text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Steigerhout behandelen en verouderen: vier handige tips

Steigerhout kan, zowel binnen als buiten, voor vele toepassingen gebruikt worden. Het eigentijdse uiterlijk van het hout geeft veel karakter aan een ruimte. Dit maakt steigerhout zeer populair. Hoe jij steigerhout het beste kunt behandelen om er optimaal van te kunnen genieten, vertellen wij in dit artikel.

Wat is steigerhout?

Steigerhout wordt gemaakt van naaldhout. De meest gangbare naaldhoutsoorten die hiervoor ingezet worden zijn grenen, douglas en vuren. Steigerhout is vanwege zijn robuuste, enigszins doorleefde uitstraling mateloos populair hout voor in de tuin. Het geeft tuinmeubelen een stoer tintje en een flinke dosis karakter mee. Maar vergis je niet: ook voor binnen meubelen wordt steigerhout veel gebruikt. Steigerhout dankt zijn naam aan het feit dat vurenhouten planken in de bouw veel voor steigers (loopplanken) werden gebruikt.

Voor welke toepassingen kun je steigerhout gebruiken?

Natuurlijk kun je steigerhout gebruiken voor het aanleggen van een loopplank (steiger), maar het hout kan ook voor vele binnen- en buitentoepassingen gebruikt worden. Een plank van steigerhout is sterk en heeft normaal gesproken geen harde of scherpe splinters. Daarnaast is het zeer goed te bewerken en kun je er vele kanten mee op. Je kunt steigerplanken dus goed gebruiken voor het maken van tuinmeubelen. Naast het gebruik van steigerhout in de tuin, kun je steigerhout ook gebruiken voor het maken van binnen meubelen, zoals stoelen, tafels en kasten. Het hout heeft een eigentijds uiterlijk en geeft je meubels karakter. Als je steigerhout gaat gebruiken voor binnen toepassingen, kies dan voor gedroogd steigerhout. Dit hout zal minder snel gaan werken.

Wat zijn de redenen om steigerhout te behandelen?

Met het behandelen van steigerhout verleng je de levensduur van het hout. Onbehandeld heeft steigerhout dat buiten wordt gebruikt een levensduur van 5 tot 10 jaar. Wanneer onbehandeld steigerhout in aanraking komt met water, zal dit hout de 5 jaar waarschijnlijk niet halen. Dit komt omdat steigerhout heel veel vocht opneemt en zo niet de kans krijgt om voldoende te drogen, waardoor veroudering en vergrijzing sneller optreden. Als steigerhout goed wordt behandeld en verzorgd, dan gaat steigerhout wel 13 tot 15 jaar mee. Het hout is dan beter beschermd tegen vocht, Uv-licht, vuil, schimmels en allerlei soorten aanslag. Zo blijven de planken er langer mooi uitzien en zijn ze eenvoudig schoon te maken.

Op welke manieren kun je steigerhout behandelen?

Voor het behandelen van steigerhout kun je kiezen uit drie manieren: oliën, beitsen of verven. Zowel onbehandeld hout als verduurzaamd hout is op deze drie manieren te behandelen. Wil je je steigerhout zo goed mogelijk beschermen tegen vocht en vlekken, dan kun je het beste kiezen voor een behandeling met olie of beits. Met deze behandelmethodes zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van het steigerhout. Hieronder lees je meer over het oliën, beitsen en verven van steigerhout.

Sfeerbeeld steigerhouten tuinbank.jpg

Steigerhout behandelen met olie

Het behandelen van steigerhout met olie zorgt ervoor dat het hout beschermd is tegen eerder in dit artikel genoemde zaken. Omdat olie een dun middeltje is, zul je jouw steigerhouten planken eens in de twee à drie jaar opnieuw moeten behandelen. Het mooie aan olie is dat het hout zijn oorspronkelijk matte uitstraling én oorspronkelijke kleur behoudt. Wel wordt het hout iets donkerder van kleur. Wil je jouw steigerhout een verouderde uitstraling geven en tegelijkertijd verduurzamen? Gebruik in dat geval een grey- of whitewash olie. In deze olie is kleur verwerkt, zodat jouw hout er vergrijsd en meer doorleefd uitziet. Hieronder lees je meer over het vergrijzen (verouderen) van steigerhout.

Padouk Steiger 2 (1).jpg

Steigerhout behandelen met beits

Een tweede manier om de levensduur van jouw steigerhout te verlengen, is door het te behandelen met beits. Beits behoudt de matte uitstraling van het hout en geeft het tegelijkertijd een ander tintje. Beits is ook te verkrijgen in semi-dekkende kleuren. Ook beits wordt vaak ingezet voor een grey- of whitewash look. Om het hout goed beschermd te houden voor invloeden van buitenaf, dien je het steigerhout iedere drie à vier jaar opnieuw te behandelen. Je kunt de beits aanbrengen op het hout met een kwast. Het is niet aan te raden om een roller te gebruiken voor het aanbrengen van de beits, omdat op deze manier de naden en kieren van het steigerhout minder gemakkelijk gevuld worden.

Steigerhout - 06.jpg

Steigerhout behandelen met verf

Om jouw steigerhout een dekkende kleur te geven, kan je verf gebruiken. Wanneer je jouw steigerhouten planken verft, blijft de houtstructuur gewoon zichtbaar. Houd er wel rekening mee dat verf snel kan gaan bladderen, waardoor het hout minder beschermd wordt en er minder fraai uitziet.

Hoe kan je steigerhout het beste verouderen?

Na een tijd zal steigerhout langzaam verkleuren en vergrijzen. Dit zorgt voor een rustieke, verwassen uitstraling. Houd je van deze verouderde uitstraling van steigerhout, maar wil je niet zo lang wachten op het natuurlijke verouderingsproces? Dan kun je jouw steigerhout zelf verouderen op drie verschillende manieren. Je kunt de volgende producten gebruiken:

1. Transparante beits: hiermee zorg je ervoor dat de nerf van het hout beter zichtbaar wordt.

2. Transparante grey wash beits: hiermee zorg je voor een authentiek vergrijsde uitstraling van het hout.

3. Water gedragen verf of krijtverf: hiermee kan je tevens steigerhout vergrijzen en geeft u het hout een meer matte en poederige uitstraling.

Om een extra verouderd gevoel aan de plank mee te geven, kan je ervoor kiezen om de plank eerst te beschadigen voordat je de tweede en derde laag beits of verf aanbrengt. Doe dit mild door bijvoorbeeld kleine deukjes in het hout te maken. Zo zien de planken er meer doorleefd uit. Als laatste optie kam je voor het doorschuureffect kiezen. Dit is een techniek waarbij je na het verven een aantal plekken op de planken opschuurt. Ook dit geeft een doorleefd resultaat.

Welk steigerhout vind je bij PontMeyer in het assortiment?

Bij PontMeyer vind je een ruim aanbod aan steigerhouten planken. Je hebt de keuze uit diverse soorten planken in verschillende kopmaten en nettomaten. De steigerhouten planken zijn verkrijgbaar in de lengtes 4 meter en 5 meter. De steigerdelen in ons assortiment zijn van goede kwaliteit en gemakkelijk te bewerken. Dit maakt de planken ideaal om ook grotere meubels mee te maken.

Hoe kan je het kromtrekken van steigerhout voorkomen?

Het kromtrekken van steigerhout voorkom je door de planken goed te laten drogen voordat je ermee aan de slag gaat. Het hout heeft namelijk de eigenschap om veel vocht vast te houden. Voordat er met steigerhout gewerkt kan worden voor een binnen meubel, moeten de planken daarom eerst een aantal weken drogen. Als je de planken voldoende lang laat drogen, hebben de steigerhouten planken de tijd om te wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Let wel op dat de planken tot 1,5 cm kunnen krimpen na het drogen. Als je gedroogde steigerhouten planken koopt, kunt u direct aan de slag.

Wil je weten hoe je andere houtsoorten het beste kunt behandelen? Lees dan onze artikelen over hardhout behandelen, grenenhout behandelen, Douglas hout behandelen en eikenhout behandelen. Lees ook eens ons artikel over vlekken, verf en aanslag verwijderen uit hout. Ga je het hout gebruiken voor het maken van een vlonder, schutting, pergola, veranda of overkapping? Lees dan ook onze adviezen voor deze klussen!