text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Hardhouten damwand en oeverbeschoeiing

 

Wanneer u aan de slag gaat met bijvoorbeeld een tuin die aan het water grenst dan is het aanleggen van een damwand of oeverbeschoeiing iets wat vaak moet gebeuren. In veel gevallen wordt er gekozen voor hardhout. Een hardhouten damwand is duurzaam en heeft daardoor dus een lange levensduur. Daarnaast heeft het uiteraard een mooie en warme uitstraling. Voor een hardhouten damwand zijn zowel planken als balken nodig. Binnen PontMeyer hebben we hierin uiteraard een ruime keuze. Lees dan verder.

Hardhouten damwanden en oeverbeschoeiingen zijn duurzaam

Hardhout is afkomstig van loofbomen. De hardheid van het hout wordt bepaald hoe dicht de nerven van de betreffende boom op elkaar zitten. Voorbeelden van loofbomen die hardhout leveren zijn Angelim Vermelho en Azobé. Dit houtsoort vindt u ook veel terug in de damwand gerelateerde artikelen. Azobé als Angelim Vermelho staan erom bekend dat ze de eigenschap hebben om zowel water als grondcontact te weerstaan. De duurzaamheid van het hardhout en ook van andere houtsoorten wordt uitgedrukt in een zogenaamde duurzaamheidsklasse. Deze loopt van 1 t/m 5. 5 is daarbij niet duurzaam en 1 is de meest duurzame klasse die er is. De hardhoutsoorten vallen over het algemeen in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Als hout in deze klasse valt dan gaat het minimaal 15 jaar mee. Als het hardhout in duurzaamheidsklasse 1 valt, kan het meer dan 25 jaar meegaan. De investering die hoort bij een hoge duurzaamheidsklasse is uiteraard hoger, maar kan later terugverdiend worden door de langere levensduur. Net zoals de andere houtsoorten is het te verkrijgen in de geschaafde en de fijngezaagde variant. Kort gezegd is fijngezaagd wat grover en meer geschikt om te gebruiken voor delen van het traject die buiten het zicht zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de palen die nodig zijn om de damwand tegenaan te zetten.

Bewerken van hardhout

Hardhout is altijd wat lastiger te bewerken dan zachthout. Er zijn een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Ook hiervoor geldt dat goed gereedschap het halve werk is. Het is daarbij aan te raden om machines te gebruiken. Uiteraard kunt u door ons zoveel mogelijk op maat laten leveren. In onze vestigingen hebben we de mogelijkheid hardhout voor u op maat te zagen. Als u dit zelf gaat doen dan dient u er rekening mee te houden dat er wat hars zich kan afzetten op het zaagblad. Verder is het verstandig om voor te boren als u gaat schroeven en daarbij roestvrijstaal bevestigingsmateriaal te gebruiken. Als ijzer gaat corroderen kunnen er vlekken op het hout komen.

Hardhouten damwand en oeverbeschoeiing bij PontMeyer

Binnen Pontmeyer beschikken we over materiaal om een damwand of oeverbeschoeiing te maken. In onze webshop vindt u de meeste materialen. Als dit op voorraad is dan kunnen we binnen 1 tot 2 dagen leveren. Ziet u de betreffende artikelen niet online dan kunt u altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Zij kunnen altijd inventariseren of ze toch iets voor u kunnen betekenen. Naast onze webshop kun u terecht in onze vestigingen. Op onze website vindt u een vestigingen pagina waar u snel kunt zien welke vestiging het dichtst bij u in de buurt is.