text.skipToContent text.skipToNavigation
Account Categoriën
Sluiten

Dakbeschot

Het dakbeschot (ook wel onderconstructie genoemd) is het gedeelte van het dak dat het dak afsluit door middel van planken of platen. Op het dakbeschot rust de dakconstructie. Het hout of plaatmateriaal waar het dakbeschot van wordt gemaakt, wordt aangebracht op zogenaamde gordingen en sporen. Hierdoor bestaat het dak uit een dragend gedeelte, het dakbeschot en dakbedekking. Deze laatste twee vormen de onderconstructie met de tengels en panlatten, de dakpannen of ander materiaal waar het dak uiteindelijk mee wordt afgedekt. Er zijn veel mogelijkheden in het te gebruiken materiaal. We bieden de keuze uit Douglas dakbeschot of vuren dakbeschot.

Dakbeschot planken

Voor dakbeschot planken wordt gebruikgemaakt van Vuren hout of van Douglas hout om een dakbeschot van te maken. Deze beide houtsoorten zijn vormvast, stevig en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Dakbeschot platen

Als plaatmateriaal gebruikt wordt voor een dakbeschot, dan zijn de meest gebruikte materialen OSB platen en underlayment. Bij de keuze van het soort dakbeschot is het essentieel om na te gaan of het dakbeschot zichtbaar zal zijn of niet. Indien het dakbeschot in zicht is, is het esthetisch handiger om van planken gebruik te maken. Planken zijn over het algemeen mooier voor het oog dan platen.

De dakbeschot constructie

Binnen de constructies zijn er twee varianten: de staande en liggende constructie. De meest voorkomende variant is de staande variant. Hierbij worden de planken verticaal geplaatst. In het geval van een pannendak is altijd sprake van een staande constructie. Dit omdat de draagconstructie van de dakpannen hier verticaal overheen gelegd wordt. Bij een leien dak wordt vaak gekozen voor een liggend dakbeschot. Hierbij liggen de planken horizontaal.

Het onderhouden van dakbeschot

Aangezien in veel gevallen dakbeschot van hout wordt gemaakt, betekent dit dat er onder andere een risico is op houtrot. Voorkom houtrot door het dakbeschot goed te onderhouden. Hier kunt u eventueel een specialist voor inschakelen. Zij weten waar op gelet moet worden n en waarnaar ze moeten kijken. Onderhoud laten doen door een dergelijke specialist kan een hoop leed voorkomen. Als er eenmaal houtrot aanwezig is in de constructie, kan het betekenen dat een complete dakrenovatie moet plaatsvinden.

Dakbeschot kopen bij PontMeyer

Als specialist in bouwmaterialen hebben we uiteraard een uitgebreid assortiment aan dakbeschot. We bieden zowel mogelijkheden in Douglas hout als in vurenhout. Ook het assortiment in plaatmaterialen is uitgebreid. Kom gerust langs in een van onze vestigingen! Geen tijd om langs te komen? Bestel dan uw dakbeschot online. Heeft u vragen? Bel dan onze klantenservice.