text.skipToContent text.skipToNavigation

Een schutting plaatsen

Bij het plaatsen van een schutting kunt u kiezen tussen een schutting met horizontale en met verticale planken. Uiteraard zullen we beiden mogelijkheden in dit artikel bespreken. Bij horizontale planken wordt er over het algemeen gewerkt met losse planken. Bij de verticale planken is het vaak efficiënter om te kiezen voor de tuinschermen. 

Geschikte houtsoorten voor het plaatsen van een schutting

De gangbare houtsoorten voor in de tuin zijn ook geschikt voor het maken van een schutting. Denk hierbij aan de volgende houtsoorten:
  • Azobe (hardhout)
  • Keruing (hardhout)
  • Douglas hout
  • Geïmpregneerde hout
De laatste is vaak vurenhout wat behandeld is om ervoor te zorgen dat het in de tuin een langere levensduur heeft. De bovenste twee zijn uiteraard het meest duurzaam. Ook zonder behandelen hebben deze een lange levensduur. Douglas hout is een naaldhoutsoort en is voor naaldhout behoorlijk duurzaam. Onbehandeld zal het 10 tot 15 jaar meegaan. Aan te raden is om dit houtsoort dus te behandelen. Het zal dan ook langer zijn mooi oranjeachtige kleur behouden.

Benodigdheden voor het maken van een schutting:

Voor het maken van een schutting is uiteraard materiaal nodig en gereedschap. Het lijstje hieronder heeft u minimaal nodig. Uiteraard kan het zijn dat in uw persoonlijke geval ook nog andere zaken nodig heeft:

Materiaal:
  • Schuttingplanken
  • Hardhouten palen
  • Douglas palen
  • Schroeven
Gereedschap: Stap 1: Bepaal hoeveel materiaal benodigd is voor uw schutting
Deze stap is zeker belangrijk als u een schutting gaat maken met horizontale planken die u direct op de palen bevestigd.

1.1 Hoeveel palen heb ik nodig?
Bij het berekenen van de hoeveelheid palen is het vooral belangrijk er rekening mee te houden dat u één extra paal als eindpaal nodig heeft bij uw woning. Deze kunt u wel in een kortere lengte bestellen.

1.2 Hoeveel planken heb ik nodig?
Kijk bij de hoeveelheid planken eerst om hoeveel strekkende meters het gaat. Kortom hoe lang wordt uw schutting. Daarna kijkt u naar de hoogte van de schutting en als u een schutting maakt met horizontale planken dan kijkt u naar de breedte van de planken. Daarnaast komen aan weerszijde van de palen planken die een lichte overlap met elkaar hebben. Ongeveer de helft van de breedte van de planken wordt vaak als tussenruimte gehanteerd. Daarmee weet u hoeveel planken u per zijde nodig heeft en dus ook hoeveel planken u in totaal nodig heeft. Hou uiteraard ook rekening met wat zaagverlies en bestel voor de zekerheid wat extra.

1.3 Welke schroeven heb ik nodig?
Voor het benodigd aantal schroeven is vaak een wat simpelere berekening nodig. Als u het aantal planken weet en het aantal benodigde schroeven per plank kunt u eenvoudig het aantal schroeven bepalen. Uiteraard is het verstandig RVS schroeven te gebruiken en dan wel Torx schroeven. Zeker als u gaat kiezen voor hardhout. Bij Torx schroeven worden de krachten wat beter verdeeld over de schroef en het bitje. Ook zijn er tegenwoordig op de markt ook de RVS zelfborende schroeven. Over het algemeen kunt u daarmee prima zonder voorboren in hardhout schroeven.

Stap 2: Plaats de houten palen in de grond

2.1 Hoe verdeel ik de palen en welke kopmaat kies ik?

Bij het plaatsen van de schuting start u met het plaatsen van de schuttingpalen. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met het feit dat de palen voor een groot deel in de grond komen. Als de schutting bijvoorbeeld 1,80 meter hoog moet worden dan heeft u 2,75 meter lange palen nodig. Het meest gangbare formaat voor schuttingpalen hebben een kopmaat van 70x70mm. Als u voor hardhout kiest dan zijn mooie Azobe hardhouten palen die ook gepunt zijn een goede keuze. Dat laatste is belangrijk om de palen gemakkelijker de grond in te krijgen. Omdat de palen over het algemeen direct met grond in aanraking komen is hardhout zeker aan te raden. Deze hebben namelijk een lange levensduur ook onbehandeld. Alternatieven zijn Douglas palen en geimpregneerd hout. Bij Douglas is het zeker verstandig de palen te behandelen om zodoende de levensduur te verlengen. Naast impregeneren kunt u de palen behandelen met een waterdichte coating zodat houtrot voor langere tijd wordt tegengegaan.

2.2 Bepalen van de aanpak aan de hand van de ondergrond
Voordat u de palen gaat plaatsen is het verstandig eerst naar de ondergrond te kijken. Als uw grond aan de slappe kans is dan is het verstandig wat snelbeton bij te storten om zodoende te zorgen dat de palen alsnog stevig komen te staan. Hierbij maakt u de gaten voor de palen wel wat groter zodat u voldoende snelbeton kunt bijstorten.


2.3 Het plaatsen van de palen in de grond
U begint met het maken van gaten in de grond met een grondboor. Zorg ervoor dat de breedte van de grondboor aansluit op de kopmaat van uw houten palen. U maakt het gaat hierbij 10cm minder diep dan dat de palen de grond in moeten. Het laatste stukje doet u met de hamer om er zo voor te zorgen dat de palen direct stevig staan. Als door weinig regenval de grond nog behoorlijk droog is dan is het verstandig de grond eerst te besproeien zodat het vochtig genoeg is. Een slimme truc is om op uw grondboor een markering te maken met bijvoorbeeld tape zodat u gemakkelijk ziet wanneer u diep genoeg heeft geboord. Als u de paal de laatste 10cm in de grond gaat slaan zorg er dan voor dat u regelmatig checkt of de paal waterpas de grond in gaat. Alternatief is om te kiezen voor paalhouders met punt. Deze kunt u aan de palen bevestigen. Het spreekt voor zich dat we aanraden om alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Stap 3: Monteren van de schuttingplanken aan de palen
De manier van monteren is uiteraard afhankelijk van het feit of u voor horizontale planken of verticale planken kiest. Ook is bepalend of u kiest voor tuinschermen of dat u de planken direct op de palen monteert aan weerskanten. Ook bij de planken heeft u weer de keuze tussen de verschillende houtsoorten. Deze planken krijgen het wat minder te verduren dan de palen die vaak direct met de grond in aanraking komen. Uiteraard is het dan wel van belang om de onderste plank iets boven de grond te plaatsen zodat deze niet daarmee in aanraking komt. Dit wordt in vaktermen ook wel boven het maaiveld genoemd. Begin wel bij de onderste plank en check goed of deze waterpas staat. Voor het monteren van de planken is het verstandig RVS torx houtschroeven te gebruiken. Als u planken van hardhout gaat gebruiken dan is het verstandig deze eerst voor te boren.

Stap 4: Het afwerken van uw schutting

Hat afwerken van uw schutting is afhankelijk van het houtsoort dat u gaat gebruiken. Kiest u voor een volledige hardhouten schutting dan is behandelen niet noodzakelijk. Hardhout is van zichzelf al zeer duurzaam en gaat onbehandeld ook erg lang mee. Voor geïmpregneerd hout geldt hetzelfde. Dit hout is al behandeld waardoor het een lange levensduur heeft. Als u bijvoorbeeld kiest voor douglas hout dan is het aan te raden om dit hout te behandelen. Ten eerste zorgt dit voor een langere levensduur. Ten tweede behoudt het douglas hout dan zijn mooie oranje tint. Wanneer u dit hout niet behandeld zal het vergrijzen. Als u gaat behandelen dan kunt u kiezen voor een beits, verf of olie.

De kosten van het plaatsen van een schutting
Als u zelf de schutting gaat plaatsen dan heeft u alleen te maken met de kosten van het materiaal. Toch is het moeilijk te zeggen wat een schutting kost. Er zijn namelijk behoorlijk veel variabelen die invloed hebben op de prijs. Uiteraard speelt de lengte en hoogte van de schutting een belangrijke rol omdat dat bepaald hoeveel materiaal u nodig heeft. Daarnaast zit er grote prijsverschillen in de diverse houtsoorten. Daarnaast zitten er ook prijsverschillen in gewone schuttingplanken of bijvoorbeeld zweeds rabat. U krijgt daarom het beste zicht op de kosten door het materiaal in onze webshop in uw winkelmand te doen en zo te zien wat voor u de kosten zijn. Bij PontMeyer kunt u na het maken van een account de prijzen inzien


Account aanmaken