text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

De voor- en nadelen van composiet vlonderplanken

​​​​​​​Met composiet vlonderplanken brengt u een luxe sfeer in de tuin. Daarnaast hebben ze een lange levensduur en zijn ze vrijwel onderhoudsarm. Naast deze voordelen zijn er nog een aantal andere redenen waarom composiet uitstekend is voor het aanleggen van een vlonder. In dit artikel bespreken wij het materiaal en leggen we u uit waarom composiet vlonderplanken de beste keuze zijn voor uw klus.

Wat is composiet?

​​​​​​​​​​​​​​Composiet, ook wel WPC (wood polymer composite) of HKC (hout kunststof composiet) genoemd, is een heel licht materiaal. Composiet bestaat uit vezels. Deze vezels zorgen voor sterkte, een natuurlijke textuur en stijfheid. De vezels worden gebonden door kunststof waardoor ze beschermd worden tegen verschillende weersinvloeden. De composiet vlonderplanken van UPM kenmerken zich door het hoge vezelgehalte. Hierdoor heeft het materiaal een hoge kras- en vlekbestendigheid en zullen de vlonderplanken in de loop der jaren hun kleur behouden. Composiet vlonderplanken bestaan dus voor de ene helft uit houtvezels en voor de andere helft uit kunststof. Hierdoor zijn de planken onderhoudsvrij maar hebben ze de natuurlijke en warme uitstraling van hout.

Waar worden composiet planken voor gebruikt? ​​​​​​​

​​​​​​​Composiet wordt voor vele verschillende toepassingen gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een keukenblad, in de scheepsbouw en zelfs bij de formule 1. In de tuin worden planken van composiet veelal gebruikt bij het leggen van een vlonder. Composiet vlonderplanken zijn onderhoudsvrij, omdat ze niet gevoelig zijn voor verkleuring, rot en vocht. De planken zijn zeer eenvoudig te monteren door gebruik te maken van onderbalken en bevestigingsclips.

Wat zijn de voordelen van composiet vlonderplanken? ​​​​​​​

​​​​​​​Naast dat composiet vlonderplanken een luxe uitstraling geven aan een tuin, hebben ze vele andere voordelen. Zo zijn ze, naast onderhoudsvrij, ook nog eens erg veilig. Dit komt, omdat composiet vlonderplanken stroef zijn. Wanneer de planken nat worden, hoeft u zich dus geen zorgen te maken dat u uitglijdt. Daarnaast geven de planken geen splinters af. Er kan gerust met blote voeten overheen gelopen worden. Dit maakt de planken ideaal om te gebruiken rondom een zwembad of bij het leggen van een steiger. Anders dan houten planken, zullen vlonderplanken van composiet in de loop der jaren hun kleur behouden. Ook kun je zonder problemen de barbeque op de vlonderplanken zetten, ze zijn namelijk vlekbestendig. De composiet vlonderplanken die wij bij PontMeyer verkopen kunnen, in tegenstelling tot andere merken, dankzij hun gesloten oppervlak volledig vlak worden geïnstalleerd.

De duurzame terrasplanken van recyclede materialen

​​​​​​​​​​​​​​De vlonderplanken van composiet die wij bij PontMeyer verkopen worden voor 55%-95% gemaakt van gerecycled materiaal. Zo wordt de afvalstroom naar de vuilstortplaatsen en verbrandingsovens flink verminderd. Om u een beeld te geven: van 500kg afval, wordt 35m2 aan vlonderplanken gemaakt en bindt 800kg CO2. De vlonderplanken van composiet beschikken over een PEFC-certificaat.

Wat zijn de nadelen van composiet vlonderplanken?

Naast de vele voordelen, kleven er ook een aantal nadelen aan composiet vlonderplanken. Zo zijn sommige planken van dit materiaal een stuk kwetsbaarder wanneer er iets zwaars opvalt dan houten vlonderplanken. Dit komt omdat sommige composiet planken kwetsbare holle kamers bevatten. Daarnaast zijn ze vaak duurder dan houten vlonderplanken. U kunt composiet vlonderplanken daarentegen wel zien als een goede investering. Composiet vlonderplanken vallen namelijk in duurzaamheidsklasse 1 en gaan meer dan 25 jaar mee. Dit in vergelijking tot houten vlonderplanken, waarbij de levensduur verlengd moet worden door middel van behandeling. Bij PontMeyer verkopen wij echter wel hardhouten vlonderplanken waarvan de levensduur ook rond de 25 jaar ligt.

Welke composiet vlonderplanken vindt u bij Pontmeyer in het assortiment? ​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​Bij PontMeyer hebben wij UPM vlonderplanken van composiet in het assortiment. Deze composiet vlonderplanken zijn van de hoogste kwaliteit en bevatten het PEFC en FSC keurmerk. Bij PontMeyer verkopen wij twee soorten composiet vlonderplanken: UPM ProFi Deck 150 en UPM ProFi Piazza. De UPM ProFi Piazza planken zijn massiever dan de UPM ProFi Deck 150 planken. De massieve vlonderplanken kunnen gebruikt worden bij een veeleisende omgeving, zoals een openbaar terras. Ze geven ook een extra warme uitstraling door het uiterlijk van echt hardhout. De UPM vlonderplanken zijn in vele verschillende kleuren te verkrijgen. U kunt uit lengtes tussen de 90mm en de 50000mm kiezen en breedtes van 6mm tot en met 150mm. Naast composiet vlonderplanken bestaat het assortiment van PontMeyer ook uit Douglas vlonderplanken. Heeft u vragen over het assortiment? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze experts staan voor u klaar om u te helpen bij uw klus.