text.skipToContent text.skipToNavigation
Wegens aangescherpte COVID maatregelen zijn wij telefonisch minder goed bereikbaar. U kunt ons ook bereiken via de chat of email.

Deur afhangen: hier moet u op letten

Een deur afhangen is niet heel ingewikkeld, maar vraagt vooral om veel nauwkeurigheid. In dit artikel leggen we in vier stappen uit hoe u een deur afhangt en waar u rekening mee moet houden. We richten ons op het afhangen van binnendeuren, aangezien deze klus het meeste voorkomt. Lees verder!

Deur afhangen in nieuwe wand

Als u een nieuwe wand plaatst, dan zal daar vaak ook een binnendeur in geplaatst moeten worden. Voor het afhangen van deuren in een nieuwe wand, kunt u het beste werken met kant en klare kozijnen voor een binnendeur. Deze kozijnen zijn bijvoorbeeld al voorzien van een slotkastboring. Bij het afhangen van de deur bespaart u hier een hoop tijd mee.

Opdekdeur afhangen: houd rekening met de draairichting

In tegenstelling tot een stompe deur, valt een opdekdeur niet volledig in het kozijn. Op een opdekdeur zit een zogenaamde dekrand, die over het kozijn heen valt. De opdekdeur wordt eigenlijk alleen als binnendeur gebruikt. Door de dekrand is de opdekdeur namelijk gevoeliger voor inbraak.

Houd bij het aanschaffen van een opdekdeur rekening met de draairichting van de deur: deze kan links- of rechtsdraaiend zijn. Het draaien van een stompe deur wordt geregeld met scharnieren, terwijl bij de opdekdeur gebruik gemaakt wordt van paumelles. Wilt u weten of een opdekdeur links - of rechtsdraaiend is? Ga dan voor de deur staan, aan de kant waar de deur open moet draaien. Als de paumelles aan de linkerkant zitten betreft het een linksdraaiende deur. Zitten de paumelles aan de rechterkant, dan is de deur rechtsdraaiend.

Een binnendeur afhangen in 4 stappen

Stap 1: Kozijnen op maat maken en verbinden

Voordat u kunt beginnen met het afhangen van de deur, zult u de kozijnen op maat moeten maken. Een kozijn bestaat uit drie elementen: twee zijkanten en de bovenkant. De hoogte van de zijkanten is afhankelijk van de hoogte van de deur. De meeste deuren hebben standaard maten. De meest voorkomende hoogte van een deur is 201,5 cm hoog. In dat geval dienen de zijkanten van het kozijn 204,1 cm hoog te zijn. Is een deur 211,5 cm hoog, dan dient de hoogte van het kozijn 214,1 cm te zijn. Let op: houd bij het op maat maken van het kozijn rekening met een eventuele stofdorpel. De bovenkant is uiteraard afhankelijk van de breedte van de deur. De meest voorkomende breedte van een binnendeur is 83 cm. 

Heeft u de kozijnen op maat gemaakt? Dan kunt u de drie kozijnelementen met elkaar verbinden door gebruik te maken van lijm en nagels.

Stap 2: Bevestigen van het kozijn en frezen van scharnierinkrozingen

Onderaan het kozijn kunt u nu een stellat plaatsen. Daarna kunt u het kozijn waterpas tegen het regelwerk van de wand monteren. Gebruik hiervoor de woodfast multi houtschroef 5,0x80mm.

Wanneer het kozijn nog geen scharnierinkrozingen heeft, dan kunt u deze met behulp van een freesmal en een bovenfrees in het kozijn frezen. U kunt hiervoor onze DeWalt d26204k-qs-900w bovenfreesmachine gebruiken.

Stap 3: Op maat maken van de deur

Vervolgens kunt u beginnen met het op maat maken van de deur. Bij het afhangen van een binnendeur is het verstandig om een bepaalde hangnaad aan te houden, oftewel een stuk speling tussen de deur en het deurkozijn aan de kant van de scharnieren. Deze speling voorkomt dat de deur gaat wringen. Houd bij het afhangen van deuren de volgende speling aan:

Hangzijde: 2mm
Sluitzijde: 4mm
Bovenzijde 2mm
Onderzijde: 4mm

Om de juist hangnaad te krijgen, dient u de deuren in veel gevallen op maat te schaven. Dit is een uiterst secuur werkje, dat u met de hand of met een elektrische schaafmachine kunt uitvoeren. Om een deur op een nette manier te schaven, is het aan te bevelen om elektrisch te schaven. U kunt hiervoor de DeWalt d26500k-qs-1050 schaafmachine gebruiken.

Bij het afhangen van een stompe deur, dient u zelf de scharnierkrozingen te maken. Dit doet u door met een beitel of bovenfrees de uitsparingen voor de scharnieren in het kozijn te plaatsen. Plaatst u een opdekdeur? Dan hoeft u niet zelf scharnierkrozingen te maken. In dat geval maakt u namelijk gebruik van paumelles, waarbij de gaten al voorgeboord zijn.

Stap 4: De deur in het kozijn hangen

Vervolgens is het tijd om de deur in het kozijn te hangen. Om ervoor te zorgen dat de deur de dorpel niet raakt, kunt u een wig of een stuk karton gebruiken. Teken hierna de hoogte van de scharnieren af op de deur. Let erop dat de scharnierkoppen ongeveer 1 mm uitsteken. Daarna kunt u de uitsparingen uit de deur beitelen of frezen. Scheid vervolgens beide helften van de scharnieren en monteer ze op de deur.

Voor het afhangen van een deur, is het aan te raden om eerst alleen de bovenste en onderste scharnier te monteren. Hang daarna de deur in het kozijn en controleer of de deur niet wringt bij het openen en sluiten. Hangt de deur goed in het kozijn, zonder te wringen? Dan kunt u het laatste scharnier ook monteren. Monteer vervolgens het deurbeslag op de deur en de sluitplaat op het kozijn.