text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Pergola maken

Met een pergola creëert u een unieke sfeer en gezelligheid in de tuin. Het leuke aan een Pergola is dat het geschikt is voor iedere soort tuin. U kunt een losstaande pergola bouwen, maar een pergola vast aan het huis of schutting is ook een optie. Een pergola is vrij eenvoudig zelf te maken. Bovendien kunt u de afmetingen en stijl geheel naar uw eigen wens bepalen. Maar hoe doet u dit precies? Hieronder leest u de voorbereidingen, het stappenplan om een pergola te bouwen en de voordelen van een pergola aan huis. Ook adviseren hout u het beste kunt gebruiken voor de pergola.

Hoe hoog mag een pergola zijn?

Het is belangrijk dat uw toekomstige pergola binnen de juridische bepalingen valt. . Een pergola die los in de tuin staat mag maximaal 2,5 meter hoog zijn. Als de pergola de erfscheiding raakt of vast staat aan het huis, mag deze volgens de wet niet hoger zijn dan 2 meter. Wilt u een pergola bouwen die hoger is? Vraag dan een vergunning aan! Er zijn gemeenten die eigen regels hebben en aangepaste hoogtes hanteren. Dit is vastgelegd in de plaatselijke verordening. Daarom is het zeer verstandig om dit in te lezen voordat u aan de slag gaat.

Voorbereiding pergola maken

Met piketjes kunt u de omvang van de pergola bepalen. Meet met een rolmaat de precieze lengte op en teken de pergola uit op papier. Bepaal vervolgens de hoeveel en de lengte van de palen. 

Voordat u gaat beginnen dient u de volgende materialen in huis te hebben:
  • Het juiste aantal houten balken: In uw tekening heeft u bepaald hoeveel houten balken u nodig heeft. Kies het houtsoort naar uw stijl.
  • Rubber coating en een kwast: De onderkant van de palen dienen beschermd te worden tegen water en rotting.
  • Schep: Graaf hiermee de gaten uit waar de palen geplaatst worden.
  • Waterpas: Controleer hiermee of de balken recht staan en liggen.
  • Ladder: Omdat u de hoogte in gaat werken is een ladder nodig.
  • Zaag: Als de balken te lang zijn kunt u ze afzagen.
  • Boormachine: Hiermee kunt u vooraf gaten boren in de balken.
  • Houtschroeven
  • Hamer


Pergola

Welk type hout voor uw pergola?

Om jarenlang te genieten van uw eigen gebouwde pergola is de keuze voor het hout zeer belangrijk. Wees u ervan bewust dat goedkoop vaak duurkoop is. Daarom dient u de levensduur tegen de prijs van het hout af te wegen in uw keuze. Een luxe uitstraling en een balk met een levensduur van langer dan 15 jaar is Douglas hout. Deze houtsoort is een populaire keuze. Douglas hout is een warmkleurige soort hout die steeds mooier wordt door vergrijzing. Wel is dit een duurdere soort hout. Heeft u zich te houden aan een budget? Dan is vurenhout een mooi soort hout dat zich verweert in de buitenlucht. Helaas gaat deze houtsoort wel minder lang mee dan hardhout of geïmpregneerd hout. Ontvangt u graag een advies op maat over de verschillende houtsoorten uit ons assortiment? Neem dan contact op met onze klantenservice.

In 5 stappen een pergola bouwen

Heeft u zich geïnformeerd bij de gemeente over de toegestane hoogte van de pergola en zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan kunt u starten met het bouwen van de pergola! Stap

1: Rubber coating aanbrengen
In de eerste stap dient u de houten palen waterdicht te maken. Hierdoor zorgt u dat het hout goed beschermd wordt om rottingen te voorkomen. Breng het laagje rubber coating aan de onderkant van de balken aan.

Stap 2: Voorboren en gaten graven
Zorg ervoor dat alle gaten voorgeboord worden voordat de palen de grond in gaan. Zo voorkomt u splijting in het hout. Daarna kunt u gaten graven van 1 meter diep en de palen hierin plaatsen.

Stap 3: Waterpas
Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat de palen kaarsrecht staan.

Stap 4: Plaats de liggers op de staanders
In stap 4 kunt u de liggers op de staanders plaatsen. Als de balen niet lang genoeg zijn om het horizontaal helemaal te bedekken kunt u twee balken gebruiken. Heeft u gekozen voor een pergola aan het huis te maken? Maak dan een van de liggers vast aan de muur van het huis. Vervolgens kunnen er hier dwarsbalken op rusten.

Stap 5: Plaats de dwarsbalken
In de laatste stap plaatst u de dwarsbalken op de liggers. Houdt ongeveer een afstand van 50 centimeter tussen iedere balk. Natuurlijk kunt u dit naar uw eigen wens iets aanpassen. Als de dwarsbalken allemaal liggen kunt u deze van bovenaf bevestigen.

Beplanting voor de pergola

Een pergola wordt pas echt gezellig als u tuinmeubelen eronder plaatst of als u de pergola laat begroeien met planten. Niet iedere plant is geschikt voor een pergola. Planten waar u aan kunt denken zijn: Rozen, Clematis, Passievrucht, Kamperfoelie, Jasmijn of zelfs kiwi's en druiven. Tip van ons: Doe inspiratie op bijvoorbeeld Pinterest en Instagram en creëer uw eigen moodboard. Zo verzameld u de elementen voor uw droom pergola bij elkaar!

Voordelen van een pergola aan huis

Naast dat een pergola ideaal is om lekker onder te kunnen relaxen, borrelen of dineren heeft het nog vele andere voordelen. Een pergola aan huis creëert een mooie overkapping naar de tuin. Bovendien heeft een pergola geen muren en dak waardoor er nog voldoende lichtinval in huis komt. Voordelen van een pergola in het algemeen zijn dat het een ultieme schaduwplek creëert, beschermt tegen slechte weersomstandigheden en het is goedkoper dan een overkapping of een veranda.

Pergola hout bestellen?

Bent u enthousiast geworden en wilt u zelf aan de slag gaan met het bouwen van een pergola? In onze webshop kunt u snel en eenvoudig pergola hout bestellen, zoals hardhout en douglas hout. Maak een account bij ons aan, verplaats de benodigdheden naar uw winkelmandje en vervolgens kunt u afrekenen in een beveiligde betaalomgeving. Ook kunt u ervoor kiezen om een van onze vestigingen te bezoeken of het materiaal op te halen in ons afhaalcentrum.