text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Het maken van een vlonder 

Een vlonderterras is haast niet meer weg te denken uit de moderne tuin. Zeker niet als er zomers genoten kan worden van het buitenleven. Wilt u zelf een vlonderterras gaan maken? Wij geven u een concreet stappenplan om aan de slag te gaan, vertellen u welke materialen u hiervoor nodig heeft en sommen het kostenplaatje op dat hierbij komt kijken. ​​​​​​

Het is belangrijk dat u de juiste materialen gebruikt om uw vlonder te bouwen. Op die manier gaat het nieuwe vlonderterras zo lang mogelijk mee. Bij het uitkiezen van een houtsoort is de levensduur van het hout zeer belangrijk, zeker in combinatie met de prijs. Een budget plank met een levensduur van vijf tot vijftienjaar is de Grenen terrasplank geïmpregneerd. Een duurdere houtsoort dat nu erg in trek is, is Douglas. Vlonderplanken van Douglas hebben onbehandeld een levensduur van vijf tot vijftien jaar. Als u de vlonderplanken behandelt, kunnen deze planken zeker tot twintig jaar meegaan. Lees hier meer over het behandelen van Douglas hout.

Een meer degelijke vlonderplank is Kapur. Deze houtsoort heeft ook een hoge verwachte levensduur van minimaal vijftien jaar. Daarnaast heeft ook nog een optie om uw terras van composiet te maken. Voordelig is dat composiet, in tegenstelling tot hout, onderhoudsvrij is. Ook geven de composieten vlonderplanken geen splinters af en worden ze niet glad als het geregend heeft. Wilt u meer weten over vlonderplanken van composiet? Lees dan ons artikel over de voor- en nadelen van composiet vlonderplanken.

Benodigdheden voor het maken van een vlonder

Indien u gaat werken met UPM Profi dan heeft u deze materialen nodig:

  • ​​​​​​​Clips
  • Hoekafwerking/traptrede
  • Afdekstrip
  • Eindkap

Stappenplan voor het maken van een vlonder

  • Stap 1: Uitmeten van het terras
    Meet de ruimte af waar de vlonder moet komen. U kunt dan direct uitrekenen hoeveel rubberen matten, onderbalken en planken u nodig heeft. U kunt de planken eventueel op maat zagen met een afkortzaag. Zet het afgemeten gedeelte af met de piketpalen en het touw.
  • Stap 2: Het plaatsen van de fundering
    Nu het gedeelte is afgemeten, kunt u beginnen met het afgraven. Doe dit ongeveer 15 cm diep. U kunt het gedeelte nu opvullen met ophoogzand. Stamp dit goed aan. U heeft nu een vlakke ondergrond voor de vlonder. U kunt de rubberen matten nu leggen voor de fundering. Begin bij de eerste onderbalk, vanaf hier kunt u meten waar de overige matten moeten komen.
     
  • Stap 3: Het leggen van onderbalken
    U kunt nu de onderbalken op de rubberen matten leggen. Zorg dat deze haaks aan elkaar komen te liggen.
  • Stap 4: Het plaatsen van het worteldoek
    Na het plaatsen van de palen legt u het worteldoek hier overheen. Heeft u meerdere worteldoeken nodig? Dan is het aan te raden deze te laten overlappen wanneer u deze legt.
  • Stap 5: Het plaatsen van de vlonderplanken
    Leg de vlonderplank op de onderbalken. Indien u bij composiet vlonderplanken een afdekstrip gebruikt, laat u de planken iets uitsteken. Leg de naad van twee vlonderplanken op het midden van de onderbalk. Dit zorgt voor extra stevigheid aan uw terras. Grenst de vlonder aan de buitenmuur? Zorg er dan voor dat er minimaal 2 centimeter tussen de muur en de eerste plank blijft. Hierdoor heeft het hout voldoende ruimte om te werken. Schroef de planken om de 40 cm aan de dwarsliggers. Gebruik hiervoor speciale RVS vlonderschroeven.
  • Stap 6: Het behandelen van de vlonder
    Behandel de houten vlonderplanken met beits of olie om de levensduur van het terras te verlengen. De zijkanten van de composiet vlonderplanken kunt u afwerken met afdekstrips en een eindkap.

Kosten vlonder aanleggen

De kosten van het aanleggen van een vlonder kunnen flink verschillen. Zo hangt het prijskaartje af van de gekozen materialen. Door het terras zelf aan te leggen bespaart u al veel kosten. Bij PontMeyer kunnen de prijzen verschillen. Door eenvoudig en vrijblijvend een account aan te maken, kunt u de prijzen van onze materialen van dat moment inzien. Heeft u een vraag of kunt u wel wat advies gebruiken bij het uitkiezen van de geschikte materialen voor uw toepassing? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder!