text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Douglas hout behandelen

​​​​​​​Douglas hout is een populaire houtsoort geschikt voor verschillende toepassingen in de tuin, zoals veranda’s, pergola’s, overkappingen, schuttingen en tuinhuisjes. Ook wordt steeds vaker gekozen voor deze houtsoort bij het maken van tuinmeubelen. De oranjeachtige kleur van dit hout zorgt direct voor een goede sfeer en luxueuze uitstraling van uw tuin. Wilt u weten hoe u uw Douglas hout in de tuin het beste kunt behandelen, hoe u Douglas hout kunt vergrijzen en hoe u uw Douglas hout het beste onderhoudt? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhout soort die van origine afkomstig is uit Canada, maar ook binnen Europa komt de Douglasspar voor. Veel Douglasspar bossen staan in Duitsland en Frankrijk. Dit hout wordt veel gebruikt als tuinhout, maar kan ook voor binnen toepassingen worden ingezet. Denk aan trappen, deuren en kozijnen. Douglas hout heeft een warme, oranje achtige kleur, maar vergrijst na verloop van tijd.

Wat is de levensduur van Douglas hout?

Onbehandeld Douglas hout gaat zo’n tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. Zo blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er na behandeling een stuk mooier en netter uitzien!

Bent u van plan om binnenkort Douglas palen in de grond te zetten, bijvoorbeeld voor het bouwen van een overkapping, veranda of schutting? Om zo lang mogelijk te kunnen blijven genieten van uw Douglas hout, kunt u grondcontact het beste vermijden. Door aanraking met de vochtige grond is de kans op houtrot en schimmel groter. Kies er daarom voor om de palen op een betonpoer te plaatsen of het Douglas hout te behandelen met speciale Douglas olie.

Hoe kunt u Douglas hout onderhouden?

In de basis is onbehandeld Douglas hout goed bestand tegen droge omstandigheden. De levensduur van het hout wordt aanzienlijk korter als er sprake is van langdurig vochtige omstandigheden. Plaatst u uw Douglas hout in een vochtige omgeving? Dan is het verstandig om het te behandelen, zo:

  • ​​​​​​​Verlengt u de levensduur van het hout
  • Beschermt u het hout tegen krimpen, zwellen, kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht
  • Behoudt u oranje kleur en wordt het natuurlijke vergrijzingsproces tegengegaan
  • Beschermt u het hout tegen UV-straling, vocht, schimmels en houtrot

Hoe kunt u Douglas hout behandelen?

Zorg ervoor dat u het hout goed schoonmaakt voordat u begint met de behandeling. Op deze manier is het Douglas hout schoon en vetvrij, voordat u begint met het oliën, beitsen of verven.

Het reinigen van Douglas hout

Voor het behandelen van het Douglas hout is het aan te raden het hout eerst goed te reinigen. Is het Douglas hout aangetast met algen of groene aanslag? Kies dan voor aanslag- of algenverwijderaars. Is het hout bewerkt met bijvoorbeeld een lak of verf? Kies dan voor een dieptereiniger. Hiermee verwijdert u de laagjes verf of olie van het hout.

Douglas hout oliën, beitsen, verven of vergrijzen

Er zijn drie mogelijkheden om Douglas hout te behandelen: met olie, beits of verf.

Optie 1. Douglas hout oliën

Olie remt de vergrijzing van het hout, maar ook hierbij geldt dat kleur olie effectiever is. Daarnaast beschermt het Douglas hout olie tegen UV-straling en voorkomt het dat groene aanslag of alg zich aan het hout kan hechten. Door het hout met olie te behandelen wordt de houtnerf geaccentueerd De olie laat geen film achter en trekt diep in het hout. Het zorgt voor een natuurlijke afwerking. U kunt kiezen voor twee soorten olie:

  • Transparante olie
  • Transparante kleur olie

Een transparante kleur olie beschermt het hout het beste en heeft slechts om de twee à drie jaar onderhoud nodig. Een kleurloze olie moet ieder jaar opnieuw aangebracht worden. Tip: Bij PontMeyer verkopen wij speciale Douglas hout olie, waarmee u uw Douglas hout kunt behandelen. Wilt u een extra goed resultaat bereiken? Schuur het hout dan eerst op met schuurpapier met een korrel tussen de 100 en 160. Breng de olie daarna met een brede kwast aan op het hout.

Optie 2. Douglas hout beitsen

Het Douglas hout beitsen beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het Douglas hout wordt verlengd en dat het Douglas hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt. U kunt er ook voor kiezen om het hout zwart te beitsen.

Wij raden u om te kiezen voor standaard beits op waterbasis als u de originele kleur wilt behouden. Houd er wel rekening mee dat er in beits altijd pigment vermengd zit. Deze beits is semi-dekkend, waardoor de nerven van het hout zichtbaar blijven. Vergeet het hout niet te impregneren als u kiest voor beits op waterbasis. Het beitsen dient u iedere zes tot acht jaar te herhalen.

Douglas hout zwart beitsen

Tegenwoordig zien we veel zwart terugkomen in tuinen. U kunt ervoor kiezen om zwart Douglas hout te kopen of Douglas hout zelf zwart te beitsen. Douglas hout zwart beitsen is vrij eenvoudig. Kies voor een zwarte beits en ga na het schuren aan de slag. U kunt in principe alle buitenbeitsen gebruiken zodat u een mooie zwarte plank creëert, waarbij de nerven zichtbaar blijven en het een natuurlijke uitstraling behoudt.

Optie 3. Douglas hout verven

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u het Douglas hout een hele andere dekkende kleur wilt geven. Dit is de meest duurzame, oftewel langdurige, optie. Wij raden u aan hiervoor een dekkende Douglas hout verf aan te schaffen. Met standaard verf loopt u namelijk het risico dat de verf snel afbladdert. Voordat u aan de slag gaat met Douglas hout verven dient u het hout te impregneren. Geverfd Douglas hout heeft elke tien à twaalf jaar onderhoud nodig.

U kunt Douglas hout niet verven in de volle zon, want dit kan blaasjes veroorzaken. Zorg er daarnaast voor dat de verf of beits gelijkmatig kan drogen. Om de verf zo goed mogelijk te laten hechten, kunt u het beste ruw Douglas hout gebruiken.

Optie 4. Douglas hout vergrijzen

Door weersinvloeden zoals zonlicht, wind en regen vergrijst Douglas hout en verliest het zijn mooie oranje gloed. Hoewel sommige mensen deze vergrijsde kleur liever tegen gaan door middel van oliën, beitsen of verven, vinden andere de vergrijzing juist prachtig. Voor een gelijkmatig verloop van het vergrijzingsproces is het belangrijk dat alle zijden evenveel zon krijgen. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een vergrijzingsmiddel. Het vergrijzingsmiddel zorgt ervoor dat het Douglas hout in een korte periode net zo veel vergrijst als vier jaar blootstelling aan zonlicht.

Bent u opzoek naar Vurenhout, zoals geschaafde Douglas planken, Douglas palen van 15x15mm en Douglas dakbeschot? Bekijk dan ons volledige Vurenhout assortiment of bent u opzoek naar advies rondom andere houtsoorten? Lees dan één van onze andere artikelen over hardhout behandelen, grenenhout behandelen, steigerhout behandelen en eikenhout behandelen.