text.skipToContent text.skipToNavigation
SYSTEEM UPDATE: Dit weekend hebben wij gepland onderhoud aan onze website. Mochten hier bestel problemen door ontstaan, vanaf maandag zijn wij weer telefonisch bereikbaar!

Steigerhout behandelen 

Het behandelen van steigerhout zorgt er voor dat de levensduur van uw hout langer meegaat. Steigerhout behandelen zorgt ervoor dat uw hout beschermd is tegen vocht, UV-licht, vuil, schimmels en allerlei soorten aanslag. Naast dat het langer meegaat, zorgt het er ook voor dat uw steigerhout er mooier blijft uitzien. Indien het behandelde steigerhout toch vies wordt, is het veel makkelijker schoon te maken. Kortom: genoeg redenen om uw steigerhout te behandelen als dat nog niet is gebeurd. Graag vertellen we u daar wat meer over, met daarbij wat nuttige achtergrondinformatie. 

Houtsoorten bij Steigerhout

Steigerhout wordt gemaakt van naaldhout. De meest gangbare naaldhoutsoorten die hiervoor ingezet worden, zijn grenen, douglas en vuren. Onbehandeld heeft naaldhout niet echt een lange levensduur. Afhankelijk van het soort naaldhout is de levensduur tussen de 5 en de 15 jaar. Een ander kenmerk is dat naaldhout gemakkelijk vocht opneemt. Daarnaast zal het hout zonder behandeling snel vergrijzen. Steigerhout behandelen zorgt ervoor dat dit vergrijzen niet plaatsvindt. 

Manieren om steigerhout te behandelen 

Voordat u gaat afwerken met een olie, beits of verf is er eerst de keuze in steigerhout dat wel of niet verduurzaamd is. Het verduurzamen zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen houtrot, waardoor het dus langer meegaat. Bij aanschaf kunt u het hout herkennen aan de groene waas die zichtbaar is. 

Zowel het onbehandelde hout als het verduurzaamde hout is te behandelen met de verschillende afwerkingsmethoden. Als u aan de slag gaat met olie, verf of beits is het verstandig het steigerhout eerst goed te ontvetten en te schuren. 

Hieronder leggen we graag wat meer uit over de verschillende behandelmethodes van steigerhout. 

Behandelen met olie 

Het behandelen van steigerhout met olie zorgt ervoor dat het hout beschermd is tegen eerder genoemde zaken. Het is wel van belang om eens in de drie à vier jaar onderhoud met olie te doen op het hout. Het mooie aan olie is dat het hout zijn oorspronkelijk matte uitstraling en oorspronkelijke kleur behoudt. Het is wel mogelijk om olie te verkrijgen die voor een grey- of whitewash uitstraling kleuren doordat een kleur is verwerkt in de olie. 

Steigerhout beitsen

Ook steigerhout beitsen levert een matte uitstraling op. Er wordt voor deze variant in het algemeen meer gekozen als u het steigerhout een andere tint wenst te geven. Beits is namelijk ook te verkrijgen in semi dekkende kleuren. Het wordt vaak ingezet voor een grey- of whitewash. Ook voor beits geldt dat er om de drie à vier jaar onderhoud nodig is om het hout goed beschermd te houden. 

Behandelen met verf 

Verf wordt ingezet om het steigerhout een echt dekkende kleur te geven. In tegenstelling tot de eerder genoemde behandelmethodes geeft verf wel een film over het hout en heeft het een dekkende werking. De houtstructuur blijft goed zichtbaar. Bij verf is er wat minder vaak onderhoud nodig. Om de vier à vijf jaar onderhoud doen, is over het algemeen gezien voldoende. 

Het spreekt voor zich dat de uiteindelijke keuze afhankelijk is van persoonlijke smaak. Binnen het assortiment van PontMeyer hebben we een ruime keuze als het gaat om steigerhout behandelen. Als u advies willen inwinnen of als u inhoudelijke vragen heeft, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.