text.skipToContent text.skipToNavigation

Dakbeschot

 

5 producten gevonden

Het dakbeschot is het dragende deel, ook wel onderconstructie genoemd. Dit is het gedeelte dat het dak afsluit door middel van planken of platen. Op het dakbeschot rust tevens de dakconstructie. Het hout of plaatmateriaal waar het dakbeschot van wordt gemaakt, wordt aangebracht op zogenaamde gordingen en sporen. Zo is er een dragend gedeelte, het dakbeschot en de dakbedekking. De laatste vormen dus de onderconstructie. Dit zijn onder andere de tengels en panlatten, de dakpannen of ander materiaal waar het dak uiteindelijk mee wordt afgedekt. Er zijn veel mogelijkheden in het te gebruiken materiaal. We hebben hierin een uitgebreid assortiment. 

Mogelijkheden met betrekking tot dakbeschot

Grofweg is er onderscheid te maken in dakbeschot van planken of van plaatmateriaal. Bij de eerste wordt over het algemeen gebruik gemaakt van vuren planken of van douglas planken om een dakbeschot van te maken. Deze beiden houtsoorten zijn vormvast, stevig en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Als plaatmateriaal gebruikt wordt voor deze constructie dan zijn de meest gebruikte materialen OSB platen en underlayment. Essentieel in het maken van de keuze is of het dakbeschot zichtbaar is of niet. Indien het dakbeschot in zicht is, dan is het esthetisch handiger om van planken gebruik te maken.

De dakbeschot constructie

Binnen de constructies zijn er twee varianten. De meest voorkomende is de staande variant. Hierbij worden de planken verticaal geplaatst. In het geval van een pannendak is er altijd sprake van een staande constructie. Dit omdat de draagconstructie van de dakpannen hier verticaal overheen gelegd wordt. Bij een leien dak wordt er meestal gekozen voor een liggend dakbeschot. Hierbij liggen de planken horizontaal.

Het onderhouden van dakbeschot

Aangezien in veel gevallen dakbeschot van hout gemaakt is, betekent dit dat er een risico is op bijvoorbeeld houtrot. Het is in eerste instantie belangrijk om dit te voorkomen. Onderhoud is daarvoor het belangrijkste preventiemiddels. Het is verstandig om daar een specialist mee aan de slag te laten gaan. Zij weten waar ze op moeten letten en waarnaar ze moeten kijken. Onderhoud laten doen door een dergelijke specialist kan een hoop leed voorkomen. Als er eenmaal houtrot aanwezig is in de constructie kan het betekenen dat er een complete dakrenovatie moet plaatsvinden.

Dakbeschot bij Pontmeyer

Als specialist in bouwmaterialen hebben we uiteraard een uitgebreid assortiment aan dakbeschot. Zowel in douglas hout als vuren hout hebben we veel mogelijkheden. Ook het assortiment in plaatmaterialen is uitgebreid.