text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Een schutting plaatsen

Bij het plaatsen van een schutting kunt u kiezen uit diverse houtsoorten. Daarnaast kunt u kiezen voor een schutting met horizontale of verticale planken. In dit artikel lopen wij door de houtsoorten heen en vertellen wij u stap voor stap hoe u een schutting moet plaatsen.
​​​​​​​

Geschikte houtsoorten voor het plaatsen van een schutting

Er zijn vier houtsoorten die geschikt zijn voor het maken van een schutting. Deze houtsoorten zijn ook gangbare houtsoorten voor in de tuin. Dit komt door de lange levensduur en eenvoudigheid in bewerking. Met geïmpregneerd hout wordt vaak vurenhout bedoeld. Deze houtsoort is behandeld om ervoor te zorgen dat de levensduur wordt verlengd, met tien tot vijftien jaar. Azobe en Keruing zijn het meest duurzaam. Deze hebben een levensduur van ongeveer twintig jaar. Douglas hout is een naaldhoutsoort en gaat onbehandeld tien tot vijftien jaar mee. Het is aan te raden om deze houtsoort te behandelen om de levensduur met vijf jaar te verlengen. Het Douglas hout zal dan ook langer zijn mooie en kenmerkende oranje-achtige kleur behouden.
​​​​​​​

Benodigdheden voor het maken van een schutting

Voor het maken van een schutting is uiteraard materiaal nodig en gereedschap. Het lijstje hieronder heeft u minimaal nodig. Uiteraard kan het zijn dat in uw persoonlijke geval ook nog andere zaken nodig heeft:

Stappenplan voor het plaatsen van een schutting

Stap 1: Bepaal hoeveel materiaal benodigd is voor uw schutting

Bij het berekenen van de hoeveelheid palen is het vooral belangrijk dat u er rekening mee houdt dat u één extra paal als eindpaal nodig heeft bij uw woning. U kunt de planken niet bevestigen aan de woning.

​​​​​​​ Als u een schutting maakt, dan kijkt u naar de breedte van de planken. Aan weerszijde van de palen hebben de planken een lichte overlap met elkaar. Ongeveer de helft van de plankbreedte wordt vaak als tussenruimte gehanteerd. Hou uiteraard rekening met zaagverlies en bestel extra planken voor de zekerheid.

​​​​​​​ Het is verstandig RVS schroeven te gebruiken, specifiek Torx schroeven. Zeker als u hardhout gebruikt. Bij Torx schroeven worden de krachten wat beter verdeeld over de schroef en het bitje.
​​​​​​​

Stap 2: Plaats de houten palen in de grond

Bij het plaatsen van de schutting start u met het plaatsen van de schuttingpalen. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met het feit dat de palen voor een groot deel in de grond komen. Dit is ongeveer 95 centimeter. Als de schutting bijvoorbeeld 1,80 meter hoog moet worden, heeft u 2,75 meter lange palen nodig. Het meest gangbare formaat voor schuttingpalen hebben een kopmaat van 70x70mm.

U begint met het maken van gaten in de grond met een grondboor. Zorg ervoor dat de breedte van de grondboor aansluit op de kopmaat van uw houten palen. U maakt het gat in de grond hierbij 10 cm minder diep dan dat de palen de grond in moeten. Sla de palen met de hamer aan. Wanneer u de paal de laatste 10 cm in de grond slaat, zorg er dan voor dat u regelmatig checkt of de paal waterpas de grond in gaat. Stamp vervolgens de grond rondom de paal aan. Span een lijn vanaf de eerste paal. Zo weet u of de palen haaks aan elkaar komen te staan. Boor vervolgens weer een gat en herhaal stap 2.
 

Stap 3: Monteer de schuttingsteunen aan de palen

DMeet op welke hoogte de planken komen te zitten. Op deze afgemeten hoogte moeten de schuttingsteunen geplaatst worden. Met een 3mm boor kunt u een gaatje van 2cm diep boren. Vervolgens kunt u de schuttingsteunen vast schroeven.
 

Stap 4: Schroef de schuttingdelen vast

Nu de schuttingsteunen hangen, kunt u de planken vastschroeven. Zorg er hierbij voor dat elk deel waterpas hangt en iets boven de grond. Hiermee voorkomt u houtrot.
​​​​​​​

Stap 5: Het afwerken van uw schutting

Nu de schutting staat door middel van het blijven herhalen van stap 3 tot en met 6, kunt u het hout behandelen met een olie of beits. Bent u benieuwd hoe u Douglas hout moet behandelen? Lees dan ons advies artikel over de diverse behandelmethodes van Douglas.
​​​​​​​

De kosten van het plaatsen van een schutting

Wanneer u zelf een schutting plaatst, heeft u alleen te maken met de kosten van het materiaal. Toch is het moeilijk te zeggen wat een schutting kost. Uiteraard speelt de lengte en hoogte van de schutting een belangrijke rol, omdat dit bepaald hoeveel materiaal u nodig heeft. Daarnaast bestaan er prijsverschillen tussen de diverse houtsoorten. Wilt u de prijzen van onze materialen inzien? Maak dan eenvoudig en vrijblijvend een account bij ons aan.