text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten
​​​​​​​

Hardhouten balken

10 producten gevonden

Hardhouten balken

Hardhouten balken zijn balken gemaakt van hardhout, zoals Azobe. De balken zijn zeer sterk, compact, duurzaam en waterbestendig. Een hardhouten balk heeft een levensduur van twintig tot dertig jaar en wordt niet aangevreten door paalwormen. Balken van hardhout gaan over het algemeen langer mee dan geïmpregneerde balken en Douglas balken.

Hardhout balken toepassen

Houd er rekening mee dat de balken niet eenvoudig te bewerken zijn, aangezien hardhouten balken zeer compact zijn. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat u de balken eerst voorboort, voordat u een schroef wilt bevestigen.

Hardhouten balken worden over het algemeen gebruikt voor tuin- en buitenprojecten. U kunt hierbij denken aan projecten, zoals:

  • Beschoeiingen. Het water heeft niet tot nauwelijks invloed op het hout.
  • Funderingen. De verschillende vochtgehaltes hebben nauwelijks invloed op het hout en het hout is sterk genoeg om de fundering te ondersteunen.
  • Overkappingen en vlonders. Vooral als onderliggende balken onder de hardhouten vlonderplanken

Hardhouten balken: fijnbezaagd of geschaafd?

In het assortiment van PontMeyer vindt u fijnbezaagde hardhouten balken en geschaafde hardhouten balken. Fijnbezaagde hardhouten balken, oftewel de Azobe balken, zijn wat ruwer en visueel dus wat minder aantrekkelijk. Deze worden vaak ingezet bij constructies die buiten het zicht zijn, bijvoorbeeld als onderliggende balken voor uw vlonder. Het voordeel van fijnbezaagde balken is dat ze goedkoper zijn dan geschaafde hardhouten balken.

De geschaafde hardhouten balken zijn machinaal geschaafd en zien er daardoor netjes en strak uit. Deze variant wordt veel ingezet voor zichtwerk, zoals bij schuttingen. 

Hardhouten balken maten

Hardhouten balken zijn verkrijgbaar in verschillende kop- en lengtematen. Het hardhouten balken assortiment heeft onder andere de volgende kopmaten:

  • 45x70
  • 60x60
  • 68x68
  • 90x90

De lengtematen van de balken uit het PontMeyer assortiment liggen tussen de twee en de vijf meter.

Bent u opzoek naar andere hardhouten producten? Bekijk dan ons gehele assortiment aan hardhout, zoals Meranti planken en hardhouten palen 7x7.

Hardhouten balken bewerken

Het voordeel van hardhout is dat het massief en duurzaam is, waardoor het lang meegaat. Nadeel is dat hardhouten balken daardoor vaak wat lastiger te bewerken zijn. Zo is het bij hardhout altijd verstandig om eerst voor te boren alvorens u gaat schroeven. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld Azobé balken gaan bloeden door het natuurlijke impregneer wat in het hout aanwezig is. Ook bij het zagen kan deze natuurlijke impregneer soms wat hinder geven, doordat de hars die in het hout aanwezig is zich op het zaagblad afzet.

Hardhouten balken kopen bij PontMeyer

Bent u overtuigd en wilt u hardhouten balken kopen bij PontMeyer? Maak dan eenvoudig in twee stappen een account bij ons aan en bekijk onze hardhouten balken assortiment of onze andere houten balken. Daarna kunt u uw persoonlijke prijzen inzien en plaatst u gemakkelijk en snel uw bestelling. Wij hebben de meeste hardhouten balken voor u op voorraad.

Heeft u vragen over ons assortiment of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 voor u bereikbaar. Uiteraard bent u ook van harte welkom in één van onze vestigingen.