text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Hout voor buiten: wat te gebruiken?

Hout is geschikt voor meerdere buitenprojecten. Welke houtsoort je nodig hebt hangt af van het project. Zo zijn douglas hout en vurenhout zeer geschikt voor buiten, maar Mahonie hout niet. Wij hebben de verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor buiten voor je op een rijtje gezet. Ook vertellen we je waarom je deze houtsoort wel of niet kunt gebruiken bij jouw project.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor buiten?

Om te weten welk houtsoort geschikt is voor buiten, is het goed om te weten dat vocht de grootste bedreiging is van hout. Vocht creëert de ideale omstandigheden voor schimmels om het hout aan te tasten, oftewel te ontbinden. Dit noemen we ook wel houtrot. Houtrotschimmels zijn altijd in hout aanwezig, maar zolang het hout 'droog' genoeg is, zorgen ze niet voor celafbraak of rotting van de houtstructuur.

Houtsoorten die goed bestand zijn tegen vocht zijn daardoor meer geschikt voor buiten. Sommige houtsoorten, zoals red cedar, beschikken over natuurlijk eigenschappen die het hout resistent maakt tegen vocht. Naast de natuurlijke eigenschappen van hout, kun je de natuur ook een handje helpen door het hout te behandelen.

De mate waarin de houtsoort en de behandeling weerstand bieden tegen schimmels is gecategoriseerd in duurzaamheidsklassen. De laagste klasse is het meest resistent, waar de hoogste klasse juist het minst is. Houtsoorten met een hoge duurzaamheidsklasse zijn:

douglas-fineer.jpg

Douglas hout

De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten. Je verlengt de levensduur van douglas hout eenvoudig door het te behandelen. Meer weten? Lees ons advies over het verduurzamen van douglas hout.

Meranti-fineer.jpg

Meranti hout

Meranti hout is verkrijgbaar in verschillende duurzaamheidsklassen, maar alleen meranti hout met duurzaamheidsklasse 2 is het geschikt voor buiten. Meranti hout met duurzaamheidsklasse 2 heeft onbehandeld een gemiddelde levensduur van 15 - 25 jaar. Het impregneren van meranti hout wordt, gezien de levensduur, niet aangeraden. Verder is deze houtsoort eenvoudig te bewerken en wordt vaak gebruikt bij het maken van een terras of een schutting.

vuren-fineer.jpg

Vurenhout

Bij vurenhout geldt dat je voor buitentoepassingen enkel gebruik kunt maken van behandeld of geïmpregneerd vurenhout. Geïmpregneerd vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 2 - 3 en heeft een gemiddelde levensduur van 10 - 15 jaar. Meer weten over het verlengen van de levensduur van vurenhout? Lees dan ons advies over het verduurzamen van vurenhout. Verder is dit type hout eenvoudig te bewerken, waardoor je het goed kunt toepassen voor het maken van terrassen, tuindeuren en plantenbakken.

eiken-fineer.png

Eikenhout

Eikenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 2 - 3 en een gemiddelde levensduur van 10 - 15 jaar. Deze houtsoort kan zowel behandeld als onbehandeld gebruikt worden en hoeft niet te worden geïmpregneerd. Wanneer deze houtsoort in contact komt met vocht verschijnen er donkere vlekken op het hout. Wil je dat liever niet? In ons artikel leggen wij uit hoe je eikenhout kunt behandelen en deze vlekken voorkomt. Daarnaast is eikenhout zeer sterk en eenvoudig te bewerken. Eiken is onder andere te gebruiken voor het maken van vlonders, een afdak of tuinmeubels.

grenen-fineer.png

Grenenhout

Grenenhout valt in duurzaamheidsklasse 5 en heeft een gemiddelde levensduur van 5 jaar. We raden het dan ook aan om het grenenhout te impregneren om de levensduur te verlengen. Geïmpregneerd grenen heeft een levensduur van 10 - 15 jaar. Grenen wordt veel gebruikt voor vlonderplanken of betimmeringen buitenshuis, zoals kozijnen en deuren.

Meer klusadvies​​​​​​​GRENENHOUT BEHANDELEN​​​​​​​
​​​​​​​​​Op zoek naar advies voor het behandelen van grenen? Je leest er alles over in dit artikel.​​​VURENHOUT BEHANDELEN
​​Wil je weten of je vurenhout met olie, beits of verf kunt behandelen? Wij helpen je verder.​​​​​​​​​​EIKENHOUT BEHANDELEN​​​​​​​
​​​​​​​​​Op zoek naar advies voor het behandelen van eikenhout? Je leest er alles over in dit artikel.​​​DOUGLAS HOUT BEHANDELEN
​​Douglas hout behandel je met olie, beits of verf. Meer weten over de voor- en nadelen?​​​

Heb je nog een vraag?
Neem contact op met onze klantenservice.