text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

OSB plaat

OSB plaatmateriaal is een sterk, veelzijdig en betaalbaar plaatmateriaal, gemaakt van geperste houtschilfers. Ideaal voor constructieve toepassingen zoals vloeren, wanden en daken. Het is eenvoudig te verwerken en geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Vanwege het formaat, lichte gewicht en de samenstelling lenen de platen zich uitstekend voor renovatie en herstelwerkzaamheden.

10 producten gevonden

Wat zijn de voordelen van OSB?

OSB platen bestaan uit diverse lagen houtsnippers, die onder hoge druk worden samengeperst en met elkaar worden verlijmd. De snippers worden tijdens het proces in de lengte neergelegd. Deze ligging maakt de OSB plaat sterk. Dit is een van de belangrijkste eigenschappen van OSB plaatmateriaal. Overige eigenschappen van OSB zijn:

  • OSB is over het algemeen goedkoper dan andere constructieplaten. Dit komt doordat de houtschilfers van OSB-constructieplaten groter zijn dan die van spaanplaten en MDF platen, waardoor er minder energie nodig is voor het produceren van deze plaat. Daarnaast worden de platen ruw afgewerkt opgeleverd.
  • Het is vochtbestendigheid en watervast en kan gebruikt worden in vochtige omgevingen, zoals badkamers of kelders.
  • OSB platen van PontMeyer zijn FSC- of PEFC gecertificeerd
  • De platen zijn bestand tegen slijtage en weersinvloeden: dit maakt het materiaal ideaal voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding of daken.
  • Verkrijgbaar met mes- en groefverbinding, hierdoor schuif je de platen eenvoudig in elkaar, wat zorgt voor een naadloze verbinding die bestand is tegen belastingen en druk. Ideaal voor vloeren, wanden en daken.

Wat zijn de verschillende soorten OSB?

OSB platen komen in vier kwaliteitsklassen. Deze klassen hebben ieder hun eigen kenmerken. De meest voorkomende kwaliteitsklasse is OSB 3. Hieronder vind je een overzicht van de kwaliteitsklassen van OSB platen en de bijbehorende eigenschappen:

Kwaliteitsklasse Toepassing
OSB 1 Deze platen zijn geschikt voor niet-constructieve doeleinden, zoals het maken van meubels.
OSB 2 Deze platen zijn bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 65%, zoals vloeren en scheidingswanden.
OSB 3 Deze platen worden ook wel watervaste OSB platen genoemd. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 80%, zoals wanden en dakbeschot.
OSB 4 Deze plaat is bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt vereist. Dit wordt bijna tot niet toegepast in Nederland.

Zijn OSB platen waterbestendig?

Wil je OSB plaatsen in een vochtige ruimte of op een beschutte plek buiten? Bestel dan de OSB 3 plaatmateriaal. Deze OSB plaat heeft vochtwerende eigenschappen dankzij de watervaste lijm die wordt gebruikt. Echter raden wij langdurige blootstelling aan water van de platen af. Komen de platen toch veelvuldig in contact met water of vocht, dek ze dan af met folie. Meer weten over het afwerken van OSB platen? We hebben alles over het afwerken van OSB platen voor je uitgelegd in één artikel. Op zoek naar OSB met kleur? Bekijk dan ons assortiment OSB gekleurd.

Welke diktes OSB 3 zijn er beschikbaar?

In het assortiment van PontMeyer vind je OSB 3 platen in de volgende diktes:

  • OSB 9 mm platen zijn relatief dun en licht. Ze worden vaak gebruikt voor niet-constructieve doeleinden zoals binnenwandbekleding, plafondpanelen, verpakking en bescherming.
  • OSB 12 mm platen bieden een goede balans tussen sterkte en flexibiliteit. Ze worden onder andere gebruikt als ondervloer, tijdelijke buitenconstructies en meubelbouw.
  • OSB 18 mm platen zijn stevig en robuust. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen die een hoge mate van duurzaamheid en draagkracht vereisen zoals vloeren, dragende wanden en dakconstructies en werkbladen of banken.

Wist je dat het mogelijk is om jouw plaat op maat te laten zagen bij PontMeyer? Bekijk onze maatwerkoplossingen en maak gebruik van de zaagservice.

OSB of underlayment kiezen?

OSB en underlayment zijn beide populaire soorten plaatmateriaal die veel gebruikt worden in de bouw, maar ze verschillen aanzienlijk in samenstelling, toepassing en eigenschappen. Hieronder worden de belangrijkste verschillen toegelicht:

Eigenschap OSB Underlayment
Samenstelling Meerdere lagen kruislings georiënteerde houtsnippers, samengeperst met harsen en wax. Dunne lagen hout (fineer) op elkaar gelijmd met afwisselende houtnerfrichting.
Sterkte Sterk en stevig, hoge draagkracht. Stevig, geschikt voor afwerkingen.
Vochtbestendigheid Vochtbestendig, vooral varianten zoals OSB 3. Goede vochtbestendigheid, afhankelijk van de behandeling.
Milieuvriendelijkheid Milieuvriendelijker door gebruik van kleinere houtdeeltjes. Afhankelijk van het productieproces.
Oppervlak Ruwer oppervlak. Glad oppervlak, geschikt voor afwerking met vloerbedekking.
Toepassing Structurele toepassingen in droge en vochtige omgevingen, buitenprojecten. Basislaag voor vloeren, daken, en wanden met afwerkingsmateriaal.
Kosten Over het algemeen goedkoper. Kan duurder zijn dan OSB, vooral bij hoge kwaliteit voor vochtige omgevingen.

OSB plaat kopen bij PontMeyer

De juiste OSB plaat gevonden voor jouw project? Log dan in of creëer snel en eenvoudig een account in slechts twee stappen. Hierna kun je direct jouw persoonlijke prijzen bekijken en de juiste OSB plaat selecteren. Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te blijven van de laatste acties.

Vragen over ons assortiment of op zoek naar meer informatie? Onze klantenservice staat elke werkdag van 07:00 tot 17:00 uur klaar. Natuurlijk kun je ook altijd langskomen bij een van onze vestigingen.