text.skipToContent text.skipToNavigation
Producten
Sluiten
Sluiten

Skeletbouw: hoe werkt dat precies?

Een houtskeletbouw wordt veel gebruikt in de bouw en constructies. De onderdelen van een houtskelet worden vaak al prefab aangeleverd op locatie. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen van houtskeletbouw zijn, bespreken wij voor u in dit artikel.

Wat is houtskeletbouw?

Een houtskeletbouw (HSB) is kortgezegd een bouwmethode waarbij een houten draagconstructie (een frame) wordt toegepast bij de bouw van een gebouw. Denk hierbij aan een woning of aanbouw. Een HSB is aan de buitenkant niet zichtbaar. De buitenkant wordt namelijk vaak met metselwerk afgemaakt waardoor er vanaf de buitenkant geen kenmerkbaar verschil tussen klassieke bouw en skeletbouw te zien is. Voor skeletbouw wordt vaak gebruik gemaakt van SLS hout . SLS staat voor Scandinavian Lumber Standard en is Noord-Europees vurenhout . Doordat dit vurenhout langzaam groeit, heeft het een dichte structuur. Hierdoor neemt het hout veel minder vocht op en heeft het minder werking. SLS heeft als voordeel dat het sterk en licht materiaal is. Verder heeft SLS hout een goede isolatie waardoor het warmte goed en lang vasthoudt. SLS hout heeft altijd een standaard dikte van 38mm. Bij PontMeyer verkopen wij goede kwaliteit SLS vurenhout in verschillende kopmaten. Naast de meest voorkomende kopmaat 38x89, vindt u bijvoorbeeld ook 38x285 en 38x170. Daarbij kunt u kiezen uit SLS hout met sterkteklasse C18 of C24.

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

​​​​​​​De elementen die worden gebruikt voor een houtskeletbouw worden voorafgaand in de fabriek al gemaakt. Dit wordt ook wel prefab genoemd, ofwel voorgefabriceerd. Voordeel hiervan is dat het in elkaar zetten van het houtskelet dus onder optimale omstandigheden gebeurd. Binnen heeft het hout niet te maken met verschillende weersinvloeden. Hierdoor is de kwaliteit hoger en is er minder kans op houtrot. Een element kan een wand zijn, een vloer, een binnenwand, een dak, etc. Een element bestaat uit het houten frame, binnen beplating, isolatie, pe-folie en damp-open folie. Een prefab woning is daarnaast ook nog eens betaalbaar. Voor een relatief lage prijs kunt u dus comfortabel en zuinig wonen. Daarnaast is houtskeletbouw zeer duurzaam. De levensduur van een houtskelet ligt rond de vele honderden jaren. Houtskeletbouw kan binnen 10 dagen neergezet worden, omdat het kant-en-klaar wordt geleverd. Een groot voordeel is dan ook de snelheid waarmee houtskeletbouw gebouwd wordt. De elementen hoeven op de bouwplaats alleen nog afgetimmerd te worden.
​​​​​​​

Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?

​​​​​​​Een houtskeletbouw heeft ook enige nadelen. Het moet van te voren heel goed en in de precisie worden uitgedacht. Het is namelijk bijna onmogelijk om op de bouwplaats nog aanpassingen te doen omdat het prefab wordt aangeleverd. Daarnaast is er bij een onzorgvuldige installatie van het houtskelet een hogere kans op schimmelvorming of houtrot. Het is ook minder goed akoestisch geïsoleerd dan bij een stenen constructie of beton.

Welke isolatie is aan te raden bij houtskeletbouw?

Voor de isolatie van een houtskeletbouw wordt vaak gekozen om het houten frame op te vullen met isolatiemateriaal. Door het toepassen van isolatiemateriaal, wordt er naast thermische isolatie ook gezorgd voor een betere akoestische isolatie. Hoe dikker het isolatiemateriaal is, hoe beter de thermische en akoestische isolatie zijn. Voor het isoleren van HSB kunt u bijvoorbeeld kiezen voor glaswol. Dit is licht van gewicht en sterk gecomprimeerd. Glaswol gaat ongeveer 55 jaar mee voordat de isolerende werking afneemt. U kunt ook kiezen voor steenwol. Met dit isolatiemateriaal verzekert u de woning van een brand- en geluidwerende isolatie. Steenwol gaat gemiddeld 75 jaar mee. Steenwol is echter wel vaak prijziger dan glaswol.
 

Het verschil tussen hout en beton

Werken met hout in constructies of panelen komt de afgelopen jaren steeds vaker voor. Het is op dit moment duurder dan het gebruik van beton, staal en cement. Daar staat tegenover dat hout vele voordelen heeft ten opzichte van beton. Hout is zeer milieuvriendelijk en heeft een minimale milieubelasting. Zo wordt er bij het werken met HSB wordt veel minder CO2 uitgestoten dan bij beton. Daarnaast worden houten elementen opnieuw gebruikt, terwijl oud beton vaak als granulaat onder asfalt wordt gebruikt. Hout heeft een hoge isolatiewaarde, met lagere verwarmingskosten als gevolg. Hout is ten opzichte van beton veel goedkoper om te laten plaatsen aangezien het een licht materiaal is. Natuurlijk heeft een huis van beton ook vele voordelen. Zo worden er de laatste jaren ook prefab beton woningen gebouwd. Deze hebben als voordeel dat het een hele stevige constructie dat bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het blijft daarom lang goed. U zou zelfs een kelder van beton kunnen bewonen. Een kelder maken van hout is helaas niet mogelijk. Hout wordt kwetsbaar indien het in contact komt met vocht. Een kelder van beton wordt vaak prefab aangeleverd.

Wilt u meer weten over houtskeletbouw of heeft u behoefte aan advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.

*PontMeyer is een leverancier van bouwproducten, niet van systemen, toepassingen, constructies, etc. PontMeyer verschaft specifieke productkenmerken/-specificaties, zuiver informatief. Voor brand- en constructieveilige toepassing van (bouw)producten dient de applicateur/het bouwbedrijf een deskundige in te schakelen, zoals bijvoorbeeld een architect, constructeur of brandveiligheidstechnicus.