text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

OSB plaat

OSB platen hebben een breed scala aan toepassingen, zoals het maken van wanden, vloeren en gevelbekleding. Vanwege het formaat, het lichte gewicht en de samenstelling lenen deze platen zich uitstekend voor renovatie en herstelwerkzaamheden. Lees meer

9 producten gevonden

Eigenschappen van OSB

OSB, afkorting voor Oriented Strand Board, platen bestaan uit diverse lagen houtsnippers, die onder hoge druk worden samengeperst en met elkaar worden verlijmd. De snippers worden tijdens het proces in de lengte neergelegd. Deze ligging maakt de OSB plaat sterk. Dat is de belangrijkste eigenschap van OSB. Overige eigenschappen van OSB zijn:

 • Prijs. De houtschilfers van OSB-constructieplaten zijn groter dan die van spaanplaten en MDF platen, waardoor er minder energie nodig is voor het produceren van deze plaat. Daarnaast worden de platen ruw afgewerkt opgeleverd. Hierdoor is OSB over het algemeen goedkoper dan andere constructieplaten.
 • Vochtbestendigheid en watervast. OSB kan gebruikt worden in vochtige omgevingen, zoals badkamers of kelders.
 • FSC en PEFC gecertificeerd. OSB platen van PontMeyer zijn voorzien van het FSC- of PEFC-keurmerk en zijn 100% recyclebaar.
 • Bestand tegen slijtage en weersinvloeden. Dit maakt het materiaal ideaal voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding of daken.

Wil je meer weten over het werken met OSB plaat? We hebben alles over het afwerken van OSB platen voor je uitgelegd in één artikel.

Verschillende soorten OSB

OSB platen komen in vier kwaliteitsklassen. Deze klassen hebben ieder hun eigen kenmerken. De meest voorkomende kwaliteitsklasse is OSB 3. Hieronder vind je een overzicht van de kwaliteitsklassen van OSB platen en de bijbehorende eigenschappen:

 • OSB 1. Deze platen zijn geschikt voor niet-constructieve doeleinden, zoals het maken van meubels.
 • OSB 2. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 65%, zoals vloeren en scheidingswanden.
 • OSB 3. Dit wordt ook wel een watervaste OSB plaat genoemd. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 80%, zoals wanden en dakbeschot.
 • OSB 4. Deze plaat is bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt vereist. Dit wordt bijna tot niet toegepast in Nederland.

OSB mes en groef

Een OSB plaat met mes en groefverbinding is een veelgebruikt bouwmateriaal dat uitstekende eigenschappen biedt voor vloeren, wanden en daken. Door de groef aan de ene kant en het mes aan de andere kant schuif je de platen eenvoudig in elkaar, wat zorgt voor een naadloze verbinding die bestand is tegen belastingen en druk.

Watervaste OSB platen

Ga je OSB plaatsen in een vochtige ruimte of op een beschutte plek buiten? Bestel dan de OSB 3-plaat. Deze OSB plaat heeft vochtwerende eigenschappen dankzij de watervaste lijm die wordt gebruikt. Echter raden wij langdurige blootstelling aan water van de platen af. Komen de platen toch veelvuldig in contact met water of vocht, dek ze dan af met folie.

Op zoek naar OSB met een kleurtje? Bekijk dan ons assortiment OSB gekleurd.

Afmetingen OSB platen

In het assortiment van PontMeyer vind je OSB 3 platen in de volgende diktes:

Het is mogelijk om plaatmateriaal op maat te laten zagen. Kijk hiervoor bij onze zaagservice.

OSB platen monteren: stap voor stap

 1. Zorg ervoor dat de ondervloer of het frame waarop je de platen wilt monteren, vlak en stevig is.
 2. Begin in een hoek van de ruimte en plaats de eerste OSB plaat. Ga je aan de slag met OSB platen met mes en groefverbinding? Plaats de eerste plaat dan met de meskant naar de muur gericht. Zorg ervoor dat er een kleine opening is tussen de plaat en de muur om uitzetting mogelijk te maken.
 3. Schuif de volgende OSB plaat met de groefkant over het mes van de eerste plaat. Zorg ervoor dat de platen goed in elkaar passen en geen openingen of scheve randen hebben.
 4. Bevestig de OSB platen aan de ondervloer of het frame met schroeven of spijkers. Plaats de bevestigingen op regelmatige afstanden langs de randen van de platen en ook in het midden.
 5. Ga door met het plaatsen van de volgende platen op dezelfde manier, waarbij je de mes-en-groefverbindingen gebruikt om ze stevig aan elkaar te bevestigen. Werk systematisch door de ruimte totdat alle platen zijn gemonteerd.
 6. Controleer na het monteren van alle OSB platen of ze vlak en stevig zijn bevestigd. Verwijder eventuele uitstekende schroeven of spijkers en vul eventuele openingen of scheuren op met geschikt vulmiddel.

OSB platen kopen bij PontMeyer

De juiste OSB plaat gevonden voor jouw project? Maak in twee eenvoudige stappen een account bij ons aan. Hierna kun je al onze prijzen en OSB aanbiedingen inzien. Plaats vervolgens gemakkelijk online je bestelling of bezoek jouw dichtsbijzijnde PontMeyer vestiging. Wil je OSB plaat in de aanbieding kopen? Houd dan onze bouwkrant in de gaten voor de huidige acties of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij staan iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 uur voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.