text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Hardhout behandelen en zagen: tips en adviezen

​​​​​​​Hardhout kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Het is een geliefde houtsoort en zeer geschikt voor buiten bouwprojecten. Bij PontMeyer vindt u diverse hardhoutsoorten die voor verschillende projecten gebruikt kunnen worden. Hieronder geven wij u tips en tricks om optimaal van hardhout gebruik te maken.

Wat is hardhout?

Hardhout, afkomstig van de engelse term “hardwood”, is in de meeste gevallen afkomstig van loofbomen. Daarom wordt hardhout ook wel loofhout genoemd. Loofbomen groeien langzaam, waardoor het hout een hoge dichtheid kent. In de praktijk kenmerkt hardhout zich als sterk, stabiel en duurzaam hout. Overigens geldt dit niet voor elk type hardhout, sommige varianten zijn zelfs zacht. De meeste hardhoutsoorten vallen in duurzaamheidsklasse 1 en 2. De levensduur van onbehandeld hardhout ligt rond de vijftien tot vijfentwintig jaar.

Hardhout kan op twee manieren worden afgewerkt: geschaafd of fijnbezaagd. Bij geschaafd hardhout kunt u uw hand over de plank wrijven, zonder hier splinters van te krijgen. Deze afwerking zorgt dus voor strakke en gladde planken. Geschaafd hardhout heeft een eigentijdse en strakke uitstraling en wordt vaak gebruikt voor tuinhuizen en overkappingen. Fijnbezaagd hout wordt ook wel ruw hout genoemd en wordt niet nabewerkt. Hierdoor behoudt het zijn stoere, ruwe uitstraling en heeft het een minder gladde en egale structuur. Dit hout wordt vooral gebruikt voor gevelbekleding, schuttingen en carports. Pas wel op wanneer u aan de slag gaat met fijnbezaagd hardhout: u kunt tijdens uw klus namelijk gemakkelijk last van splinters krijgen.

Wat zijn de redenen om hardhout te behandelen?

Als hardhout voor buitentoepassingen gebruikt wordt, is het belangrijk dat het materiaal lang mee gaat. Helaas is hardhout zeer gevoelig voor verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind en zon. Gelukkig kunt u hardhout behandelen, waardoor uw hardhout beter bestand is tegen deze invloeden en langer meegaat. Naast de verlenging van duurzaamheid, helpt behandeling van hardhout ook vergrijzing te vertragen. Wilt u de originele kleur van het hardhout zo lang mogelijk behouden, dan is het dus verstandig om uw hout te behandelen.

Hoe kunt u hardhout het beste behandelen?

Voor het behandelen van hardhout heeft u de keuze uit beitsen, verven en oliën. Hiermee beschermt u het hout tegen vocht en vertraagt u het verkleuringsproces. Hieronder lichten we de opties voor u uit.
​​​​​​​

De verschillen tussen het verven, oliën en beitsen van hardhout

Er zitten kleine verschillen in het gebruik en de bescherming van de verschillende opties. Olie zal, in vergelijking met beits, minder bescherming bieden tegen de verschillende weersomstandigheden omdat het niet volledig in het hout doordringt. Beits houdt vocht en vuil op afstand en garandeert daarmee een langere bescherming. Als u selecteert op het behouden van de authentieke uitstraling van hout, is olie de beste keuze. Olie versterkt de uitstraling net iets meer dan beits. Verf staat hier strak tegenover. Door het hout te behandelen met verf, creëert u een andere uitstraling. Zowel olie, beits en verf dienen na een tijd opnieuw aangebracht te worden, zodat de bescherming gecontinueerd kan worden.

Welke hardhoutsoorten heeft PontMeyer in het assortiment?

In ons assortiment hebben wij een ruime keuze aan hardhout. U heeft bij ons keuze uit de houtsoorten Angelim Vermelho, Azobe, Keruing en Meranti. We lichten ze hieronder voor u uit.
​​​​​​​

Angelim Vermelho

Angelim Vermelho is een zeer duurzame, tropische houtsoort met een hoge levensduur. Dit hout valt in duurzaamheidsklasse 1 en gaat vijfentwintig jaar onbehandeld mee. Het hout is breed toepasbaar en goed te bewerken. Het heeft een geelbruine kleur dat later naar roodbruin veranderd. 

Azobe

Azobe hardhout is het meest duurzame hout dat er bestaat. Het hardhout valt in duurzaamheidsklasse 1 en gaat vijfentwintig jaar mee. Het slijt weinig en is oersterk. Het is zwaar hardhout,maar kan redelijk goed bewerkt worden. Het hout is donkerrood/chocolade bruin van kleur. 

Keruing

Keruing is een donkerbruine, roodachtige hardhoutsoort afkomstig uit Azië. Het hout heeft duurzaamheidsklasse 3 en heeft een gemiddelde levensduur van tien tot vijftien jaar. Hardhout van Keruing wil nog wel eens hars vormen. Ook kan dit type hardhout gaan bloeden wanneer er watergedragen verf op wordt aangebracht. Hierdoor kunnen vlekken in het hout ontstaan. Om te voorkomen dat uw Keruing hout gaat bloeden, kunt u het beste een isolerende primer aanbrengen op het hout. 

Meranti

Meranti is een populaire hardhoutsoort. Het wordt dan ook gebruikt voor vele toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan geveltimmerwerk of kozijnen. De houtsoort heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 en is zeer stabiel. Meranti planken zijn eenvoudig te bewerken en af te werken en is zeer geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Ons aanbod aan hardhout is beschikbaar in diverse afmetingen. De kopmaat is de maat van het hout voordat het geschaafd is. Wilt u weten wat de maat van het hout is nadat het geschaafd is, kijk dan naar de nettomaat. Het hardhout varieert in lengtes tussen de 2400 mm en 6700 mm. Neem ook eens een kijkje in ons assortiment aan geschaafde hardhouten planken, geschaafde hardhouten balken, latten, regels, hardhouten palen 10x10 en hardhouten palen 7x7.​​​

Welke hardhoutsoorten kunt u voor binnentoepassingen gebruiken?

Meranti hout is zeer goed binnenshuis te gebruiken. Dit hout kan uitstekend gebruikt worden voor kozijnen, deuren en plinten. Ook voor trappen is Meranti toepasbaar. Angelim Vermelho hout kunt u beter niet voor binnentoepassingen gebruiken. Het hout heeft namelijk een zeer uitgesproken geur die pas na een lange tijd verdwijnt.

Welke hardhoutsoorten kunt u voor buitentoepassingen gebruiken?

Het Angelim Vermelho hardhout is goed te gebruiken voor buitentoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan overkappingen, veranda’s en terrassen. Daarnaast is het hout door de hoge duurzaamheid ook goed te gebruiken voor toepassingen in de grond of in combinatie met water. Angelim Vermelho hout leent zich uitstekend als schuttingpalen. Het hout trekt namelijk minder snel krom dan andere houtsoorten. Keruing kunt u ook het beste buiten gebruiken, bijvoorbeeld voor vlonders of schuttingen. Voor het maken van tuinschermen is het belangrijk dat u gedroogd Keruing hout gebruikt. Keruing planken zijn kleurvast en hebben minder last van harsvorming en werking. Als laatste is Azobe hout goed geschikt om buiten te gebruiken. Het hout gaat lang mee, waardoor het ideaal te gebruiken is als fundering van uw schutting, tuinhuis of gevel.

Hoe kunt u hardhout het beste zagen?

Bij het bewerken van hardhout raden wij aan om machines te gebruiken. Als u besluit te gaan zagen, zorg dan dat dat in een veilige omgeving gebeurt. Een kleine klus kan prima voltooid worden met het gebruik van een handzaag. Zorg er dan wel voor dat de tanden kort op elkaar staan. Zaag langzaam en desnoods in meerdere keren. Voor een grotere klus kunt u beter een zaagmachine gebruiken, bijvoorbeeld een cirkelzaag of een kettingzaag. Zet de zaagmachine op een hoog toerental voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat u een geschikt zaagblad heeft, waarmee u kunt schulpen. Een zaagblad met vele fijne tanden werkt het beste. Door dit type zaagblad wordt er, met relatief veel kracht, steeds een beetje hout verwijderd. Met een grof zaagblad heeft u kans dat deze vastslaat.

Welke schroeven kunt u het beste gebruiken voor hardhout?

Voordat u gaat schroeven in hardhout, raden wij aan om eerst voor te boren. Dit zorgt ervoor dat de schroeven tijdens het plaatsen niet afbreken. Voorboren dient u te doen met een hardhout boortje dat kleiner is dan de schroeven zelf. Gebruikt u bijvoorbeeld schroeven van 5mm? Dan raden wij een boortje van 3,5mm aan. U kunt het beste A4 RVS schroeven gebruiken, omdat sommige hardhoutsoorten looizuren bevatten. Hierdoor worden verzinkte schroeven in de loop der tijd aangetast. De A4 RVS schroeven zijn sterk genoeg om de werking van hardhout op te vangen.

Wilt u weten hoe u andere houtsoorten het beste kunt behandelen? Lees dan onze artikelen over Douglas hout behandelen, grenenhout behandelen, steigerhout behandelen en eikenhout behandelen. Lees ook eens ons artikel over vlekken verwijderen uit hout. Gaat u het hout gebruiken voor het maken van een vlonder, schutting, pergola, veranda of overkapping? Lees dan ook onze adviezen voor deze klussen!