text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten

Wet kwaliteitsborging

Vanaf 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging in werking getreden voor eenvoudige nieuwbouwprojecten. De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door de inzet van private kwaliteitsborgers. Dit is een cruciale verandering in de bouwsector en als jouw betrouwbare partner in de bouw begrijpen wij het belang van deze verandering. Daarom zijn wij er om je te ondersteunen en vind je hier alles wat je moet weten over de Wkb.
 

Wat houdt de Wet kwaliteitsborging in?

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen geldt sinds 1 januari 2024 voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. Voor verbouw-, onderhouds- en renovatiewerken treedt de wet naar verwachting pas in werking per 2026. De Wkb heeft als doel het aantal gebreken bij nieuwbouw en verbouw te beperken en de consument beter te beschermen. Als aannemer word je meer aansprakelijk voor de kwaliteit van jouw bouwwerken. Het controleren hiervan wordt gedaan door onafhankelijke kwaliteitsborgers. Een kwaliteitsborger voert op verschillende momenten controles uit. Gedurende de verschillende fasen wordt er getoetst of er aan de eisen op het gebied van (brand)veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid én energiezuinigheid wordt voldaan. Op deze deelgebieden zullen alle seinen op groen moeten staan. Het beoogde resultaat is dat er na oplevering minder bouwfouten hoeven te worden hersteld. Worden er na oplevering van een bouwwerk toch gebreken ontdekt? Dan kun je als aannemer daarvoor verantwoordelijk worden gesteld.
 

Samen bouwen aan kwaliteit

Als jouw betrouwbare partner in de bouw begrijpen wij dat de overgang misschien uitdagend lijkt, maar wij zijn er om het proces soepel te laten verlopen. Daarom blijven we ons assortiment en onze diensten continu verbeteren en werken we samen met leveranciers die kwalitatieve oplossingen aanbieden. Om de uitvoeringsrisico’s van jouw project goed te kunnen beoordelen, kun je een beroep doen op de expertise van onze leveranciers. Verder helpen wij met jouw Wkb-dossiervorming door de vereiste productdocumentatie van jouw project te verstrekken. Daarom hebben we een klantportaal ingericht, waar jij eenvoudig relevante productdocumentatie opvraagt voor de materialen die je via ons hebt aangeschaft. 

Eenvoudig inloggen

  1. Ga naar de klantportal
  2. Vul je klantnummer in. Deze vind je:
    • In de webshop onder 'Mijn Gegevens'
    • Op elke factuur
  3. Voer een factuurnummer of leveringsnummer van een pakbon in
  4. Klik op bevestigen
  5. Klik op ophalen artikelen. Na enkele seconden verschijnt de productdocumentatie
bouwvakker die wijst pontmeyer

Bouwkwaliteit aantonen

  • Bewijs dat de kwaliteit van het bouwwerk voldoet aan alle eisen die zijn gesteld in het bouwcontract en vanuit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).
  • Dien minimaal 10 werkdagen voor de ingebruikname van het bouwwerk het ‘dossier bevoegd gezag’ (as-built dossier) in bij de gemeente. Hierin zit onder andere de verklaring van de kwaliteitsborger met aanvullende informatie waaronder plattegronden van de woning zoals deze is gebouwd. Daarnaast bevat het dossier gegevens over de constructie en de energieprestatie.
  • Als de gemeente beslist dat het bouwwerk in gebruik mag worden genomen dan verstrek je een ‘consumentendossier’ (opleverdossier) aan jouw opdrachtgever. Dit toont aan dat een werk correct is uitgevoerd en hiermee bewijs je dat werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd zijn. Het bevat foto’s van vóór, tijdens en na uitvoering van werkzaamheden.
  • Ook lever je het bewijs welke materialen er zijn gebruikt en beschrijf je hoe je deze hebt verwerkt. Hierbij kun je refereren aan de verwerkingsvoorschriften.
  • Bovendien lever je de gegevens en bescheiden die nodig zijn voor het gebruik en onderhoud van het gebouw.
wkb pontmeyer mensen in bouw in overleg

Vind jouw kwaliteitsborger

Ben je op zoek naar een kwaliteitsborger voor jouw project? Bezoek dan het landelijk register van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw en selecteer jouw kwaliteitsborger.

wijzende bouwvakkers op bouwplaats wkb

Hoe BIM jou helpt om kwaliteit te borgen

We denken graag met je mee zodat jij slimmer en efficiënter bouwt. Dat doen we met BIM. Onze professionals denken mee in het voorkomen van bouwfouten en adviseren op basis van jouw BIM-model in een vroeg stadium over de materialen, de toepassingen en de bijbehorende kosten. Benieuwd naar de mogelijkheden of meer informatie? Neem contact op met jouw contactpersoon of mail je vraag met BIM-model naar bim@pontmeyer.nl.

De Wkb start met CC1 bouwwerken, dit betreft gevolgklasse 1. Hierbij valt te denken aan woningen, loodsen en kleine kantoren. Voor bouwwerken in gevolgklasse 2 en 3 blijven vooralsnog de gemeenten het toezicht houden. In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) staat precies beschreven welke bouwwerken in de nieuwe wet onder gevolgklasse 1 vallen.

Alle bouwproducten moeten voldoen aan de Europese Verordening bouwproducten (CPR = Construction Products Regulation), ook wel bekend als de bouwproductenverordening. Volgens deze wet moeten alle in Europa verhandelde of verkochte producten voorzien zijn van een CE-markering en prestatieverklaring, wanneer er een geharmoniseerde norm voor het betreffende product bestaat. Voor producten waarvoor geen geharmoniseerde norm is aangewezen geldt deze verplichting (uiteraard) niet. Prestatieverklaringen en andere productinformatie ontvangen wij van onze leveranciers en verstrekken wij voor jouw project.