text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Zolder isoleren: alles wat u moet weten

Met een goede zolderisolatie kan veel energie worden bespaard. Warmte stijgt immers naar boven en blijft enkel binnenshuis bij een goede isolatie. Er zijn twee mogelijkheden om een zolder te isoleren: via de zoldervloer en via het zolderdak. Als de zolder ook als woonruimte gebruikt wordt, is het verstandig om beide onderdelen te isoleren. In dit artikel lichten we graag de mogelijkheden voor zolderisolatie toe.

De zoldervloer isoleren

Met een goede vloerisolatie kunt u veel stookkosten verminderen. Bij een goede isolatie van de zoldervloer, kan de warmte uit de woonkamer en eerste verdieping namelijk minder snel op de zolder terechtkomen. Hoe u de zoldervloer het beste kunt isoleren, hangt af van de constructie van de zoldervloer. Zo wordt een massieve betonnen vloer anders geïsoleerd dan houten kepers.

man isoleert zolder.jpg

Een zoldervloer isoleren met een houten draagstructuur

Als er op uw zolder sprake is van een houten draagstructuur, dan heeft u de mogelijkheid om tussen de houten draagbalken te isoleren. U kunt hiervoor zowel steenwol als glaswol gebruiken. Gangbaar is om hiervoor een dikte te gebruiken tussen de 15 en 23 centimeter. Breng aan de onderzijde van de draagconstructie een dampscherm aan, gericht naar de warme zijde. Uit praktische overwegingen kunt u er ook voor kiezen om isolatieplaten te gebruiken waar al een dampscherm op bevestigd is. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal, kunt u de vloerplaten bevestigen. Als de zolder niet veel belopen wordt, dan is de OSB plaat een goede optie.

plafond zolder.jpg

Een zoldervloer met massieve draagstructuur isoleren

Bij een massieve vloer werkt het isoleren vaak wat eenvoudiger. In dat geval brengt u harde, drukvaste isolatieplaten aan op de vloer. Breng voor het isoleren eerst dampfolie aan. Leg daarna drukvaste isolatieplaten in de twee geschrankte lagen, zodat er geen kou door de naden kan komen. Aan te raden is om voor de isolatieplaten een dikte van ongeveer 20 cm aan te houden.

Het zolderdak isoleren

Als u het zolderdak gaat isoleren, is het gebruikelijk om dit aan de binnenzijde te doen. Heeft u te maken met een hellend dak? Dan kunt u deze het beste isoleren met een minerale wol. Minerale wol is namelijk op een goede manier aan te brengen tussen de kepers van het dak. Deze ruimtes zijn volledig op te vullen. Zorg dat het door u aangebrachte isolatiemateriaal tussen de kepers ongeveer een centimeter groter is dan de tussenruimte. U kunt dit materiaal namelijk prima samendrukken, waardoor het netjes tussen de kepers blijft zitten. Bij deze manier van isoleren is het van belang om boven het isolatiemateriaal een dampscherm aan te brengen van plastic folie. U kunt er ook voor kiezen om minerale wol te gebruiken waarop al een dampscherm aanwezig is.

isolatiemateriaal-1

Het zolderdak van buiten isoleren

Is uw dak toe aan een volledige renovatie? In dat geval heeft u ook de mogelijkheid om uw dak aan de buitenzijde te isoleren. Dit kan een voordeel opleveren als het plafond van de zolder netjes is afgewerkt en u dit graag intact wilt laten.

Meer informatie? Lees ons artikel over het dak isoleren.

Waarom het aanbrengen van een dampscherm noodzakelijk is

Als uw zolder geïsoleerd is zonder dampscherm, dan is het belangrijk om deze alsnog aan te brengen. Dampdichte folie voorkomt onder andere het ontstaan van schimmels en houtrot. Wanneer er geen dampscherm wordt gebruikt bij het isoleren, kan aanwezig vocht namelijk zorgen voor condensatie tegen de koude kant van het dak. De dampdichte folie kan met nietjes aangebracht worden. Om het geheel goed af te sluiten voor vocht, kunt u hieroverheen dampdichte tape aanbrengen.

Extra tips voor het isoleren van uw zolder

  • Zorg ervoor dat het meest dampdichte materiaal onderaan zit, wanneer u met meerdere isolatie materialen werkt.
  • Zorg voor een goede aansluiting tussen de zoldervloerisolatie en de wandisolatie, om te voorkomen dat er koudebruggen ontstaan.