text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Overkapping maken

Een overkapping of een carport zorgt voor een verrijking van uw tuin. Met een overkapping is het mogelijk om met elke weersomstandigheid buiten te zitten en met een carport staat uw voertuig altijd beschut. Wilt u zelf een overkapping of een carport maken? In dit artikel leggen wij u uit wat een overkapping of een carport is en vindt u het stappenplan om aan de slag te gaan met deze klus.

Wat is een overkapping?

Een overkapping is een houten of aluminium geraamte met een dak. Met een overkapping is het mogelijk om op elk moment buiten op het terras te gaan zitten. Tijdens een regenbui zit u droog en zodra de zon schijnt, zit u heerlijk in de schaduw. U heeft voor het plaatsen van een overkapping verschillende opties. Zo kunt u ervoor kiezen om een overkapping aan huis te bouwen of los in de tuin.

Verschil tussen een overkapping en een veranda

Een veranda heeft naast het geraamte ook nog een aantal wanden. Deze wanden beschermen u tegen kou en wind. Met een veranda kunt het hele jaar door van de tuin genieten. U kunt een veranda maken van zowel hout als aluminium. Een veranda van aluminium heeft glazen zijwanden. Lees hier alles wat u moet weten over het bouwen van een veranda!

Wat is een carport?

Een carport is in principe hetzelfde als een overkapping, alleen is deze overkapping specifiek bestemd om uw auto onder te parkeren. Een carport is een zeer goed alternatief als u geen garage hebt. Daarnaast is een carport niet alleen geschikt voor een auto, maar ook voor een scooter of een fiets. U kunt er zelfs voor kiezen om een dubbele carport te maken. Hieronder kunt u niet één, maar zelfs twee auto’s stallen.

Een vergunning voor een overkapping of een carport

In Nederland mag een overkapping vrijwel altijd vergunningsvrij gemaakt worden. Uiteraard zijn hier een aantal uitzonderingen op. Voor het bouwen van een overkapping dient u een vergunning aan te vragen als:
  • De overkapping groter is dan 30m2;
  • Deze als hoofdwoning gebruikt gaat worden;
  • Het overkapte gedeelte vanaf de straat zichtbaar is;
  • De overkapping meer dan 50% van het tuinoppervlakte is beslag neemt.
Voor het maken van een carport gelden andere regels. Is de carport vanuit het straatbeeld te zien, dan dient u een vergunning aan te vragen. Is de hoogte van de carport niet hoger dan drie meter? Dan krijgt u vrijwel altijd een vergunning.

Welke soorten overkappingen zijn er?

Als u een overkapping wilt plaatsen of bouwen, heeft u keuze uit drie verschillende materialen:
  • Hout
  • Kunststof
  • Aluminium
Een terrasoverkapping van hout is een zeer populaire keuze. Hout heeft een natuurlijke en authentieke uitstraling. De overkapping voegt met hout een warme uitstraling toe aan de tuin. Hout is echter niet onderhoudsvrij en zal behandeld moeten worden. U kunt ook de keuze maken voor een terrasoverkapping van kunststof. Dit is een onderhoudsvrije keuze. Kunststof gaat zeer lang mee en is een duurzame keuze. Daarnaast is kunststof in vele kleuren verkrijgbaar zodat u de overkapping kunt afstemmen op de sfeer van de tuin. Als laatste kunt u nog kiezen voor een aluminium terrasoverkapping. Ook dit materiaal is vrijwel onderhoudsvrij. Het is een licht doch sterk materiaal en is geschikt voor verschillende weersinvloeden.

Een overkapping van hout

Als u een overkapping van hout wilt maken, adviseren wij een aantal houtsoorten. Zo kunt u het beste kiezen om een overkapping van Douglas, Vuren, Eiken of Hardhout te maken. Douglas of Lariks zijn zeer populaire houtsoorten. Ze voegen karakter toe aan de tuin wat eenvoudig te combineren is. Douglashout en Larikshout hebben zoveel overeenkomsten dat ze vaak samen als term worden gebruikt. Lariks Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3-4 en heeft een levensduur van 10-15 jaar. Dit valt uiteraard te verlengen met een behandeling. In dit artikel leggen wij u uit hoe u Douglas hout kunt behandelen. Van nature is Lariks Douglas hout al goed bestand tegen schimmels. De prijs-kwaliteit verhouding van deze houtsoort is zeer goed. De prijs van Lariks Douglas hout is betaalbaar en zal dus jaren meegaan.

Ook Vurenhout is een populaire houtsoort voor in de tuin. Het is een zachtere houtsoort en het is een bekende naaldhoutsoort. Vurenhout is relatief goedkoop. Helaas is het onbehandeld niet heel duurzaam. Het valt namelijk in duurzaamheidsklasse 4 wat betekent dat Vurenhout een levensduur van 5 tot 10 jaar heeft. Uiteraard kunt u deze levensduur verlengen door middel van behandeling. Belangrijk om te noteren is dat Vurenhout niet gebruikt moet worden voor toepassingen in de grond. Zodra Vuren in contact staat met vocht, zal het snel aangetast worden. Vurenhout is licht van gewicht, sterk en eenvoudig te bewerken.

​​​​​​​Andere houtsoorten die wij adviseren zijn de houtsoorten Eiken of Hardhout. Eikenhout is niet voordelig, maar wel zeer duurzaam. Van deze houtsoort kan dus lang genoten worden en zullen de overkapping een unieke uitstraling geven. Eiken kan echter zwart uitslaan of scheuren vertonen, maar dit is te voorkomen door Eiken goed te behandelen met olie of beits. Lees hier ons artikel over het behandelen van Eikenhout. Met Hardhout zorgt u voor een jarenlange goede uitstraling en opmaak van de tuin. Dit komt door de roodbruine kleur van het hout dat zorgt voor een warme uitstraling. Hardhout valt in duurzaamheidsklasse 1-2 en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. U dient hardhout van te voren te behandelen. Het hout kan namelijk gaan rotten zodra het in contact komt met water.

Een carport van hout of aluminium

​​​​​​​Carports kunt u maken van verschillende houtsoorten of van aluminium. Bij beide materialen heeft u de keuze om een enkele of een dubbele carport te maken. Hout zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling. U kunt hierin kiezen uit verschillende soorten hout. De levensduur van een houten carport ligt aan het soort hout wat u gebruikt. De levensduur van een houten carport ligt rond de 15 tot 25 jaar als u Hardhout gebruikt of 10 tot 15 jaar als u Douglashout gebruikt. U kunt de levensduur verlengen door het hout te behandelen. Een aluminium carport heeft een moderne uitstraling en een levensduur van langer dan 25 jaar. Ook vraagt aluminium om weinig onderhoud en zijn ze slijtvast. Enig nadeel is dat u meer betaald voor een aluminium carport dan voor een houten carport. Kijkend naar de levensduur van een carport van aluminium en de onderhoud ervan, is het een goede investering.

Benodigdheden voor het maken van een overkapping of carport

Voor het maken van een overkapping heeft u de volgende materialen nodig:

Daarnaast heeft u het volgende gereedschap nodig voor het klaren van deze klus:

  • ​​​​Rolmaat
  • Metselkoord
  • Potlood
  • (hand) cirkelzaag
  • Waterpas
  • Handzaag
  • Een schop
  • ​​​​​​​Een hamer

Stappenplan voor het maken van een overkapping of carport

Door dit stappenplan te volgen, realiseert u een overkapping of carport met een dak dat schuin afloopt. De voorste staanders zijn dus ook korter dan de achterste staanders. Met een schuin dak loopt het regenwater beter weg.

Stap 1: maak een bouwtekening

Bij het maken van een overkapping of carport begint u met het maken van een bouwtekening. Begin voordat u aan de klus begint met het afmeten op de grond, zo weet u precies hoe groot de overkapping gaat worden. Zorg dat u goed oplet of de hoeken recht zijn. Let bij het afmeten van de overkapping op de plekken waar u de staanders gaat plaatsen en of deze op gelijke lengtes van elkaar zijn verwijderd. Gebruik voor het afmeten het metselkoord. Hiermee zorgt u voor een strak horizontaal verloop en weet u hoe hoog de betonpoer moet worden.

Stap 2: Plaats de staanders.

Staanders zijn de steunpalen die verticaal in de grond geplaatst worden. De meeste overkappingen hebben 4 staanders of 6 staanders. Hoeveel staanders u nodig heeft, ligt aan de grootte van de overkapping. Let bij het plaatsen van de staanders op de grond waarin u de staanders en de fundering plaatst. De staanders moeten natuurlijk zo stevig mogelijk staan. Het is mogelijk om staanders te bestellen inclusief of exclusief betonpoer. Met een betonpoer zet u de palen stevig vast en kunt u ze in hoogte verstellen. Plaats de staander waterpas in de grond op uw fundering naar keuze en niet óp de ondervloer. Als u de staanders op uw vloer plaatst, is de vloer niet meer vervangbaar.

Stap 3: Monteer de dakliggers.

Op het moment dat de staanders zijn geplaatst, kunt u beginnen met het monteren van de dakliggers. Er zijn twee verschillende dakliggers: dragende balken en dwarsbalken. Bij het maken van een overkapping begint u met het monteren van de dragende balken. Door deze eerst te monteren, verbindt u de staanders met elkaar. Vervolgens kunt u de dwarsbalken plaatsen.

Stap 4: Verbindt met schoren de dakliggers aan de staanders.

Als alle liggers, ofwel de dakliggers, zijn gemonteerd, kunt u met de schoren de dakliggers verbinden aan de staanders. Doe dit in een hoek van 45 graden. Schoren is schuin afgekort hout ter versteviging. Op deze manier bouwt u een stevige constructie die bestand is tegen weer en wind.

Stap 5: Breng multiplex aan.

Begin aan de linker onderzijde en werk zo naar boven. Zorg ervoor dat er geen gaten tussen het multiplex zitten. Schroef het multiplex vast op de draagbalken.

Stap 6: Breng het EPDM aan.

Nu het multiplex is aangebracht, kunt u beginnen met het aanbrengen van het EPDM. Dit spant u over het multiplex heen. Vervolgens kunt u het vast nieten en lijmen.​

Extra stap: Breng een dakgoot aan.

Als u er zeker van wilt zijn dat het water goed wegloopt, kunt u een HWA aanbrengen, ofwel een hemelwaterafvoer. PontMeyer heeft hier de benodigde onderdelen en materialen voor in huis of een volledig pakket. Indien u een overkapping maakt, kunt u onderstaande stappen, over het plaatsen van zijwanden en het monteren van de vloer, nog volgen. Dit is bij een carport niet nodig.


Stap 7: Plaats de zij​​wanden.

Als de dakliggers zijn bevestigd kunt u indien gewenst, de zijwanden van de overkapping vastmaken. Met zijwanden zit u meer beschut en maakt u de overkapping windvrij. U kunt ervoor kiezen om de wanden te potdekselen of Rabatdelen te gebruiken. In dit voorbeeld gaan wij uit van een houten zijwand (potdekselplanken). U begint met het monteren van het geraamte door de balken tussen de staanders te plaatsen. Zaag de balken vervolgens op maat en bevestig ze aan de staanders. De potdekselplanken worden vervolgens horizontaal gemonteerd. Voor extra stevigheid kunt u bij elke kruisende balk een sterkere schroef gebruiken. Lees hier uitgebreid hoe u het beste kunt potdekselen.
​​​​​​​

Stap 8: Monteer de vloer.

​​​​​​​Er zijn verschillende opties voor het leggen van een terras of een vlonder. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit siertegels van keramiek of beton, maar ook voor een houten vloer. Lees hier hoe u een terras kunt aanleggen of hoe u een vlonder maakt. Als u op zoek bent naar een onderhoudsvrije keuze, dan kunt u ook voor vlonderplanken van composiet kiezen.

​​​​Een overkapping aankleden

Een overkapping kunt u zo aangenaam maken als u zelf wilt. Van een overkapping kunt u een heus buitenverblijf maken. Zo kunt u ervoor kiezen om heaters of een open haard aan te brengen, elektriciteit voor verlichting aan te leggen en diverse tuinmeubelen toe te voegen. Ook kunt u aan de slag gaan met het maken van een buitenkeuken. U zou voor extra isolatie ook kunnen kiezen om de zijkanten van de overkapping te isoleren. Volg hiervoor ons stappenplan voor het maken van een scheidingswand. Onder een overkapping is het ook aangenaam om goed uit de wind te zitten. U kunt een windvrije overkapping creëren door bijvoorbeeld een glazen schuifwand aan te brengen. Hiervoor maakt u gebruik van gehard glazen panelen. Dit is een eenvoudige klus.


​​​​​​​Stap 1: Zaag de rail op maat

Begin met het op maat zagen van de boven- en onderrail. Deze rails kunnen passend tussen de staanders van de overkapping geplaatst worden.


Stap 2: Monteer de rail

De bovenrail kunt u van onderaf aan de goot monteren. De onderrail kunt u met schroeven of slagploegen aan de ondergrond bevestigen.
​​​​​​​
Stap 3: Monteer de panelen
Nu de rails zitten, kunt de panelen monteren. Monteer de wielsets op de panelen. Plaats elk paneel eerst met het glas in de bovenrail en laat vervolgens de deur in het juiste spoor zakken. Eventueel kunnen daarna de deurgreepjes en tochtborstels gemonteerd worden.

Een overkapping of carport maken met PontMeyer

​​​​​​​Voor het maken van een overkapping of een carport bent u bij PontMeyer aan het juiste adres. Naast de benodigde materialen, hebben wij ook kant-en-klare garages en overkappingen in het assortiment. De onderdelen worden dan prefab bij u aangeleverd. Of u nou zelf aan de slag gaat, of het prefab laat leveren, bij PontMeyer helpen wij u graag op weg. Heeft u een vraag over dit artikel of over ons assortiment? Dan kunt u altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met uw klus.