text.skipToContent text.skipToNavigation

Trespa monteren

Bij het monteren van Trespa platen en gevelbekleding, spelen er een aantal belangrijke zaken. Zo dient de draagconstructie sterk genoeg te zijn voor de platen en is het belangrijk dat er voldoende ventilatie mogelijk is tussen de gevelbekleding en draagmuur. Om Trespa veilig te monteren, raden wij u aan om advies in te winnen bij een gecertificeerd bouwkundige. Zo bent u er zeker van dat u aan alle vereisten voldoet. In dit artikel lichten we de verschillende manieren van het monteren van Trespa toe. Ook geven we aan welke producten uit ons assortiment u hiervoor kunt gebruiken. Lees verder!

Trespa lijmen of schroeven

Er zijn twee manieren om Trespa platen te monteren: u kunt deze schroeven of lijmen. De keuze is afhankelijk van wat technisch mogelijk is en wat visueel gezien de voorkeur heeft. Het voordeel van het lijmen van Trespa,, is dat er een volledig glad oppervlak ontstaat. Het schroeven van Trespa zorgt er daarentegen voor dat de platen steviger gemonteerd kunnen worden. Wel blijft er sneller vuil hangen achter de schroeven, waardoor de platen minder goed schoon te houden zijn.

Trespa lijmen
Als u de keuze heeft gemaakt voor het lijmen van Trespa, dan kunt u in ons assortiment kiezen voor de Bostik paneltack. Dit is een soepele lijm, die het werken (uitzetten en krimpen) van de Trespa platen bij temperatuurverschillen goed kan opvangen. Vanwege het werken van de platen is het noodzakelijk om rondom de plaat een voeg van 10mm te hanteren. Voordat u gaat lijmen, is het verstandig om de oppervlaktes van de Trespa platen te behandelen met een primer. Zo zorgt u ervoor dat er een betere hechting ontstaat. In ons assortiment vindt u een aantal primers van Bostik die hier uitstekend geschikt voor zijn. Het is aan te raden de ondergrond eerst goed te testen op hechting, voordat u aan de slag gaat.

De primers van Bostik hebben een snelle drogingstijd. Als de temperatuur tussen de 5 en de 30 graden is, dan is de drogingstijd slechts 10 minuten. Hierna kunt u starten met het verlijmen van de Trespa platen.

Als u verticale Trespa platen gaat verlijmen, dan wordt er vanuit Trespa geadviseerd om maximaal een oppervlakte van 2,5m2 te hanteren.
 

Trespa bevestigen met schroeven
De meest stevige manier om Trespa te bevestigen, is door middel van schroeven. In ons assortiment vindt u Trespa schroeven in de meest gangbare RAL kleuren. Trespa platen kunnen door temperatuurverschillen gaan werken. Daarom is het belangrijk om de Trespa plaat voldoende ruimte te geven om te kunnen uitzetten en krimpen na het schroeven. Dit kunt u doen door de middelste schroef als fixatiepunt te gebruiken. Dit fixatiepunt krijgt een boorgat met een kleinere diameter. U kunt het fixatiepunt bijvoorbeeld een gat van 5mm geven (de standaard maat van Trespa schroeven is 4,8mm). Voor de schroeven boven en onder dit punt kunt u dan een schroefgat van 8mm aanhouden. Zo heeft de plaat onder de schroefkop de ruimte om uit te zetten en te krimpen. Let ook op dat u de schroeven niet te strak vastdraait, handvast is voldoende.

Trespa schroeven

De kwaliteit van de achterconstructie
Wanneer u Trespa platen gaat monteren, is het zaak dat de achterconstructie voldoende sterk en duurzaam is. De kwaliteit van een achterconstructie moet voldoen aan de aanbevelingen van de certificaathouders en aan de desbetreffende bouwnormen en voorschriften. Voordat u begint, is het van belang om deze normen eerst goed te toetsen. Hieronder lichten we de belangrijkste elementen van een kwalitatief goede achterconstructie toe.

Voor het monteren van Trespa platen, heeft u de keuze uit een achterconstructie van hout of metaal. Kiest u voor een houten achterconstructie? Ga dan altijd voor een gladgeschaafde, schone, stof- en vetvrije houtsoort, zoals meranti hout of vurenhout. Heeft u te maken met een stalen achterconstructie? Kies dan voor droog en glad, blank staal of voor aluminium.
 

Ventileren
Als u Trespa gevelbekleding monteert, is het van belang dat u ruimte houdt voor ventilatie tussen de draagmuur en de gevelbekleding. Deze ventilatie zorgt ervoor dat condens op een natuurlijke manier wordt afgevoerd, zodat de duurzaamheid van de achterconstructie wordt verlengd. Belangrijk is dat de ventilatie van onder naar boven gaat en dat de spouw die ontstaat een bepaalde diepte heeft. De minimale spouwdiepte dient 20mm te zijn. Gaat u de betreffende muur isoleren? Breng dan een dampwerende folie aan over het isolatiemateriaal. Zodoende ontstaat er geen condens op de isolatielaag en blijft de isolatielaag droog en intact.

Spanningsvrije bevestiging
Zoals eerder aangegeven, heeft Trespa materiaal ruimte nodig om te kunnen uitzetten en krimpen. Dit betekent dat de dragende achterconstructie het Trespa materiaal ruimte moet geven om zowel in de lengte- als de breedterichting uit te zetten en te krimpen (dilateren). Dit kan gerealiseerd worden door een speling van 7 tot 10mm in de bevestiging te hanteren. Hierdoor zit er wel een limiet aan de maximale grootte van de panelen.

trespa monteren