text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Koplatten

50 producten gevonden

Bij PontMeyer vindt u een ruim assortiment aan koplatten. Een koplat is een lat die u gebruikt voor het afwerken van een kozijn. Door het gebruik van de lat wordt de naad tussen de muur en het kozijn volledig afgedekt.

Waar worden koplatten toegepast?

Koplatten worden gebruikt als sierlijke afwerking rondom uw deuren of ramen. Andere benamingen voor een koplat zijn: sierlijst, deurlijst, raamlijst, architraaf, belegstuk, benlingstuk, mantellijst, puilijst, ruiterlijst of volantlijst. Elk geeft een andere uitstraling, zoals u kunt zien op de afbeeldingen bij de artikelen. Andere soorten afwerkingen in het assortiment van PontMeyer zijn:

  • Neut: wordt onder een verticale architraaf geplaatst om te zorgen voor een mooie aansluiting met de plint.
  • Gootlijst: ter afwerking van een goot onder de gevel of als koplat in grote, hoge ruimtes.
  • Hanglijst: ter afwerking van een lambrisering of als ophangrails.
  • Hollat: ter afwerking van de overgang tussen de wand en het plafond.
  • Kamerlijst: als koplat of als luxe plinten.
  • Kantstuk: ter afwerking van de binnenkant van het kozijn.
  • Kooflijst: onderdeel van de keukenschouw of ter afwerking van de overgang tussen de wand en het plafond.
  • Lambrilijst of rozetlijst: als koplat of ter afwerking van een lambrisering.

Koplatten plaatsen

Is er sprake van een hoogteverschil tussen het kozijn en de wand? Dan kunt u gebruik maken van een opvullat. Zaag de opvullat op maat en bevestig met montagekit. Bepaal vervolgens de plaats van de koplat op het kozijn en teken deze af op het kozijn. Meet de maat van de koplatten en zaag de koplatten af. Houd er rekening mee dat de hoeken hierna nog in verstek worden gezaagd. Dit doet u voor het strakste resultaat met een verstekzaag.

Koplatten bevestigt u middels koploze nagels of met montagekit. Zorg dat de montagekit goed wordt verdeeld over de lat en plaats vervolgens de koplat. Gebruik hierbij de aftekening op het kozijn. Druk stevig aan en wacht tot de montagekit droog is. Om alles strak af te werken kit u de randjes met acrylaatkit en lakt u alles in de door u gekozen kleur af.

Koplatten kopen bij PontMeyer

Wilt u koplatten kopen bij PontMeyer? U kunt ze online bestellen of langskomen in een van onze vestigingen. Heeft u aanvullende vragen over de koplatten dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij staan klaar voor al uw vragen!