text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Steigerhout behandelen en verouderen: 4 handige tips

Steigerhout kan, zowel binnen als buiten, voor vele toepassingen gebruikt worden. Het eigentijdse uiterlijk van het hout geeft veel karakter aan een ruimte. Dit maakt steigerhout zeer populair. Hoe u steigerhout het beste kunt behandelen om er optimaal van te kunnen genieten, vertellen wij in dit artikel.

Wat is steigerhout?

Steigerhout wordt gemaakt van naaldhout. De meest gangbare naaldhoutsoorten die hiervoor ingezet worden zijn grenen, douglas en vuren. Steigerhout is vanwege zijn robuuste, enigszins doorleefde uitstraling mateloos populair hout voor in de tuin. Het geeft tuinmeubelen een stoer tintje en een flinke dosis karakter mee. Maar vergis u niet: ook voor binnenmeubelen wordt steigerhout veel gebruikt. Steigerhout dankt zijn naam aan het feit dat vurenhouten planken in de bouw veel voor steigers (loopplanken) werden gebruikt.

Bekijk ons steigerhout assortiment

Voor welke toepassingen kunt u steigerhout gebruiken?

Natuurlijk kunt u steigerhout gebruiken voor het aanleggen van een loopplank (steiger), maar het hout kan ook voor vele binnen- en buitentoepassingen gebruikt worden. Een plank van steigerhout is sterk en heeft normaal gesproken geen harde of scherpe splinters. Daarnaast is het zeer goed te bewerken en kunt u er vele kanten mee op. U kunt steigerplanken dus goed gebruiken voor het maken van een tuinmeubelen. Naast het gebruik van steigerhout in de tuin, kunt u steigerhout ook gebruiken voor het maken van binnen meubelen, zoals stoelen, tafels en kasten. Het hout heeft een eigentijds uiterlijk en geeft uw meubels karakter. Als u steigerhout gaat gebruiken voor binnentoepassingen, kies dan voor gedroogd steigerhout. Dit hout zal minder snel gaan werken.

Wat zijn de redenen om steigerhout te behandelen?

Met het behandelen van steigerhout verlengt u de levensduur van het hout. Onbehandeld heeft steigerhout dat buiten wordt gebruikt een levensduur van 5 tot 10 jaar. Wanneer onbehandeld steigerhout in aanraking komt met water, zal dit hout de 5 jaar waarschijnlijk niet halen. Dit komt omdat steigerhout heel veel vocht opneemt en zo niet de kans krijgt om voldoende te drogen, waardoor veroudering en vergrijzing sneller optreedt. Als steigerhout goed wordt behandeld en verzorgd, dan gaat steigerhout wel 13 tot 15 jaar mee. Het hout is dan beter beschermd tegen vocht, UV-licht, vuil, schimmels en allerlei soorten aanslag. Zo blijven de planken er langer mooi uitzien en zijn ze eenvoudig schoon te maken.

Op welke manieren kunt u steigerhout behandelen?

Voor het behandelen van steigerhout kunt u kiezen uit drie manieren: oliën, beitsen of verven. Zowel onbehandeld hout als verduurzaamd hout is op deze drie manieren te behandelen. Wilt u uw steigerhout zo goed mogelijk beschermen tegen vocht en vlekken, dan kunt u het beste kiezen voor een behandeling met olie of beits. Met deze behandelmethodes zorgt u ervoor dat u zo lang mogelijk plezier heeft van het steigerhout. Hieronder leest u meer over het oliën, beitsen en verven van steigerhout.

Hoe kunt u steigerhout het beste verouderen?

Na een tijd zal steigerhout langzaam verkleuren en vergrijzen. Dit zorgt voor een rustieke, verwassen uitstraling. Houd u van deze verouderde uitstraling van steigerhout, maar wilt u niet zo lang wachten op het natuurlijke verouderingsproces? Dan kunt u uw steigerhout zelf verouderen op drie verschillende manieren. U kunt de volgende producten gebruiken:
  1. Transparante beits: hiermee zorgt u ervoor dat de nerf van het hout beter zichtbaar wordt.
  2. Transparante grey wash beits: hiermee zorgt u voor een authentiek vergrijsde uitstraling van het hout.
  3. Watergedragen verf of krijtverf: hiermee kunt u tevens steigerhout vergrijzen en geeft u het hout een meer matte en poederige uitstraling.
Om een extra verouderd gevoel aan de plank mee te geven, kunt u ervoor kiezen om de plank eerst te beschadigen voordat u de tweede en derde laag beits of verf aanbrengt. Doe dit mild door bijvoorbeeld kleine deukjes in het hout te maken. Zo zien de planken er meer doorleefd uit. Als laatste optie kunt u voor het doorschuureffect kiezen. Dit is een techniek waarbij u na het verven een aantal plekken op de planken opschuurt. Ook dit geeft een doorleefd resultaat.

Naar alle beits

Welk steigerhout vindt u bij PontMeyer in het assortiment?

Bij PontMeyer vindt u een ruim aanbod aan steigerhouten planken. U heeft de keuze uit diverse soorten planken in verschillende kopmaten en nettomaten. De steigerhouten planken zijn verkrijgbaar in de lengtes 4 meter en 5 meter. De steigerdelen in ons assortiment zijn van goede kwaliteit en gemakkelijk te bewerken. Dit maakt de planken ideaal om ook grotere meubels mee te maken.

Hoe kunt u het kromtrekken van steigerhout voorkomen?

​​​​​​​Het kromtrekken van steigerhout voorkomt u door de planken goed te laten drogen voordat u ermee aan de slag gaat. Het hout heeft namelijk de eigenschap om veel vocht vast te houden. Voordat er met steigerhout gewerkt kan worden voor een binnenmeubel, moeten de planken daarom eerst een aantal weken drogen. Als u de planken voldoende lang laat drogen, hebben de steigerhouten planken de tijd om te wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Let wel op dat de planken tot 1,5 cm kunnen krimpen na het drogen. Als u gedroogde steigerhouten planken koopt, kunt u direct aan de slag.

Wilt u weten hoe u andere houtsoorten het beste kunt behandelen? Lees dan onze artikelen over hardhout behandelen, grenenhout behandelen, Douglas hout behandelen en eikenhout behandelen. Lees ook eens ons artikel over vlekken, verf en aanslag verwijderen uit hout. Gaat u het hout gebruiken voor het maken van een vlonder, schutting, pergola, veranda of overkapping? Lees dan ook onze adviezen voor deze klussen!