text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren kan een grote energiebesparing en dus ook een lagere energierekening opleveren. Geen wonder dat spouwmuurisolatie steeds populairder is geworden. Bij het isoleren van een spouwmuur wordt de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor blijft warmteverlies beperkt. Het is een slimme investering die binnen enkele jaren is terugverdiend. In dit artikel leest u in welke gevallen het verstandig is om spouwmuren te isoleren, wat de voordelen en nadelen zijn van spouwmuurisolatie en hoe het precies zit met kosten, opbrengsten en subsidie van spouwmuurisolatie. Lees verder!
​​​​​​​

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie biedt verschillende soorten voordelen. Wij zetten ze hieronder voor u op een rijtje:
 

  • Door de isolatie gaat minder warmte verloren, waardoor energie wordt bespaard. Gemiddeld gezien wordt er ongeveer 9 à 11 kubieke meter gas per vierkante meter bespaard. Door het dalen van de energiefactuur, wordt de investering binnen 2 à 5 jaar terugverdiend.

  • Een spouwmuurisolatie gaat snel in zijn werk. Meestal is een spouwmuur al binnen een dag geïsoleerd.

  • Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat u geen woon-of leefruimte hoeft in te leveren, omdat het isolatiemateriaal zich in aan de binnenzijde van de muur bevindt.

  • Bij spouwmuurisolatie zijn geen vervelende breekwerken nodig.

  • Dankzij het isoleren van spouwmuren zijn de winters in huis minder koud en de zomers minder warm. De temperatuur blijft dankzij spouwmuurisolatie meer constant.

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

Ondanks de vele voordelen van spouwmuurisolatie, kleven er ook een aantal nadelen aan het isoleren van een spouwmuur.


Spouwmuurvervuiling

Spouwmuurvervuiling ontstaat wanneer resten van puin, cement of andere bouwmaterialen achterblijven in de spouw. Dit probleem is vooral terug te zien bij oudere woningen. Het vervelende van spouwmuurvervuiling is dat het isolatiemateriaal niet gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor koudebruggen kunnen ontstaan. Dit vormt een groot nadeel voor de thermische isolatie, maar kan ook leiden tot vochtplekken op de binnenmuur.

In de meeste gevallen is spouwmuurvervuiling gelukkig vrij eenvoudig op te lossen. Door het weghalen van een aantal gevelstenen ontstaat toegang tot de vervuiling. De spouwmuur kan via deze toegang schoongemaakt worden.


Cementbaarden

Door slordig metselwerk kunnen er bruggen worden gevormd tussen het buiten- en binnenspouwblad. De achtergebleven resten cement die deze bruggen vormen, worden cementbaarden genoemd. Het nadeel van deze cementbaarden is dat ze koudebruggen vormen, wat kan leiden tot vochtproblemen. Via een endoscopisch onderzoek kan worden onderzocht of er cementbaarden in de spouw aanwezig zijn. Is er slechts een of zijn er een paar cementbaarden aanwezig? Dit kan vaak eenvoudig worden opgelost. Haal om de paar meter een steen uit de gevel. Hierdoor ontstaat ruimte, waardoor de spouw kan worden gereinigd. Wanneer er sprake is van veel cementbaarden, zal er helaas uitgekeken moeten worden naar een alternatief voor het isoleren.

Welk materiaal wordt er gebruikt voor het isoleren van spouwmuren?

Voor het isoleren van een spouwmuur kunt u verschillende isolatiematerialen gebruiken. De drie populairste materialen zijn glaswol, EPS parels en PUR schuim. Materialen die minder vaak gebruikt worden zijn steenwol, vlasisolatie, PIR, kurk, isolatiewol en UF schuim.

Controleer of er sprake is van een spouwmuur?

Om een spouwmuur te kunnen isoleren moet er natuurlijk sprake zijn van een spouw. De spouw van een spouwmuur bestaat uit een ruimte van 4 tot 6 cm tussen twee muren. Op regelmatige afstanden zijn vaak spouwankers aangebracht om het binnen- en buitenblad van een spouwmuur met elkaar te verbinden, waardoor een stabiele constructie ontstaat. Controleer van te voren of er inderdaad een spouw aanwezig is. De meeste woningen die voor 1920 gebouwd zijn bevatten geen spouwmuur. Is de woning na 1920 gebouwd? In dat geval is de kans groot dat er een spouwmuur aanwezig is. Daarnaast kunt u ook de dikte van de muur ook aflezen of er een spouw aanwezig is. Wanneer de muur minder dan 24 centimeter dik is, is er geen sprake van een spouwmuur. Is de muur 24 centimeter of dikker? Dan is er waarschijnlijk een spouw aanwezig.

Als er sprake is van een spouw controleert u of de spouwmuur al gevuld is met isolatiemateriaal. Dit controleert u in eerste instantie op basis van het bouwjaar van de woning. Daarnaast kunt u door middel van een endoscopische camera controleren of er isolatiemateriaal aanwezig is. Houd altijd de volgende vuistregels aan: wanneer de woning tussen 1920 en 1975 gebouwd is, is de kans groot dat de spouwmuur niet geïsoleerd is. Woningen die tussen 1975 en 1991 zijn gebouwd, zijn bijna altijd geïsoleerd. Controleer hierbij goed of het isolatiemateriaal dik genoeg en niet ingezakt is, waardoor het aan vervanging toe is. Bij woningen met het bouwjaar 1991 of jonger is altijd sprake van geschikte spouwmuurisolatie.

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Het isoleren van een spouwmuur is een vrij eenvoudige klus. Daarnaast kan spouwmuurisolatie al binnen één dag worden afgerond. We vertellen u aan de hand van de volgende stappen hoe spouwmuurisolatie in zijn werk gaat.

Stap 1: Controle geschiktheid woning
Controleer of de spouwmuren in de woning geschikt zijn voor isolatie. Meet daarna de woning op. Zo weet u precies hoeveel isolatiemateriaal u nodig zult hebben.

Stap 2: Boren van gaten in buitenmuur
Boor gaten in de voegen van de woning en controleer de diepte van de spouw. De gaten dienen op ongeveer een meter afstand van elkaar te komen op een plek waar een liggende en een staande voet elkaar kruisen. Het isolatiemateriaal zal via de gaten naar binnen worden geblazen.

Stap 3: Controle kwaliteit isolatiemateriaal
De binnenkant van de spouw is niet toegankelijk. Het is daarom belangrijk om het isolatiemateriaal te controleren, voordat u begint met de isolatie. Let bij deze controle op de volgende dingen:
 
Het isolatiemateriaal mag geen vocht opnemen. Dit kunt u testen door een stuk isolatiemateriaal in een bak met water te leggen.
De inblaasmachine is afgesteld op de juiste instellingen. U kunt hiervoor een testbox gebruiken, die werkt als zijnde een spouwmuur.

Stap 4: Inblazen van isolatiemateriaal in de gaten
Nu kunt u beginnen aan uw klus. Zorg ervoor dat de gaten in de buitenmuur één voor één worden ingeblazen met isolatiemateriaal. Werk hierbij van onder naar boven en werk door op een relatief hoge intensiteit. Zo voorkomt u dat het isolatiemateriaal inzakt.

Stap 5: Dichten van de gaten
Vul de gaten in de muur na het inblazen weer op. Dit doet u het gemakkelijkst met voegmiddel. Meng dit voegmiddel met water en voeg de gaten met een voegspaan. De verwerkingstijd van het voegmiddel is ongeveer dertig minuten. Hierna kunt u het restant voegmiddel van de muur verwijderen. De spouwmuurisolatie is nu afgerond.
​​​​​​​

Na-isolatie spouwmuur

Spouwmuurisolatie is dus belangrijk om energiekosten te besparen. Daarnaast is het de snelste en voordeligste manier om muren te isoleren. Het is ook mogelijk om bestaande spouwmuren alsnog te isoleren. De werkwijze is hierbij hetzelfde als bij normale spouwmuurisolatie. Wel zijn er een aantal punten waar u op moet letten bij na-isolatie van spouwmuren. Hieronder leest u alles wat u moet weten voor het na-isoleren van een bestaande spouwmuur.

In welke gevallen is het verstandig om spouwmuren te na-isoleren?

De meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 hebben niet-geïsoleerde spouwmuren. Bij nieuwbouwwoningen is spouwmuurisolatie tegenwoordig standaard.

Om een spouwmuur te kunnen isoleren, is het van belang dat de buitenmuur in goede staat is. Daarbij is het belangrijk dat de gevel van de woning niet is afgewerkt met een dampremmende laag. Is dit wel het geval, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan na de na-isolatie van de spouwmuur.

Bent u niet zeker of de spouwmuren van de woning zijn geïsoleerd? Of twijfelt u of de buitenmuur in de juiste staat verkeert? In dat geval kunt u het beste de bouwplannen van de woning controleren of een endoscopisch onderzoek laten verrichten. In dit laatste geval wordt via een gat in de muur met een camera gekeken of de spouwmuur in goede staat is en of de spouw voldoende breed is om geïsoleerd te kunnen worden.

Wat zijn de kosten van na-isoleren van spouwmuren?

Gemiddeld gezien ligt de kostprijs van spouwmuurisolatie tussen de vijftien en dertig euro per vierkante meter. Daarnaast hebben de moeilijkheidsgraad van het isoleren en het totaal aantal vierkante meters invloed op het prijskaartje. Wanneer een spouwmuur niet in de juiste staat verkeert voor na-isolatie, kunnen daar nog extra kosten bijkomen.

Spouwmuren na-isoleren en subsidie

Het mooie van het na-isoleren van de spouwmuur is dat het vaak een isolatiesubsidie oplevert. Op deze manier kunnen de kosten van een na-isolatie van de spouwmuur sneller terug worden verdiend. Via de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kan voor spouwmuurisolatie vijf euro per vierkante meter worden ontvangen. Om hier gebruik van te maken, dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
 
  • De spouwisolatie dient gecombineerd te worden met een andere energiebesparende maatregel (bijvoorbeeld dakisolatie).
  • De Rd-waarde van de spouwisolatie moet minimaal 1,1 m²K/W bedragen.
  • De spouwmuurisolatie moet worden uitgevoerd door een erkend aannemer.
  • Afhankelijk van het type woning dient een minimale oppervlakte geïsoleerd te worden.

Wat te doen bij vochtproblemen door na-isolatie van spouwmuren?


Als vocht niet meer uit de woning kan ontsnappen na het na-isoleren van spouwmuren, kunnen vochtproblemen ontstaan. De aanpak van vochtproblemen verschilt per oorzaak: