text.skipToContent text.skipToNavigation

Overkapping maken

Bent u van plan om zelf een overkapping te maken? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Hier vind u advies over het zelf maken van een overkapping. Zoals de verschillende soorten overkappingen die u kunt maken en waarvoor ze dienen. Wilt u weten hoe een een overkapping moet bouwen? Lees dan verder!

Wat is een overkapping?

Een overkapping is een houten of aluminium geraamte met een dak. Een overkapping is bedoeld om bijvoorbeeld uw auto droog onder te zetten of als bescherming tegen de zon. Ook kan een overkapping simpelweg een verlenging van uw huis zijn. Zodat u met ieder weertype lekker van uw tuin kunt genieten.

Welke soorten overkappingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten overkappingen te onderscheiden. De meest voorkomende zijn een overkapping met puntdak, plat dak en een veranda. Er wordt vaak gedacht dat een veranda hetzelfde is als een overkapping, maar er is één verschil.

Verschil tussen een overkapping en een veranda
Een veranda heeft naast het geraamte ook nog een aantal wanden, die u beschermen tegen kou of wind. Dit zorgt ervoor dat u het hele jaar door van uw tuin kunt genieten. U kunt een veranda maken van zowel hout als aluminium. De laatste heeft glazen zijwanden. Lees hier alles wat u moet weten over het bouwen van een veranda!

Hoe begint u met een overkapping maken?

Bij een overkapping maken is de bouwtekening een goed punt om mee te beginnen. Op het moment dat u duidelijk heeft hoe groot uw overkapping of veranda moet worden kunt u gaan beginnen met het afmeten op de grond. Zorg dat u goed oplet of de hoeken recht zijn. Let bij het afmeten van uw overkapping of veranda op de plekken waar u de staanders gaat plaatsen en controleer of deze op gelijke lengten van elkaar zijn verwijderd, anders krijgt u het lastig tijdens het leggen van de dakliggers.


Stap 1: Staanders plaatsen

Staanders zijn de steunpalen die verticaal in de grond geplaatst worden. De meeste overkappingen hebben 4 staanders of 6 staanders. Let bij het plaatsen van de staanders op de grond waarin u de staanders en de fundering plaatst. De staanders moeten natuurlijk zo stevig mogelijk staan.

Het is mogelijk om staanders te bestellen inclusief of exclusief betonpoer. Plaats de staander waterpas in de grond op uw fundering naar keuze en niet óp de ondervloer. Als u de staanders op uw vloer plaatst, is de vloer niet meer vervangbaar. Ook staat de overkapping veel steviger wanneer u de staanders in de grond plaatst. Vraag bij ons in de vestiging naar een gedegen advies op maat of neem contact op met onze klantenservice.

Stap 2: Dakliggers monteren

Op het moment dat de staanders zijn geplaatst, kunt u beginnen met het monteren van de dakliggers. Er zijn twee verschillende dakliggers te onderscheiden: dragende balken en dwarsbalken.

Bij een overkapping maken begint u met monteren van de dragende balken. Door eerst de dragende balken te monteren worden de staanders aan elkaar verbonden. Begin vervolgens met het plaatsen van de dwarsbalken. Lees de handleiding goed door voor de specifieke instructies. Als alle liggers zijn gemonteerd kunt u met de schoren de dakliggers verbinden aan de staanders. Op deze manier ontstaat een stevige constructie die bestand is tegen weer en wind.

Stap 3: Zijwanden plaatsen

Als de dakliggers zijn bevestigd kunt u indien gewenst, de zijwanden van de overkapping vastmaken. In dit voorbeeld gaan wij uit van een houten zijwand (potdekselplanken). U begint met het monteren van het geraamte, door de balken tussen de staanders te plaatsen. Zaag de balken vervolgens op maat en bevestig ze aan de staanders. Vanaf hier schiet een overkapping maken al gauw op.

De volgende stap in het zelf maken van een overkapping in de tuin is het bevestigen van de wandbekleding. De potdekselplanken worden vervolgens horizontaal gemonteerd. Voor extra stevigheid kunt u bij elke kruisende balk een sterkere schroef gebruiken. Afgaande op de hoogte van uw veranda of overkapping, kunt u de hoeveelheid potdekselplanken bepalen. Dit wisselt namelijk per overkapping of veranda maken. Lees hier uitgebreid hoe u het beste kunt potdekselen.

Stap 4: Vloer van de overkapping maken

De laatste stap van een overkapping of houten veranda bouwen is het monteren van de vloer.

Er zijn verschillende opties om een vloer te leggen. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit siertegels van keramiek of beton, maar ook voor een houten vloer.

Indien u voor dat laatste kiest, zijn er een aantal stappen die gevolgd moeten worden. Leg eerst de fundering aan. Wanneer de vloer niet direct op de ondergrond is bevestigd, kunt u in veel gevallen langer genieten van uw zelfgemaakte overkapping of veranda. Leg in dat geval de liggers uit de fundering op betontegels. Monteer de liggers vervolgens langs piketpalen, dit zorgt ervoor dat de vlonder kan ventileren. Heeft u nog vragen over het monteren van een vlonder of andere vragen over een veranda of houten overkapping maken? Neem dan contact op met een van onze medewerkers bij de klantenservice, of breng een bezoek aan een van onze winkels.