text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Grenenhout behandelen: tips en advies

​​​​​​​Grenen is een veel voorkomende houtsoort die voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Het hout is zeer makkelijk te bewerken en is vooral geliefd als tuinhout. Het hout is niet heel duurzaam en heeft daarom een relatief korte levensduur. Om toch langer van uw grenenhout te kunnen genieten, kunt u grenen behandelen. Wilt u weten hoe u grenen kunt behandelen, terwijl u daarbij de mooie eigenschappen van het hout behoudt? Wij leggen het uit in dit artikel.

Wat is grenenhout?

Grenenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de Grove den. Het hout heeft een geelachtige, lichte kleur en wordt gekenmerkt door de welbekende vlammentekening. Deze tekening kan verschillen per groeigebied van het hout. Zo heeft grenen uit Noord-Europa kleinere noesten en een dichtere structuur dan Scandinavisch grenen. Grenenhout wordt veel voor buitentoepassingen gebruikt. Denk aan constructiebouw, kozijnen en deuren. Het wordt ook wel eens gebruikt voor binnentoepassingen, zoals tafels en bedden. Maar verder zult u deze houtsoort niet veel tegenkomen in de meubelindustrie. Wanneer grenen onbehandeld is, valt het in duurzaamheidsklasse 4-5. Dit betekent dat het hout ongeveer 5 tot 10 jaar mee gaat. Door het hout te behandelen, kunt u deze levensduur verlengen.

Wat is het verschil tussen grenen en vuren?

Vuren en grenen zijn beide veel voorkomende naaldhoutsoorten in Nederland. Ze hebben veel overeenkomstige eigenschappen, maar verschillen toch van elkaar. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar, de boom die vooral bekend is als kerstboom. Vuren is lichtgeel van kleur, geurloos, gemakkelijk te verwerken en prijziger dan grenen. Grenen heeft een lichte harsgeur en is net iets donkerder van kleur dan vurenhout. Grenen is iets taaier dan vuren, maar is eenvoudig machinaal te bewerken. Door de celstructuur van grenen, laat het hout zich onder druk beter verduurzamen dan vurenhout. Geïmpregneerd grenenhout zal dus in de praktijk vaak een langere levensduur hebben dan geïmpregneerd vurenhout.

Wat zijn de redenen om grenen te behandelen?

Grenen is onbehandeld niet erg duurzaam en gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Door grenen te behandelen, verlengt u de levensduur van het hout. Daarnaast zal grenen buiten snel vergrijzen door de zon. Door het hout te behandelen, wordt het hout beschermd en behoudt het langer zijn karakteristieke uitstraling. Verder beschermt u het grenenhout door behandeling tegen UV-straling, schimmels, houtrot en uitdroging. U kunt de duurzaamheid van grenen verbeteren door het te impregneren. Dit is aan te raden als u grenen gebruikt voor buitentoepassingen.

Op welke manieren kunt u grenen behandelen?

Grenen kunt u behandelen met olie, beits of verf. Olie geeft de meest natuurlijke afwerking van het hout. Het accentueert de houtnerf en dringt diep door in het hout. Beits heeft UV-blokkerende componenten en zorgt voor een blijvende flexibiliteit van het hout. Wilt u het hout een andere uitstraling geven? Dan kunt u er ook voor kiezen om grenen te verven. Verf heeft een dekkende afwerking en een goede dampdoorlatendheid. Wilt u grenen schuren? Dat kan. Het schuren van een grenenhouten vloer is bijvoorbeeld heel gebruikelijk. Het zorgt voor een glad eindresultaat, waardoor de vloer er weer als nieuw uit zal zien. Daarnaast zal het hout minder snel beschadigen.

Op welke manier kunt u grenen het beste vergrijzen?

Wilt u uw grenenhout een vergrijsde look geven? Natuurlijk kunt u het hout een aantal jaren blootstellen aan de zon, maar u kunt dit vergrijzingsproces ook versnellen. U kunt grenen het beste vergrijzen met verdunde verf. Andere vergrijzingsmiddelen werken minder goed op grenen, omdat deze houtsoort weinig tannine bevat. Is uw geïmpregneerd grenen nogal onstabiel in kleur? Ook dan kunt u gebruik maken van verdunde verf. Breng de verf aan op de juiste plekken van de plank, zodat de gehele plank weer egaal van kleur wordt.

Welk grenenhout vindt u bij PontMeyer in het assortiment?

Bij PontMeyer vindt u verschillende grenen producten. Zo vindt u bij ons grenen vlonderplanken, waarmee u een prachtig terras kunt aanleggen. Ook vindt u bij ons kozijnhout van grenen, waarmee u kozijnen en binnendeuren kunt maken. Heeft u verdere vragen over grenenhout of heeft u vragen over ons assortiment? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.

Heeft u vragen over het behandelen van andere houtsoorten? Lees dan ook eens onze artikelen over steigerhout behandelen, Douglas hout behandelen, eikenhout behandelen en hardhout behandelen. Wilt u meer weten over het monteren en in verstek zagen van plinten? Lees dan ons artikel over plinten leggen en in verstek zagen