bij een vervormbare ondergrond voor een gevulde dilatatievoeg. Hierbij ontstaat een voeg van ongeveer 10 mm, die u vult met een elastisch vulmiddel. Zo is de muur in staat om eventuele doorbuiging van een vervormbare ondergrond op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan een vrijdragende systeemvloer. Kies bij een niet-vervormbare ondergrond voor een koude dilatatievoeg. Hierbij ontstaat een kleine voeg van 0 tot 1 mm. Denk aan een gefundeerde binnenwand of een tussenwand op een monoliete betonvloer.

In de meeste gevallen zal er in woningen sprake zijn van een vervormbare ondergrond en is dus een gevulde dilatatievoeg aan te raden.
 

Een scheidingswand maken met cellenbeton
Cellenbeton lijkt redelijk veel op kalkzandsteen. Ook dit is een akoestisch en thermisch isolerend materiaal. Het is vervaardigd uit kalk, cement, kwartszand, water en een klein beetje aluminiumpoeder. Deze samenstelling maakt het tot een duurzaam en licht bouwproduct. Daarnaast is het gemakkelijk te verwerken, waardoor er eenvoudig een tussenwand mee te maken is. Cellenbeton is zowel voor binnen als buiten te gebruiken en er zijn zowel dragende als niet-dragende scheidingswanden mee te maken. Ook de cellenbetonblokken zijn eenvoudig te verlijmen met Beamix blokkenlijm. De lijm hoeft alleen in de horizontale voegen te worden aangebracht.

Ander klusadvies nodig?
Voor heel veel klussen kunnen wij u tips geven. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij ons artikel over zolder isolerenTrespa monteren of Keralit monteren.

cellenbeton scheidingswand maken