text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Dak isoleren

​​​​​​​Materialen en werkwijze 
Om warmteverlies en een hoge energierekening tegen te gaan, doet u er goed aan om uw dak op een juiste wijze te isoleren. Er komt veel kijken bij het isoleren van een dak: van het kiezen van het juiste isolatiemateriaal tot verschillende manieren van isoleren. In dit artikel leest u alles wat u moet weten voor het isoleren van uw dak.

Welke materialen kunt u gebruiken voor dakisolatie?

Minerale wol
Minerale wol is de verzamelnaam voor de isolatiematerialen glaswol en steenwol. Beide isolatiematerialen zijn zeer duurzaam en brandveilig. PontMeyer heeft een groot assortiment aan minerale wol van diverse merken, zoals Knauf, Rockwool en Isover.

PUR-schuim vormt een isolerende, naadloze laag en sluit goed aan bij de kepers van het dak. Hierdoor wordt onder andere het ontstaan van koudebruggen tegengegaan. Met PUR-schuim bent u er dus zeker van dat alle kieren goed worden gedicht. Bij het gebruik van PUR-schuim is het aanbrengen van een dampremmende laag niet nodig.

Isolatieplaten
Naast minerale wol en PUR-schuim, kunt u ook kunststof isolatiemateriaal gebruiken om uw dak mee te isoleren. Dit materiaal staat ook wel bekend als hardschuim. In ons assortiment vindt u voornamelijk EPS kunststof isolatiemateriaal. Naast EPS heeft PontMeyer ook XPS en PIR als kunststof isolatie in het assortiment. Al deze materialen zijn geschikt voor dakisolatie.

Stap 1. Dakconstructie beoordelen
Voordat u start met isoleren, is het belangrijk om te achterhalen of er folie onder de dakpannen ligt. Ligt er geen folie onder de dakpannen en bestaat het dak enkel uit Douglas dakbeschot? Dan kunt u meteen aan de slag met isoleren. Ligt er folie tussen de dakpannen en het dakbeschot? Laat onderzoeken wat voor folie het is. Het is verstandig om het folie te laten onderzoeken door een bouwkundige.

Controleer de dakconstructie ook op andere materialen, voordat u begint met isoleren. Bekijk bijvoorbeeld goed of er leidingen door het dak lopen en waar deze zich bevinden. Leidingen mogen nooit achter de isolatie liggen, want dan kunnen deze in de winter bevriezen. Meet ten slotte de lengte en breedte van het totaal te isoleren oppervlak op, zodat u weet hoeveel vierkante meter u moet isoleren.


Stap. 2 Kies het isolatiemateriaal
Onderzoek of u veel of weinig ruimte heeft om te isoleren. Wanneer u veel ruimte heeft, dan kunt u kiezen voor dikker isolatiemateriaal. Heeft u weinig ruimte? Ga dan voor dunner isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Het is belangrijk dat u isolatiemateriaal gebruikt dat past bij uw dak. Voor een goede isolatie is de isolatiewaarde overigens belangrijker dan het soort materiaal.
 
Bekijk al ons isolatiemateriaal


Stap 3 Dak isoleren

3.1 Dak isoleren binnenkant
Een schuin dak kan aan de binnenkant geïsoleerd worden. Kies bijvoorbeeld materiaal dat uit vezels bestaat, zoals steenwol of glaswol. Dit zorgt voor een dikke isolatielaag.

Ga als volgt te werk bij het isoleren van een dak aan de binnenkant:
  • Plaats een houten of metalen raamwerk, waartussen het isolatiemateriaal geklemd kan worden.
  • Rol de woldekens uit en snijd deze vervolgens op de maat van de gordingen. Snijd het materiaal ruim af, zodat het wat knelt tussen de gordingen.
  • Plaats de woldekens tussen de houten balken en laat de stroken goed op elkaar aansluiten
  • Zorg dat u goed beschermd bent, wanneer u aan de slag gaat met vezels als steenwol en glaswol. Denk aan kleding met lange mouwen en een stofkapje
3.2 Dak isoleren buitenkant
Wanneer u een dak isoleert aan de buitenkant, moet het isolatiemateriaal aangebracht worden op het dakbeschot. Hierdoor komt het dak in het geheel wat hoger te liggen. Wilt u een woning isoleren met renovatieplaten? Dan moeten eerst de dakpannen, panlatten en tengellatten van het dak worden verwijderd, voordat u van start gaat. Er zijn ook EPS-isolatiedelen verkrijgbaar voor de veelvoorkomende dakpanmodellen.

Voorkom kieren en naden
Zorg ervoor dat u het isolatiemateriaal goed aaneensluitend aanbrengt, zodat er geen kieren en naden tussen de verschillende platen en de randen van de muren en dakbalken ontstaan. Zijn er toch kieren of naden ontstaan? Dan kunt u deze opvullen met acrylaatkit of het overgebleven isolatiemateriaal.

Dampremmende laag of klimaatfolie
Wanneer u isolatiemateriaal plaatst, is het belangrijk dat de dampremmende laag of klimaatfolie zich aan de warme kant (de binnenkant) bevindt. Harde kunststofschuim isolatieplaten, zoals EPS of PIR, zijn bij een dikte van minstens 6 cm voldoende dampremmend. Als u dat materiaal gebruikt, dan heeft u dus geen extra dampremmende laag nodig.

Stap 4. Afwerken binnenkant dak
Nadat het isolatiemateriaal is geplaatst, kunt u het dak eenvoudig afwerken met gipsplaten of houten schroten. Er zijn ook isolatieplaten te koop met een kant en klare witte afwerklaag. De platen kunnen eenvoudig op een houten of metalen roostering worden geschroefd.

Voordelen van een dak isoleren
Het grootste voordeel van een dak isoleren, is de energiebesparing die ermee bereikt kan worden. Op jaarbasis kan dit flink oplopen. Het woonklimaat van een geïsoleerd huis is bovendien een stuk aangenamer dan een niet geïsoleerd huis. In de winter blijft de warmte namelijk goed binnen en in de zomer blijft het huis langer koel. Ook treden vochtproblemen en schimmels nagenoeg niet op, wanneer een dak goed geïsoleerd is.



Samenvatting: dak isoleren
  • Bedenk welk isolatiemateriaal u het beste kunt gebruiken voor uw klus.
  • Onderzoek hoe uw dak in elkaar zit en welke materialen er aanwezig zijn, voordat u begint met isoleren.
  • Kies voor isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde (Rc = 4 of meer).
  • Gebruik klimaatfolie, wanneer er een dampremmende laag aan de buitenkant van het dak zit.
  • Voorkom het ontstaan van naden en kieren, bij het isoleren van uw dak. Werk de binnenkant van uw dak af met gipsplaten of houten schroten.
Bekijk ook onze andere advies pagina's
Wilt u meer weten over isoleren? Lees dan ook eens onze adviespagina over zolder isoleren.