text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Betonlatei

Een latei of linteel (Vlaams) is een balk/draagconstructie dat gebruikt wordt boven een muuropening/sparing om de belasting boven de muuropening op te vangen. Een ander woord voor latei is draagsteen of draagbalk. Een muuropening dient voor bijvoorbeeld een raam of deur. De latei ligt dan boven een kozijn. De uiteinden van de latei zijn bevestigd in de aangrenzende wanddelen. Een latei kan van verschillende materialen gemaakt zijn natuursteen, beton, hout, staal en RVS.

Toepassing betonlatei

Bij een spouwmuur worden twee lateien aangebracht, één voor het buitenblad en één voor het binnenblad (i.v.m. warmte-isolatie heeft één latei voor binnen en buiten niet de voorkeur); voor een goede aanhechting van de binnenbepleistering wordt de binnenlatei soms van perforaties voorzien. Deze twee lateien maken geen rechtstreeks contact met elkaar, omwille van isolatie. De latei in het buitenmetselwerk kan een dragend L-lijn of een prefab beton latei zijn. De latei voor het binnenspouwblad is ofwel een gewapend beton ofwel een geprefabriceerde bakstenen bak waar beton wordt ingegoten. Tussen deze twee lateien moeten er wel de nodige vochtwerende folies worden aangebracht om het binnensijpelende regenwater terug naar buiten te leiden. De vochtwerende folies (DPC folie) zijn bij PontMeyer verkrijgbaar. Boven een latei vinden we daarom vaak open verticale voegen, ook wel open stootvoegen genoemd. De betonlateien bij PontMeyer zijn voor schoonwerk (zichtwerk) en zijn voorzien van een waterhol. Een waterhol is een gleuf aan de onderzijde van de betonlatei. Dit zorgt ervoor dat het regenwater niet meteen langs de gevel loopt. Wanneer regenwater tegen de gevel loopt, kan het gemakkelijk de muur in treden en blijft de muur lang vochtig.

Lengte betonlatei

PontMeyer heeft verschillende lengtes betonlateien op voorraad liggen, namelijk 1400mm, 2000mm en 3000mm. Zorg voor voldoende oplegging. Voldoende oplegging. Bij overspanningen (dagmaat) tot 200 mm moet de oplegging minimaal 150mm zijn. Bij overspanningen boven 2000 mm geldt een minimale oplegging van 200mm.

Baksteen en stalen latei

PontMeyer verkoopt betonlatei, baksteenlatei en stalen latei. Door gebruik te maken van een stalen latei wordt scheurvorming voorkomen. Stalen lateien worden daarom ook wel stalen steunbalken of stalen draagbalken genoemd. Ondanks het gebruikte materiaal zijn stalen lateien licht in gewicht en makkelijk te verwerken.