text.skipToContent text.skipToNavigation
SYSTEEM UPDATE: Dit weekend hebben wij gepland onderhoud aan onze website. Mochten hier bestel problemen door ontstaan, neem dan contact met ons op!​​

Douglas hout behandelen

tuinschutting-afbeelding.jpg
Als u douglas hout in uw tuin heeft dan zult u herkennen dat de oranjeachtige kleur van dit hout een goede sfeer geeft in de tuin. De vraag is: hoe zorgt u ervoor dat het zolang mogelijk meegaat en de warme oranje kleur blijft? Als douglas hout niet behandeld wordt dan is de gemiddelde levensduur 15 jaar. Maar door het de juiste behandeling te geven gaat douglas hout veel langer mee en blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er netjes uitzien. Douglas hout behandelen kunt u op verschillende manieren doen. Oliën, beitsen en verven komen het meeste voor. Als dit eenmaal gedaan is dan zijn er ook verschillende mogelijkheden om het Douglas hout goed te onderhouden. Graag leggen we alle mogelijkheden uit.

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhout soort die afkomstig is uit Noord-West Europa. Veel douglasspar bossen staan in Zweden. Hier komt ook veel van het douglas hout vandaan. Door de wat koudere temperaturen groeit deze spar iets langzamer dan gemiddeld, waardoor het hout een wat dichtere structuur heeft. Aan die dichte structuur heeft douglas hout z’n duurzame reputatie te danken. Niet alleen de kwaliteit van de houtsoort in uw achtertuin is duurzaam. Ook de productie van douglas is relatief goed voor de aarde. De douglasspar groeit vrij snel, waardoor er binnen relatief korte tijd nieuwe bossen ontstaan. De verachting is dat het aantal douglasspar bossen de aankomende jaren twee keer zo groot wordt, waardoor het produceren zonder ontbossing geen probleem is.

Aan de slag met douglas hout behandelen

Het behandelen van Douglas hout is geen ingewikkelde klus. Zorg er allereerst voor dat het hout goed schoon is. Het verven kunt u het beste doen met een brede platte kwast. Het schuren van het hout is niet nodig. Schoon en vetvrij is het enige wat nodig is alvorens u gaat verven. Meestal is een keer of twee verven nodig om het Douglas hout echt goed te beschermen. Zorg er daarbij voor dat de laag die u heeft aangebracht droog is voordat u een volgende laag aanbrengt. Voor de tuin in Nederland is dit hout heel erg geschikt. Het kan prima tegen de vochtige omstandigheden in ons klimaat. Zeker als u het hout goed behandelt kunt u er lang van genieten.
douglas-overkapping-IMG_1286.JPGDouglas overkapping
                                                                                                                                           

                                                                                                                                   Bekijk al ons Douglas hout

Het reinigen van douglas hout

Voor het behandelen van het douglas hout is het aan te raden het hout eerst goed te reinigen. Afhankelijk van de staat van het hout kiest u een middel om te reinigen. Is het hout bijvoorbeeld aangetast met algen of groene aanslag? Dan zijn hier aanslag- of algenverwijderaars voor te verkrijgen waardoor het hout er weer als nieuw uitziet. Is het hout al bewerkt met bijvoorbeeld een lak of verf? Dan is het verstandig om een dieptereiniger te gebruiken. Hiermee kan de verf of olie verwijderd worden. Bij dit schoonmaakmiddel wordt een schrobborstel en/of groevenborstel geleverd. Door weersinvloeden vergrijst douglas hout en verliest het dus de mooie oranje gloed als het vers gezaagd is. Door douglas hout goed te behandelen voorkomt u dit vergrijzingsproces. Ontgrijzen kan bijvoorbeeld door het hout flink op te schuren omdat onder de grijze laag de originele kleur als het goed is nog aanwezig is.

Verschillende manieren Douglas hout behandelen

Er zijn drie mogelijkheden om Douglas hout te behandelen. Dit is het behandelen met olie, beits of verf. Bij elke behandelmethode is het aan te raden het douglas hout eerst goed te schuren.

Douglas hout oliën

Olie is een manier van behandelen die ervoor zorgt dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt. Daarnaast beschermt het tegen Uv-straling en voorkomt het dat er groene aanslag of alg op het hout komt. In de vakhandel is speciale olie voor douglas hout beschikbaar. Als u douglas hout gaat oliën dient het eerst gereinigd te worden. Daarnaast levert het een beter resultaat op als u het hout eerst schuurt met schuurpapier die een korrel heeft tussen de 100 en de 160. Daarna kunt u met een kwast de olie aanbrengen op het hout.

Douglas hout beitsen

Beits beschermt het hout iets beter dan olie. U zorgt er hiermee voor dat het douglas hout ook zijn kleur behoudt, en u kunt er een net iets andere tint aan geven. Ook voor beits geldt dat het goed is om erop te letten dat u beits aanschaft dat geschikt is om dit hout mee te behandelen. Er is speciale beits voor douglas hout, echter is alle buitenbeits geschikt om te gebruiken hiervoor. Naast bescherming tegen zonlicht en aantasting van groene aanslag en alg, beschermt het ook tegen vocht, schimmel en vertraagt het houtrot. Bekijk de beits mogelijkheden voor douglas hout

Douglas hout verven

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u het douglas hout een hele andere dekkende kleur wilt geven. Dan is het verven met een dekkende kleur de enige oplossing. Ook als u dit gaat doen dan is hier speciale verf voor te verkrijgen. Het is belangrijk om geschikte verf voor douglas hout te kiezen. Bij normale verf kan het voorkomen dat het snel gaat afbladderen. Let er bij het verven, op dat u dit niet in de volle zon doet. Het is belangrijk dat de verf of beits gelijkmatig kan drogen. Verf hecht beter op ruw douglas hout.

Douglas hout drooghouden

In de basis is douglas hout goed bestand tegen vochtige omstandigheden. Echter wordt de levensduur aanzienlijk korter als er sprake is van langdurige, vochtige omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bosrijke omgeving. Als dit het geval is dan is het zeker verstandig om te behandelen op één van bovenstaande manieren.


Nu weet u alles om douglas hout te behandelen voor de tuin. Gaat u het hout gebruiken voor het maken van een vlonder, schutting, pergola, veranda of overkapping? Lees dan ook onze tips voor deze klussen!

  Tuinbeits en houtconservering