spring voorbij de navigatie
{{stentor.needs-javascript}}

Thermisch Gemodificeerd hout

Het grote verschil tussen de conventionele houtverduurzaming (bijvoorbeeld impregneren) en thermische warmtebehandeling is dat de duurzaamheidklasse I/II op milieuvriendelijker wijze wordt bereikt. Aan het proces komen geen chemicaliën te pas en ook komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Warmtebehandeling

Het principe van het thermisch modificeren (veranderen van de celstructuur) van het hout bestaat uit het gecontroleerd verhitten tot circa 212 ˚C. Na verhitting wordt het hout zorgvuldig (gelijkmatig) afgekoeld.
Het hout krijgt door het verhittingsproces veranderde eigenschappen zoals een verhoogde duurzaamheid, verbeterde dimensie-stabiliteit (minder kans op vervormen) en een mooie warmbruine kleur.

Assortiment thermisch gemodificeerd

 • Thermowood® - Thermisch gemodificeerd Fins vuren (Picea abies).
  Zorgvuldige sortering en thermische modificatie leidt tot een prachtig naaldhoutproduct met een hoge duurzaamheid (II).
  Thermowood wordt geleverd met een PEFC™-keurmerk voor verantwoord bosbeheer.
   
 • StellacWood® Ayous - Thermisch verduurzaamd Afrikaans Ayous (Triplochiton scleroxylon K. Schum.).
  Ayous heeft van nature een lage duurzaamheid (V). Door middel van thermische modificatie kan deze duurzaamheid worden verhoogd naar klasse I. Het hout krijgt door de hittebehandeling een warmbruine kleur en ook wordt tekening van het hout mooi zichtbaar.
  StellacWood® Ayous wordt geleverd met een FSC®-keurmerk voor verantwoord bosbeheer.
   
 • Fraké Noir® - Thermisch verduurzaamd Afrikaans Limba (Terminalia superba).
  Door de thermische behandeling van de Afrikaanse hardhoutsoort Limba kan de duurzaamheidsklasse van het hout worden opgehoogd tot duurzaamheidsklasse I. Het hout krijgt na de hittebehandeling een prachtige kleur die vergelijkbaar is met de kleur van notenhout en daarmee een luxe uitstraling. Kenmerkend zijn de zwarte lijnen en ‘pinholes’ die incidenteel in het hout voorkomen.
  Fraké Noir® wordt geleverd met een FSC®-keurmerk voor verantwoord bosbeheer.

Duurzaam geproduceerd

Thermisch gemodificeerd hout importeert PontMeyer met een FSC®- of PEFC™-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Deze keurmerken bieden aan u de garantie dat de bossen waaruit de houtproducten afkomstig zijn op goede wijze worden beheerd en bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Gegarandeerde duurzaamheid volgens KOMO® SKH

Thermisch gemodificeerd hout dat door PontMeyer wordt geleverd is in bezit van een KOMO-keurmerk en heeft daarmee een gegarandeerde duurzaamheid.

Montagerichtlijnen voor thermisch gemodificeerd hout

Onbehandeld thermisch gemodificeerd hout zal in de buitenlucht op natuurlijke wijze vergrijzen. Het hout laat zich echter ook prima afwerken met een niet-filmvormende beits-verf.
Voor een juiste montage volg de richtlijnen van Centrum hout zoals weergegeven in “houtwijzer gevelbekleding van massief hout” of informeer bij de geveladviseur van PontMeyer.