text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Tuinhuis bouwen

Eigenlijk kan iedereen een tuinhuis bouwen. U moet alleen weten waar u moet starten en waar u tijdens het bouwen op moet letten. In dit artikel vertellen wij waar u rekening mee dient te houden en lopen wij kort door het stappenplan heen voor het bouwen van een tuinhuis.

Vergunning voor het bouwen van een tuinhuis

​​​​U hoeft geen vergunning aan te vragen voor het bouwen van een tuinhuis. Mits u rekening houdt met een aantal regels. Zo mag een tuinhuis niet aan het huis vastzitten. Het is namelijk de bedoeling dat het een bijgebouw wordt. Ook mag het tuinhuisje niet uit meer dan één verdieping bestaan. Wilt u zeker weten dat u geen regels overtreedt met het bouwen van uw tuinhuis? Controleer dan bij uw gemeente wat de precieze afspraken zijn voor bijgebouwen. In een aantal gemeenten is het namelijk verboden om een tuinhuis te bouwen op tegels.

De fundering van een tuinhuis

Voor het maken van een stevige fundering voor uw tuinhuis, adviseren wij een gestorte betonlaag. De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke betonplaat. Hiermee kunt u zwaar gewicht goed opvangen. Belangrijk is dat u de betonvloer voorziet van een krimpnet. Hiermee voorkomt u breuken en scheuren. Een alternatief zijn betontegels. Deze kunt u plaatsen in een zandbed van ongeveer 20cm dik scherpzand. Dit dient u van te voren goed aan te trillen.

Benodigdheden voor het bouwen van een tuinhuis

​​​​​​​Gaat u aan de slag met het bouwen van een tuinhuis? Zorg dan dat u de volgende benodigdheden in huis haalt: ​​​​​​​Heeft u alles in huis? Dan kunt u aan de slag met het bouwen van uw tuinhuis!

Stappenplan tuinhuis bouwen in het kort

  1. Maak de ondergrond waterpas en plaats de funderingsbalken
  2. Plaats daarop de eerste wandbalken
  3. Monteer de deur wanneer u vier rijen aan wandbalken heeft gestapeld
  4. Ga verder met het optrekken van de wandplanken
  5. Bouw de gevelpunten en de draagconstructie voor het dak
  6. Monteer het dakhout op de dakgordingen
  7. Werk alles af door de gevellijsten vast te schroeven
  8. Dicht ten slotte het dak van uw tuinhuis ​​​​​​

De dakbekleding van een tuinhuis

Voor de dakbekleding van een tuinhuis kunt u gebruik maken van EPDM. Dit is een synthetisch rubber dat gemaakt wordt door Ethyleen, Propyleen en een Dieen Monomeer. Het heeft een zeer hoge elasticiteit, is in alle weersomstandigheden te gebruiken en heeft een levensduur van minstens 50 jaar. Als u EPDM wilt aanbrengen, gaat u als volgt te werk:
Stap 1: Plaats de EPDM dakbedekking op de dakconstructie en laat deze circa 30 minuten rusten.
Stap 2: Vouw de EPDM dakbedekking voor de helft terug en breng lijm aan op het dakvlak.
Stap 3: Rol de EPDM dakbedekking in het gelijmde dakvlak. De EPDM dakbedekking kunt u “spanningsloos” ofwel zonder spanning aanbrengen. Dit betekent dat er geen spanning staat op de aanraakbare installatie delen. Herhaal deze stap ook voor de andere kant. Lijm opstaande randen pas nadat het dakvlak is aangebracht
Stap 4: Druk de EPDM dakbedekking aan d.m.v. bijvoorbeeld een zachte bezem.

De isolatie van een tuinhuis

​​​​​​​Door het tuinhuis te isoleren kunt u zowel in de winter als in de zomer aangenaam in het tuinhuis verblijven. U kunt een tuinhuis isoleren door middel van vloerisolatie en wandisolatie. Aangezien een tuinhuis van zichzelf niet geïsoleerd is, dient u zowel vloer- als wandisolatie aan te brengen om het tuinhuis binnen van genoeg warmte te voorzien.

Vloerisolatie

​​​​​​​Een isolatiedikte van 15cm is genoeg. U kunt de vloer van het tuinhuis isoleren door PIR platen aan te brengen op de betonlaag. Dit kunt u daarna afwerken met laminaat, MDF of multiplex.

Wandisolatie

​​​​​​​De wanden van het tuinhuis kunnen vanaf de binnenkant worden geïsoleerd. Dit kunt u doen door onderdakfolie tegen de wand te bevestigen. Vervolgens plaatst u balken tegen de binnenzijde. U kunt hiervoor balken met een gelijke dikte als het isolatiemateriaal gebruiken. Als isolatiemateriaal kunt u kiezen voor matten glaswol of rotswol. Daarna bevestigt u een laag dampdichte folie tegen de balken en werkt u het geheel af met gipsplaten.

Het behandelen van een tuinhuis

Bij PontMeyer wordt iedere blokhut met zorg vervaardigd uit een natuurproduct, namelijk Douglas hout of Vurenhout. Doordat het een natuurproduct is, is het voor ons onmogelijk om een smetteloos product te garanderen. Door de eigenschappen van hout kunnen er scheuren ontstaan. U kunt dit voorkomen door hout te behandelen met beits of door het tuinhuis te schilderen. Tuinbeits heeft een hoge vochtregulerende werking dat ervoor zorgt dat nat hout kan blijven ademen. Hierdoor zal nat hout niet gaan rotten en is het beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast blijft u met beits het karakter van het hout zien. Dit is met verf niet zo. Verf heeft een dekkende werking. Voordat u uw tuinhuis gaat verven, dient u een grondverf aan te brengen. Hierdoor zal de verf beter hechten aan het hout. Met een goed dekkende kwaliteitsverf zal het tuinhuis beschermd zijn tegen diverse weersinvloeden. Als uw tuinhuis geïmpregneerd is geleverd, is het bestand tegen verschillende weersinvloeden. U dient het tuinhuisje zowel aan de binnenkant als de buitenkant regelmatig te onderhouden met beits of verf. Wij adviseren u om al het geïmpregneerde hout minimaal 3 weken te laten drogen voordat u begint met de opbouw.

Een tuinhuis bouwen met PontMeyer

Voor het maken van een tuinhuis bent u bij PontMeyer aan het juiste adres. Wij hebben alle benodigde materialen en onderdelen in het assortiment. Daarnaast vindt u bij ons kant-en-klare tuinhuisjes. De onderdelen worden dan prefab bij u aangeleverd. Heeft u een vraag over dit artikel of over ons assortiment? Dan kunt u altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt met uw klus.