text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Dakterras aanleggen: Alles wat u moet weten

Met een dakterras kunt u genieten van zonnestralen tot in de laatste uurtjes. Wilt u zelf een dakterras aanleggen? Hier komen uiteraard een aantal zaken bij kijken zoals het aanvragen van een vergunning. Onderzoek vooraf of de gemeente het toestaat om een dakterras te bouwen en vraag indien nodig een vergunning aan. Wanneer u zelf aan de slag gaat met het bouwen van een dakterras neem dan altijd de veiligheidsregels in acht.

Welke vlonderplanken voor een dakterras?

Houten vlonderplanken voor het dakterras

Heeft u een vergunning of weet u al zeker dat u het dakterras mag bouwen? Dan kunt u de materialen aanschaffen. Om te beginnen heeft u voor het dakterras vlonderplanken nodig. Deze hebben wij in ons assortiment van verschillende kwaliteiten. Bij het kiezen van de juiste plank dient u altijd rekening te houden met de levensduur tegenover de prijs van het hout. Let op: Goedkoop terrashout is vaak duurkoop. Daarnaast moet u natuurlijk bepalen welke uitstraling u wilt creëren. Gaat u voor een warme look met douglas hout of kiest u liever voor een koelere look met hardhouten vlonderplanken?

Dakterras van composiet vlonderplanken

Een andere optie is om het dakterras te bouwen van composiet vlonderplanken. Een praktische composiet vlonderplank soort met een moderne en frisse uitstraling is UPM ProfiDeck 150. Een luxe uitstraling creëert u met de UPM Piazza composiete vlonderplank. Een groot voordeel van composiet in tegenstelling tot hout is dat het bijna onderhoudsvrij is. Bovendien geven de composiet vlonderplanken geen splinters af, het wordt niet glad bij regen en het materiaal beschermt de plank tegen schimmels en mos.

Dakterras regels en RVS schroeven

De vlonderplanken moeten leunen op regels. Hiervoor kunt u het beste fijnbezaagd hout gebruiken. Dit hout is niet bewerkt en daardoor kunnen er nog splinters in zitten. Aangezien de regels uit het zicht geplaatst worden en u hier niet overheen loopt, is dit hout prima te gebruiken als regels onder de vlonderplanken. Om de vlonderplanken op de regels te bevestigen heeft u schroeven nodig van roestvrij staal met een flenskop. Speciale vlonderschroeven hebben wij als een categorie in ons assortiment toegevoegd.

Welke materialen heeft u verder nodig om een dakterras aan te leggen?

Naast vlonderplanken, regels en schroeven heeft u nog meer materialen nodig. Deze hebben we hieronder voor u opgesomd:
  • Tegeldragers: Kunstof of rubberen tegels die als fundering dienen voor de terrasvloer.
  • Stoeptegels: Deze kunnen helpen om het regenwater goed af te voeren van het dakterras. Stoeptegels dienen op de tegeldragers geplaatst te worden.
  • Bolrooster: Rooster die op de afvoerput geplaatst wordt zodat er geen vuil in de leiding kan komen.
  • Potlood: Deze heeft u nodig in stap 2 om een schets te maken van het toekomstige dakterras.
  • Papier: Om de plattegrond van het dakterras op te schetsen.
  • Boormachine: Gaten voorboren in hardhout of composiet.
  • Bezem: Nodig om het terras schoon te vegen.
  • Houtboor (3mm): Om de eerste gaatjes in de vlonderplanken te boren.
  • Accu Boor (1,5 mm): Met deze boor bevestigt u de schroeven in de vlonderplanken.
  • Verzinkboor: Nodig voor het afbramen van gaten.
  • Winkelhaak: Om te checken of de vlonderplanken haaks liggen.
  • Zaag: Nodig om te lange stukken af te zagen.

Stappenplan dakterras aanleggen

  • 1. Check de constructie van uw dakterras met een expert
    Als allereerst is het noodzakelijk om te checken of de constructie van het dak geschikt is om het dakterras op te bouwen en of het dak de materialen kan dragen. Schakel hiervoor hulp in van een expert. Wanneer u de bouwplaats gaat betreden dient u altijd te zorgen dat u goede schoenen draagt en gezekerd bent tegen een val. Als er scheuren of gaten in het dak bevinden moeten deze gerepareerd worden en het dak moet worden schoongeveegd.
  • 2. Meten is weten: teken het dakterras uit
    Meet het dak op en teken op papier hoe het toekomstige dakterras eruit moet komen te zien. Zo kunt u straks ook een goede schatting maken hoeveel materiaal u nodig heeft en wat het ongeveer zal gaan kosten.
  • 3. Dakterras aanleggen op een plat dak
    Bij een plat dak loopt het regenwater weg via een afvoerput. Uiteraard moet dit nog steeds kunnen na het bouwen van een dakterras. Breng hiervoor stoeptegels aan onder de vlonderplanken. De stoeptegels moeten rusten op rubberen tegeldragers. Bij een balk van 5 meter heeft u 9 tegels en tegeldragers nodig om een goede fundering te bouwen.
  • 4. Dakterras voorzien van regels
    Daarna kunnen de regels op het dakterras bevestigd worden waarop de vlonderplanken komen te rusten. Houdt rekening met een tussenruimte van 30 á 40 centimeter tussen de regels. Bevestig alles pas als je zeker weet dat iedere regel goed ligt.
  • 5. Vlonderplanken bevestigen
    In de volgende stap kunt u de eerste vlonderplank neerleggen. Zorg ervoor dat er een afstand van 2.5 centimeter van de muren van het huis is. Bevestig de materialen nooit aan het huis zelf! Met behulp van een winkelhaak kunt u checken of de vlonderplank voldoende haaks ligt. Boor de schroefgaten vooraf met een 3 millimeter houtboor. De gaten kunt u ruimer maken met een verzinkboor, zodat de schroeven netjes in het hout vallen. Schroef de vlonderplanken daarna vast.
  • 6. Houdt 1 centimeter afstand tussen iedere vlonderplank
    De vlonderplanken kunnen gaan uitzetten. De volgende plank dient u daarom te bevestigen op een afstand van 1 centimeter ten opzichte van de eerste plank. Het is handig om een plank met een dikte van 1 centimeter te gebruiken als maatstaf zodat u niet iedere keer hoeft te meten.
  • 7. Bevestig alle vlonderplanken totdat het dakterras bedekt is
    Herhaal de voorgaande stap totdat het hele dakterras bedekt is met vlonderplanken.
  • 8. Zaag de contouren van de afvoerput uit
    Houd rekening met de afvoerput en zaag deze uit. Om verstoppingen te voorkomen kunt u een bolrooster gebruiken. Maak deze vast aan de planken.
  • 9. Maak het dakterras geheel naar uw stijl met hippe meubels
    Een dakterras is pas echt af als er meubels op staan waar u lekker in kunt relaxen. Zoek daarom meubels uit die op het dakterras komen te staan.
     
  • 10. Klaar om te genieten van uw zelfgebouwde dakterras
    Het dakterras is klaar! Nu is het tijd om te genieten van uw eigen gebouwde dakterras.

Handige tips om een dakterras aan te leggen

Hieronder volgen nog wat tips om uw droom dakterras te bouwen:
  • Doe inspiratie op social media zodat u weet wat voor stijl u aanspreekt. Social media platformen waar heel wat mooie afbeeldingen van dakterrassen te vinden zijn: Instagram en Pinterest. Op Pinterest kunt u zelf een moodboard samenstellen en alle elementen van uw eigen droom dakterras bij elkaar verzamelen.
  • Op een dakterras heeft u de hele dag zon. Creëer daarom ook een schaduwplek zodat u ook op de warmste dagen de hele dag kunt genieten.
  • Heeft u de smaak van het zelfbouwen te pakken? Maak dan uw eigen meubels op maat en creëer een uniek dakterras!
  • Bespaar een hoop tijd met het voorboren van de vlonderplanken door dit alvast bij ons in de winkel te doen.
  • Bestel uw producten bij ons online zodat u alles snel kunt ophalen in ons afhaalcentrum. Een andere optie is om de producten thuis af te laten leveren.

Wat kost het aanleggen van een dakterras?

De kosten van het aanleggen van een dakterras is geheel afhankelijk van de materialen die u wenst. Om een goede berekening te maken dient u de benodigde materialen op te sommen per vierkante meter. Een manier waardoor u precies weet wat een dakterras aanleggen gaat kosten is door de benodigdheden te verplaatsen naar uw winkelmandje op onze website. Klik op account aanmaken om de prijzen in te kunnen zien. Ontvangt u graag advies over onze materialen? Vraag het aan onze experts via de klantenservice of kom een keertje langs in een van onze vestigingen.