text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Glaslatten

Glaslatten zijn essentieel bij het plaatsen van glas in ramen en deuren, met voordelen zoals efficiënte bevestiging, isolatie en een nette afwerking. Verschillende randafwerkingen, zoals opdek, recht, neus, schuin en rond, zorgen voor een professionele uitstraling. Bestel je hoogwaardige glaslatten hier voor jouw bouwprojecten!

24 producten gevonden

Wat is een glaslat?

Glaslatten zijn essentiële onderdelen bij het plaatsen van glas in ramen en deuren. Maar wat is een glaslat precies? Een glaslat is een smalle, langwerpige lat gemaakt van verschillende materialen zoals hardhout, meranti of grenen, en zelfs kunststof. Deze latten worden gebruikt om glas stevig op zijn plaats te houden in het kozijn en tegelijkertijd een nette afwerking te bieden.

Voordelen van het gebruik van glaslatten

Als aannemer geniet je van diverse voordelen bij het gebruik van glaslatten. Allereerst bieden glaslatten een efficiënte en betrouwbare methode voor het bevestigen van glas in ramen en deuren. Met de juiste glaslatten zorg je voor een solide constructie die bestand is tegen belastingen en trillingen. Bovendien dragen glaslatten bij aan de isolatie van de gebouwen die je bouwt, waardoor je voldoet aan de strenge energieprestatienormen. Daarnaast bieden glaslatten een esthetische meerwaarde, waardoor je de ramen en deuren een nette en professionele afwerking kunt geven.

Randafwerking glaslatten

De randafwerking van glaslatten is van cruciaal belang voor een goede installatie en duurzaamheid. Een veelvoorkomende randafwerking is de opdek. Deze glaslat heeft een speciale sponning aan één kant, waardoor hij eenvoudig over het glas en het kozijn kan worden geplaatst. Dit zorgt voor een nette en strakke afwerking. Daarnaast zijn er de rechte glaslatten, die een eenvoudige en traditionele randafwerking bieden. Voor een meer decoratieve uitstraling kunnen aannemers kiezen voor neusglaslatten, die een elegant en verfijnd detail toevoegen aan het raam of de deur. Als er sprake is van schuine of afgeronde hoeken, zijn er glaslatten beschikbaar met een schuine of ronde randafwerking. Deze zorgen voor een naadloze overgang en een esthetisch aantrekkelijke look.

Glaslat, neuslat of opdeklat: het verschil

Er zijn verschillende soorten latten die worden gebruikt bij het installeren van glas:

  • Glaslat: Dit is een standaardlat die op het kozijn wordt bevestigd en het glas op zijn plaats houdt. Dit is de overkoepelende naam van alle type afwerking.
  • Neuslat: Een neuslat heeft een extra profiel dat het glas aan de buitenzijde bedekt, waardoor een strakkere afwerking ontstaat. Een neuslat is dus ook een bepaald type glaslat.
  • Opdeklat: Een opdeklat wordt gebruikt bij opdekdeuren en -ramen. Het is een brede lat die het kozijn overlapt en het glas stevig op zijn plaats houdt. Ook dit is een bepaald type glaslat.

Soorten (hard)houten glaslatten

In de wereld van (hard)houten glaslatten zijn er verschillende soorten die veelvuldig worden gebruikt in de bouwsector. Meranti glaslatten zijn zeer populair vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Deze houtsoort staat bekend om zijn stabiele eigenschappen en uitstekende prestaties in verschillende weersomstandigheden. Grenen glaslatten daarentegen bieden een betaalbare en veelzijdige optie voor aannemers. Het hout heeft een natuurlijke uitstraling en kan eenvoudig worden bewerkt en afgewerkt. Voor aannemers die waarde hechten aan duurzaamheid en verantwoord bosbeheer, zijn er ook FSC gecertificeerde glaslatten beschikbaar. Deze glaslatten zijn afkomstig uit bossen die voldoen aan strikte criteria op het gebied van ecologisch behoud en sociale verantwoordelijkheid.

Type glaslatten

Onderstaand vindt u alle typen glaslatten die beschikbaar zijn bij PontMeyer:

  • Type a. Toepassen bij ramen, deuren en kozijnen. Dit type heeft een schuine kant wat ervoor zorgt dat het water er vanaf kan lopen. Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen.
  • Type b. Geschikt indien u uw enkelglas vervangt voor isolatieglas in ramen en deuren.
  • Type c. Ook wel ventilatie latten genoemd. Deze zijn voorzien van sleuven aan de onderzijde, zodat het onderliggende hout goed ventileert. Ook zijn de ventilatie latten voorzien van een schuine kant voor de afwatering.
  • Type e. Deze opdeklat wordt toegepast bij het verwisselen van enkelglas voor dubbelglas.
  • Type n. Voor het afdekken van de onderdorpel of tussendorpel. Dit type biedt tevens bescherming voor de onderliggende buitenzijde van de dorpel.

Afmetingen glaslatten

De meest gebruikelijke en toegankelijke afmetingen van glaslatten variëren doorgaans tussen de 12 en 25 millimeter in breedte, en tussen de 18 en 40 millimeter in dikte. Deze afmetingen zijn gangbaar en gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor ze veelvuldig gebruikt worden in de bouwsector. De lengte van glaslatten varieert meestal tussen de 2 en 3 meter, maar kan ook op maat worden gezaagd voor specifieke projectvereisten.

Glaslatten plaatsen en vervangen

Het correct plaatsen en vervangen van glaslatten vereist zorgvuldig vakmanschap. Begin met het verwijderen van de oude glaslatten met behulp van een beitel en hamer. Reinig vervolgens het kozijn grondig en zorg ervoor dat het vlak en vrij van vuil is. Plaats de nieuwe glaslatten nauwkeurig in de sponning en bevestig ze stevig met behulp van speciale glaslattennagels of schroeven. Zorg ervoor dat de glaslatten gelijkmatig verdeeld zijn en het glas stevig op zijn plaats houden. Na het plaatsen van de glaslatten is het van belang om alle naden en kieren zorgvuldig af te kitten voor een optimale isolatie. Door deze stappen te volgen, kun je glaslatten op een professionele manier plaatsen en vervangen voor een perfect resultaat.

Verwerking van glaslatten

Glaslatten worden over het algemeen vastgezet door het te nieten. Het voordeel van nieten is dat het hout niet splijt. Indien nieten niet mogelijk is, is spijkeren ook een optie. Gebruik voor het vastspijkeren van de glaslatten alleen koploze draadnagels. Dit verkleint de kans op splijten. Tussen de glaslatten en het glas wordt altijd glasband geplaatst om het klapperen van het glas tegen te gaan. U kunt de glaslatten na montage aflakken in elke gewenste kleur.

Glaslatten online bestellen bij PontMeyer

Log in of maak in twee gemakkelijke stappen een account bij ons aan. Vervolgens kun je de prijzen in onze webshop inzien en online glaslatten bestellen. Schrijf je daarnaast in voor onze nieuwsbrief en wordt wekelijks op de hoogte gesteld van al onze acties.

Heb je vragen over ons assortiment, voorraad of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zijn iedere werkdag van 07:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze vestigingen.