text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Dakkapel plaatsen

Veel woningen hebben een schuine bovenverdieping, waarbij kostbare woonoppervlakte verloren gaat. Steeds vaker wordt daarom gekozen voor het plaatsen van een dakkapel. Hierdoor wordt meer startruimte gecreëerd en komt er meer licht binnen. Het plaatsen van een dakkapel is dus een praktische uitbreiding van een bestaande woning. Daarbij is het bij oudere woningen ook de moeite waard om direct de dakisolatie in orde te brengen. Gelukkig kunt u tegenwoordig ook vrij eenvoudig zelf een dakkapel plaatsen. In dit artikel leest u hoe u een dakkapel plaatst, wat de kosten zijn van een dakkapel en wanneer u een vergunning nodig heeft. Lees verder!

Traditionele of prefab dakkapel?
Het monteren van een dakkapel kan op twee verschillende manieren. U kunt een dakkapel op de traditionele manier plaatsen, maar ook kiezen voor een prefab dakkapel. Bij een traditionele plaatsing wordt de dakkapel ter plekke op het dak gemaakt. Een prefab dakkapel wordt vooraf geproduceerd en kunt u al in één dag op het dak monteren. Dit is een eenvoudigere en goedkopere optie dan de traditionele dakkapel.

Dakkapel vergunning
Controleer voordat u een dakkapel plaatst of hiervoor een vergunning nodig is. Dit verschilt namelijk per gemeente. Ook zijn er vaak speciale regels voor het plaatsen van een dakkapel. Zo mag de dakkapel vaak niet grenzen aan een openbaar toegankelijk gebied, zoals de openbare weg, openbaar groen of openbaar water. Vaak wordt een dakkapel om deze reden aan de achterkant van een woning geplaatst. Controleer daarom van te voren goed bij de gemeente of en zo ja, welke vergunning nodig is voor het plaatsen van een dakkapel.

Dakkapel plaatsen: het stappenplan
Wanneer u een dakkapel gaat plaatsen, is het aan te raden om te kiezen voor een prefab dakkapel. Een prefab dakkapel zet u ter plekke redelijk snel en eenvoudig in elkaar. Dit scheelt een hoop tijd en moeite. 

Tip: lees de handleiding van de prefab dakkapel aandachtig door. Hierin staat precies beschreven hoe u deze dakkapel plaatst. Hieronder beschrijven we een stappenplan voor het plaatsen van een prefab dakkapel. Dit stappenplan kunt u naast de handleiding houden.

Stap 1: de daksparing. Het maken van een dakkapel begint natuurlijk bij het maken van een opening in het dak. Stem hierbij de breedte van de constructie af op de breedte van de dakpannen. Is er sprake van een gording? Zorg dan dat de onder- en bovenliggende gordingen worden verbonden met slapers wanneer u de gording verwijdert.

Stap 2: de draagconstructie. In het geval van een prefab dakkapel zit de constructie al in de losse onderdelen van het bouwpakket. Bevestig de constructie met balk- en hoekgrijpankers. Plaats vervolgens het kozijn.

Stap 3: het aftimmeren aan de buitenkant. Bij deze stap werkt u de buitenzijde af, zodat uw dak weer wind- en waterdicht is. Bij een prefab dakkapel is de afwerking vaak al verzorgd. Maakt u de dakkapel zelf? Breng dan op dit punt de isolatie, de dampwerende folie en het plaatmateriaal aan. Leg op dit punt ook de dakbedekking aan. Wilt u de gevel helemaal af maken? Bekijk dan eens ons ruime assortiment aan gevelbekleding. Zo hebben wij bijvoorbeeld Keralit en Trespa gevelbekleding.


Stap 4: het afwerken van de binnenkant. U kunt de binnenkant van de dakkapel afwerken op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van gipsplaten, kunststof platen of schroten. Met vensterbanken of knieschotten heeft u de mogelijkheid om de binnenkant van de dakkapel extra af te werken.

Dakraam of lichtkoepel?
Bij het plaatsen van een dakkapel kunt u kiezen voor een dakraam of een lichtkoepel. Een dakraam zorgt voor meer natuurlijk licht dan een regulier raam. Dit komt doordat een dakraam schuin op het dak staat, waardoor het dakraam meer zonnestralen opvangt. Daarnaast is het eenvoudig om rolgordijnen of schermen te monteren op dakramen. Bij Pontmeyer hebben we allerlei verschillende Velux dakramen in het assortiment. Een Velux dakraam staat bekend om zijn praktische toepassing en duurzaamheid. Daarnaast biedt een Velux dakraam toepassingen voor allerlei speciale maten en vormen. Heeft u vragen over de eigenschappen of toepassingen van een Velux dakraam? Wij helpen u graag verder bij het maken van de juiste keuze.

Aan de andere kant kunt u kiezen voor een lichtkoepel. Een lichtkoepel zorgt voor meer lichtinval in de ruimte. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van het daglicht. Zo zorgt een lichtkoepel voor ongeveer 30 tot 50 procent meer lichtinval dan een dakraam met dezelfde grootte. Daarnaast zijn lichtkoepels goed isolerend en inbraakvertragend. Bij Pontmeyer in het assortiment vindt u lichtkoepels van het merk Skylux.

Vindt u het aanleggen van een dakraam of lichtkoepel te veel werk en bent u op zoek naar een alternatief voor natuurlijk daglicht? Bekijk dan ook eens ons assortiment aan lichtstraten.


Dakraam plaatsen
Het plaatsen van een dakraam is in te delen in vier stappen: de voorbereiding, het maken van een raamopening, het plaatsen van een kozijn en het monteren van het gootstuk. Hieronder leggen we deze vier stappen gedetailleerd uit.

Stap 1: de voorbereiding
Stap 1a: bepaal de positie en inbouwhoogte van het dakraam. Houd hierbij rekening met de grootte van het dakraam, de vluchtroutes, de latere vloerhoogte en de verdere verbouwing.

Stap 1b: controleer de afmetingen van het raam en de raamopening. Wanneer alles klopt kan de montage beginnen. Zorg dat de werkomgeving goed schoon is en pak het raam uit. Tip: gebruik geen mes bij het uitpakken van het raam. Hierdoor kunnen krassen op het raam ontstaan. Til eerst de raamvleugel eruit. Open hierna de raamvleugel en druk beide vergrendelpennen in bij het scharnier. Trek vervolgens de vleugel met de bevestigingsbeugels uit het scharnier en leg deze op de schone grond.

Stap 1c: bevestig de montagehoeken op het kozijn. Op het kozijn zijn verschillende markeringen aangebracht, waardoor het raam gemakkelijker naar buiten of naar binnen gepositioneerd kan worden. Kies voor de juiste markering en schroef daarna de montagehoeken vast.


Stap 2: raamopening maken
Stap 2a: snijd de onderdakfolie naar het midden open. Doe dit vanuit de hoeken, in een hoek van 45 graden. Maak vervolgens een verticale snede, totdat de vier delen opengaan. Controleer of de dakpannen met stormklemmen zijn vastgemaakt. Wanneer dit het geval is, verwijdert u de deze. Hierna kunnen de dakpannen verwijderd worden, totdat een opening ontstaat ter grootte van het nieuwe raam.

Stap 2b: de panlatten (horizontaal) en tengels (verticaal) moeten voor een deel verwijderd worden. Teken hiervoor de grootte van het raam af, plus 3 cm extra rondom. Zaag de panlatten door en verwijder de losse stukken. Tip: gebruik voor het doorzagen een decoupeerzaag.

Stap 2c: Zaag de tengels op de juiste lengte. Vul de tengels aan beide raamopeningen aan, hierdoor krijgen de panlatten meer steun. Schuif de gezaagde tengels onder de panlatten en schroef deze vast op de houten verbindingen. Voeg onder dwars ook een panlat toe. Tip: lees de montagehandleiding van het dakraam goed door om te controleren welke afstand tot de laatste rij dakpannen moet worden aangehouden. Dit kan per raam verschillen.

Plaats nu op de laatste rij een dakpan in het midden. Lijn de panlat op de juiste afstand uit. Schroef de panlat hierna enkel vast aan de middelste tengel. Lijn daarna de panlat uit met een waterpas. Schroef de panlat nu ook links en rechts vast. Voeg vervolgens ook aan de bovenzijde een panlat toe. Schroef hierbij de bovenste panlat op dezelfde manier vast als de onderste lat. Controleer ook hier de afstand tot het dakraam.

Stap 2d: sla de opengesneden einden van stap 1 naar buiten om. Snijd de uitstekende stukken zo ver af, dat ze aan de panlatten rondom kunnen worden vastgeniet.


Stap 3: kozijn plaatsen
Stap 3a: plaats het kozijn, vanaf buiten, in de opening.

Stap 3b: leg in het midden, onder het kozijn, een wig. Hierdoor ontstaat ruimte ten opzichte van de panlat. Lijn het kozijn daarna aan de onderkant uit met een waterpas.

Stap 3c: bevestig vervolgens het kozijn aan beide montagehoeken. Plaats hiervoor een schroef in het verticale, lange gat. Zorg dat de schroeven nog niet strak worden aangedraaid. Draai nu boven een schroef in het dwarslopende, lange gat van de montagehoeken. Ook deze schroeven dienen niet te strak aan te worden gedraaid.

Stap 3d: plaats de raamvleugel in het kozijn. Tip: deze stap gaat gemakkelijker met behulp van een paar extra handen. Wanneer de raamvleugel 180 graden gedraaid op het kozijn wordt geplaatst, kunt u de raamvleugel gemakkelijker in het kozijn hangen.

Stap 3e: de bovenkant van het raam wijst nu naar beneden, terwijl de binnenkant juist naar buiten wijst. Bevestig nu de vleugel aan de zijkant van de veiligheidspin.

Stap 3f: steek de raamvleugel in het scharnier, waarna u de veiligheidspin opent en het raam voorzichtig sluit. Door middel van het sluiten van het raam, klikt de raamvleugel in het scharnier. Hierna zit de raamvleugel vast.

Stap 3g: tussen de venstervleugel en het kozijn moet een parallelle, verticale spleet lopen. Controleer dit door het raam een klein stukje te openen. Is de spleet rechts iets te groot? Plaats dan linksboven van de montagehoek een wig. Is de spleet links juist te groot? Plaats de wig dan rechtsboven. Wanneer de verticale spleet parallel is uitgelijnd, kunnen de montagehoeken worden vastgeschroefd.

Stap 4: gootstuk monteren
Stap 4a: om het gootstuk te monteren, moet de raamvleugel weer tijdelijk uit het kozijn getild worden. Om de afvoergoot te bevestigen, legt u de dakgoot met een lichte helling op de tengels. Markeer op de panlatten waar de dakgoot moet komen. Leg de dakgoot nu aan de kant en zaag de panlatten op de gemarkeerde plaatsen. Hierdoor raakt de onderdakfolie niet beschadigd. Verwijder nu de losse onderdelen. Snijd vervolgens de onderdakfolie langs de dakgoot open: zo kan de dakgoot er later onder geschoven worden.

Stap 4b: isoleer de ruimte rondom het raamkozijn met isolatiewol. Zorg dat alle holtes goed worden opgevuld, want hierna is dit niet meer mogelijk.

Stap 4c: plak de folieaansluiting met afdichtingsband aan het kozijn en leg de folie over het raam. Niet de folieaansluiting daarna aan de zijkant vast aan de panlatten. Tip: bij een houten kozijn kan de folieaansluiting ook aan het kozijn worden vastgeniet. Snijd hiervoor het folie van de onderste tengels zo open dat deze onder de dwarslopende panlatten kan worden geschoven. Hierna kan de folieaansluiting op die plek worden vastgeniet.

Stap 4d: snijd de onderdakfolie aan de bovenkant open, zodat de afvoergoot eronder kan worden geschoven. Schuif hierna de afvoergoot en de folieaansluiting onder de onderdakfolie. Klap de onderdakfolie nu zo ver naar boven open, totdat de afvoergoot op de dakspanten kan worden vastgemaakt. Klap de onderdakfolie hierna weer over de afvoergoot en plak het met afdichtingsband vast aan de goot.

Stap 4e: schuin de dakpannen af. Leg hiervoor de dakpannen in een speciekuip met water, hierdoor stuiven ze minder tijdens de bewerking. Bewerk de dakpannen met een haakse slijper. Tip: vanwege het stof dat hierbij vrijkomt, is het is aan te raden om dit buiten te doen.

Stap 4f: leg de afgesneden dakpannen op de panlatten. Plaats het onderste gedeelte van het gootstuk en schroef deze aan de zijkant van het kozijn vast. Schroef vervolgens de onderste afdeklijst vast en maak de dakpannen schoon. Plak daarna de dakpannen op het aluminium schort vast.

Stap 4g: monteer nu de rest van de delen van het gootstuk. Doe dit van beneden naar boven. Gebruik hierbij weer de montagehandleiding.

Stap 4h: monteer nu het bovenste deel van het gootstuk. Spijker hierna de delen zijdelings met verbindingsstukken vast aan de panlatten.

Stap 4i: snijd de schuimstrip bij het gootstuk zo open dat de dakpannen er netjes op kunnen liggen. Wanneer de dakpannen allemaal zijn gelegd, kan de raamvleugel weer terug worden geplaatst. Zorg ervoor dat de vleugel eerst aan de onderkant vergrendeld wordt. Klik de raamvleugel vervolgens in het scharnier.

Stap 4j: sluit de raamvleugel. Maak hier wederom een draaiende beweging, waardoor de vleugel in het scharnier klikt. Het dakraam is nu geplaatst.

Lichtkoepel plaatsen

Bent u van plan om een lichtkoepel te plaatsen? Volg dan deze stappen!

Stap 1: bepaal de plek van de lichtkoepel. Verwijder hierna de plafondafwerking. Teken de omtrek van het gat op het Douglas dakbeschot en boor daarna van binnenuit een gat door het dak. Tip: zorg dat het dak vrij is van grind of ander vuil, zo blijft de tekening goed zichtbaar.

Stap 2: ondersteun de dakbalk met stempels. Zakken de balkuiteinden wat in? Stel de stempels dan bij. 

Tip: zorg dat de stempels op een stabiele ondergrond staan. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van een multiplex plaat of MDF plaat .

Stap 3: zaag nu van binnenuit het gat uit het dak en zaag de raveelbalken op maat. Timmer daarna ook de raveelijzers op de dakbalken. Hang vervolgens de raveelbalken erin en spijker deze vast.

Stap 4: snijd de dakbedekking los, op 1 cm afstand rondom het gat. Smeer hierna de onderkant van de plakplaat in met bitumenpasta. Schroef vervolgens de koepel vast op de juiste plek en maak de dakbedekking schoon rondom de koepel. Verwarm daarna de dakbedekking kort met een gasbrander en laat deze weer afkoelen.

Stap 5: snijd nu een gedeelte van de de dakbedekking in stroken op de volgende maat: breedte plakplaat + 25 cm. Deze stroken worden op de plakplaat en dakbedekking geplaatst. Smeer de plakplaat en de dakbedekking vervolgens in met bitumen dakbedekking. Plak nu de dakbedekking op de lichtkoepel en het dak.

Stap 6: snijd de rest van de dakbedekking in stroken op de volgende maat: breedte opstand + breedte plakrand + 7 cm. Deze stroken worden op de eerder gelegde stroken en opstand geplaatst. Smeer ook deze stroken in met bitumenpasta en plak ze vast. Dek hierna de dakbedekking af met grind en werk het dak en de lichtkoepel aan de binnenkant af, bijvoorbeeld met gipsplaten. Bevestig daarna een haak aan de muur, waarmee de stok om de lichtkoepel uit te klappen kan worden opgehangen. De lichtkoepel is nu geplaatst.